Ennek egyik állomásaként a társaság évekre szóló, sok milliárd dolláros megállapodást kötött a Broadcommal az Amerikában tervezett és gyártott komponensek szállításáról.

Az Apple saját közlése alapján több milliárd dollár értékű megállapodást kötött az ugyancsak amerikai Broadcom csipgyártóval, amelynek eredményeként növelné az odahaza előállított alkatrészek felhasználását a termékeiben. A több évre szóló megegyezés értelmében a két vállalat közösen fejlesztene komponenseket 5G-képes eszközökhöz, amelyeket elképzeléseik szerint az Egyesült Államokban terveznek és gyártanak majd. Az új egyezség az Apple 2021-ben bejelentett tervének a része, amelynek értelmében a társaság 430 milliárd dollárt fektetne be az amerikai gazdaságába.

A kötelezettségvállalás az amerikai beszállítóknál való közvetlen költések mellett egyébként adatközponti beruházásokat, hazai tőkebefektetéseket és más beruházásokat is magában foglal. Az Apple köleményéből kiderül, hogy a vállalatnak már már most is több mint 9 ezer amerikai beszállítója van, ezen belül jelenleg is 1100 munkahelyet biztosít a Broadcom egyik üzemében. A mostani üzleten keresztül lehetővé tenné, hogy a Broadcomnál kritikus jelentőségű automatizálási projekteket valósítsanak meg, emellett pedig technikusokat és mérnököket képezzen az új feladatokra.

A megállapodásban foglalt alkatrészek gyártása Colorado államban és az USA más részein zajlana, és Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint az Apple olyan kötelezettségeket vállalt, amelyek kihasználják az amerikai gyártóipar kreativitását és innovatív szellemiségét. A lépést a BBC beszámolója az amerikai-kínai kereskedelmi háború újabb lépcsőfokának nevezi, amelynek frontvonalában a technológiai ipar áll. Az USA az elmúlt években egy sor korlátozó intézkedést hozott a kínai csipgyártás ellen, miközben dollármilliárdokat fektet saját félvezetőiparának fellendítésébe.

Mindenhol jó, de a legjobb otthon és Indiában

A feszültség mostanában ismét fokozódik Egyesült Államok és Kína között, ahogy Peking egy másik amerikai gyártó, a Micron Technology termékeit nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette. A kínai kibertér-szabályozó hatóság vasárnapi lépése lényegében az első jelentősebb kínai válaszlépés egy tengerentúli csipgyártó ellen. Közben az amerikai techcégeket az utóbbi hónapokban mind a demokrata, mind a republikánus képviselők elővették a kínai gyártóktól és alkatrészektől való függőségük miatt, miközben az Apple is már jó ideje beszállítói láncainak diverzifikálásán dolgozik.

A társaság több termékét ma már olyan országokban gyártják, mint India vagy akár Vietnám, tavaly pedig az Apple azt is bejelentette, hogy alkaltrészeket vásárol majd a tajvani TSMC Arizona államban épített gyárából. Szó volt az iPhone 14 gyártásának Indiába helyezéséről is, ami akkor is fontos lépés lenne a Kínától való távolodásban, ha az Apple már 2017 óta gyárt iPhone-okat az ország egyik déli államában. Ezzel összefüggésben a múlt hónapban nyíltak meg a márka első indiai kiskereskedelmi üzletei is Mumbai pénzügyi központjában és India fővárosában, Új-Delhiben.

Piaci hírek

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.