Megerősítették a tegnapi lapértesüléseket, a tengerentúlon is terjeszkedő francia informatikai szolgáltató az eddigi legnagyobb cégfelvásárlására készül.

A Reuters legelőször csütörtökön számolt be róla bennfentes forrásaira hivatkozva, hogy az Atos több mint 10 milliárd dolláros ajánlatot tett a DXC Technology felvásárlására. A magát a digitális transzformáció specialistájaként meghatározó rendszerintegrátor és tanácsadó cég, amely nem mellesleg a szuperszámítógépes szegmensben működő egyetlen számottevő európai vállalatnak tekinthető, 2020-ban is már 12 akvizíciót kezdeményezett és ebből fél tucatnyi megállapodást nyélbe is ütött, az új évet pedig történetének legnagyobb értékű cégfelvásárlásával indítaná.

Az Atos 2018-ban 3,4 milliárd dollárért szerezte meg az amerikai Syntel informatikai szolgáltatót, ami eddig a franciák legkomolyabb M&A üzletének számított, a tengerentúli terjeszkedést azonban most egy annál is látványosabb cégfelvásárlással folytatnák. A nálunk is jelenlévő DXC-t három és fél évvel ezelőtt hozák létre a CSC és a HPE IT-szolgáltatási részlegének fúziójával; a New York-i tőzsdén is jegyzett vegyesvállalat 130 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte, legutóbbi üzleti évében pedig 20 milliárd dollár körüli forgalmat jegyzett.

Globális nagyágyú lenne belőlük

Bár a DXC-t tavaly és tavaly előtt is a 3. helyre sorolták az Észak-Amerikában működő rendszerintegrátorok, informatikai szolgáltatók és tanácsadók listáján, a 2019 óta komoly átszervezéseket levezénylő társaság a Reuters forrásai szerint így sem elég méretes ahhoz, hogy egymagában is megállja a helyét a viszonylag alacsony profitrátát biztostó piacon. A DXC éppen a minap jelentette be, hogy megválik Fixnetix néven futó, pénzügyi front office szolgáltatásokat nyújtó üzleti egységétől, korábban pedig már egészségügyi technológiai részlegét is eladta. A jelenleg 6,7 milliárd dollárra értékelt vállalat közel 10 milliárd dolláros adóssággal rendelkezik.

Az Atos időközben hivatalosan is megerősítette a hírügynökség értesülését, kivéve a nem kötelező ajánlat több mint 10 milliárd dolláros összegét. A közlemény szerint a potenciális (nem ellenséges) felvásárlással olyan IT-szolgáltató jönne létre, ami egyrészt globális léptékben is a piacvezetők közé kerülne, másrészt nagyban profitálna a közös szakértelemből és innovációs lehetőségekből. A DXC megszerzése egyébként különösen nagy lökést jelentene az Atos észak-amerikai jelenlétében, ahonnan aktuálisan a franciák összes bevételének nagyjából 30 százaléka származik, ezzel pedig a fent idézett listán mindössze a 25. helyen állnak.

A DXC Technology a maga részéről azt közölte, hogy a társaság igazgatótanácsa felelős vagyonkezelőként fogja megvizsgálni az Atos vételi ajánlatát, amiről a szerda esti megkeresést megelőzően semmilyen információjuk nem volt. A befektetők felemásan értékelték a tervezett üzletet: míg a DXC árfolyama nem meglepő módon majdnem 10 százalékkal erősödött, addig az Atos papírjai több mint 13 százalékkal gyengültek. A DXC az amerikai egészségügyi és humán szolgáltató üzletágak nemrégiben lezárt eladásával 5 milliárd dollárhoz jutott, amiből állítólag 3,5 milliárdot fordít az adósságok kifizetésére és mérlegének kiegyensúlyozására; a tavaly szeptemberben lezárt második pénzügyi negyedévében 4,55 milliárd dolláros forgalom mellett 246 millió dolláros veszteséget könyvelt el.

Piaci hírek

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.