Az IDC szerint a következő években rohamosan növekszik az 5,5 hüvelykes vagy annál nagyobb kijelzővel szerelt okostelefonok piaci részesedése, amelyekhez egyre olcsóbban juthatunk majd hozzá.

Az IDC nemrég közzétett okostelefon-piaci előrejelzésének – amelyről itt és itt olvashat – egyik legérdekesebb része, hogy a folyamatosan növekvő eladásokat a jelentős mértékben befolyásolja az újabb készülékek kijelzőjének mérete: az 5,5 és 7 hüvelyk közötti képernyőátmérővel rendelkező, phabletnek (phone+tablet) nevezett készülékkategória részaránya az idei 14 százalék 2018-ra 32,2 százalékra emelkedhet az okostelefonok szegmensében.

Nagyobb kép kevesebb pénzért

A phabletek az eladások volumenét tekintve már az idén is megelőzhetik az asztali vagy hordozható PC-ket, miután az összes okos készülék, vagyis a netképes telefonok és számítógépek közel 10 százalékát adják majd, 2018-ban pedig minden negyedik eladott okos készülék ebből a kategóriábólkerülhet ki. Fontos szempont, hogy a nagyobb kijelzőhöz egyre olcsóbban lehet hozzáférni: a következő négy évben a phabletek átlagos ára nagyjából 30 százalékkal csökken, míg a kisebb képernyővel szerelt okostelefonok csak 10 százalékkal lesznek olcsóbbak.

A phabletek a fejlett ázsiai régiókban – Dél-Korea, Hongkong, Szingapúr– bukkantak fel elsőként, amit a Samsung lovagolt meg a Galaxy Note 2011-es megjelentetésével, megszállva az akkor még jóval kisebb piaci szegmens jó 90 százalékát. Több felmérés is azt mutatta, hogy a hatalmas képernyővel rendelkező mobilokat elsősorban a nők favorizálják, mivel számukra nem okoz gondot a kétkezes használat, illetve a táskájukban probléma nélkül tudják tárolni, amikor épp nincs rá szükség. 

A Samsung már a Note 4. kiadásánál jár, de a kategória annyira vonzó a gyártók számára, hogy szinte mindenki (Nokia, HTC, Huawei) bemutatta a saját phablet verzióját. Azóta Kína és India is komoly tényezővé vált, miután a nagy nevű gyártók mellett már az olcsó helyi gyártók is csatlakoztak a trendhez. A középtávú növekedés garanciájának mégis az Apple szeptemberre várható iPhone modelljeit tartják, amelyek között a hírek szerint ugyancsak felbukkan egy 5,5 hüvelykes variáns, amely az IDC szerint végérvényesen új normát teremt.

Konzumer tech

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.