Egy érdekes adatelemzés szépen megmutatta, hogy az amerikai cégek igazgatótanácsában melyik technológiai óriást tartják jelenleg a legveszedelmesebbnek.
Hirdetés
 

Statisztikát, grafikont szinte bármiből lehet készíteni, ám lényegesebb kérdés, hogy a kapott eredményből le lehet-e szűrni valamilyen értelmes megállapítást. Első blikkre ez utóbbi nem feltétlenül igaz az alábbi diagramra, ám ha jobban belegondolunk, ez olyasféle őrült beszéd, amiben valóban van rendszer.

Emlegetett sátán

Az elemzői szolgáltatásokat nyújtó FactSet adataira alapozva a Recode összegyűjtötte, hogy az elmúlt bő egy évtizedben hányszor említették meg a Google, illetve az Amazon nevét az Egyesült Államokban a különböző, befektetőknek szánt nagyvállalati megnyilvánulások esetében. Például ha egy negyedéves pénzügyi jelentést követő konferenciabeszélgetésben megemlítették a Google-t, akkor az kapott egy strigulát. Ennyire egyszerűen működött a számlálás, amiből végül ez kerekedett ki:


A Statista által készített grafikonon jól látszik, hogy az előző évtizedben még egyértelműen a Google volt a gyakran emlegetett cég. Az utóbbi években azonban az Amazon nagy léptekkel megközelítette a riválisát. Tavaly zárult az olló, amely az idei évből eddig eltelt időszak adatai alapján mostantól a másik irányba nyílik tovább. A Google, illetve anyavállalata, az Alphabet október 11-ig nagyjából 1500-szor szerepelt más cégek hivatalos pénzügyi megnyilvánulásaiban, míg az Amazon több mint 2000 esetben tűnt fel.

A nyers számokból természetesen nem hámozható ki, hogy pontosan milyen kontextusban bukkantak fel a technológiai óriások, de igazából nehéz elképzelni olyan jellegű említést, amely nem erősítené azt az állítást, hogy ennek a két cégnek komoly hatása van a gazdasági életre. Ha követendő példaként kerültek szóba, akkor azért, ha pedig potenciális riválisként, legyőzendő fenyegetésként, akkor meg azért.

Átrendeződés

Fontos hangsúlyozni, hogy a fenti számok nem informatikai cégek megnyilatkozásaiból lettek összegyűjtve, hanem az amerikai gazdaság teljes spektrumából. A nem technológiai vállalatoknál felbukkanó említések viszont egyáltalán nem meglepőek hiszen mindkét nagy igyekszik a lehető legtöbb helyre kiterjeszteni jelenlétét. A felrajzolt trend pedig azt mutatja, hogy ebben a versenyben pillanatnyilag az Amazon áll nyerésre.

A Jeff Bezos alapította vállalat könyvek és CD-k online kereskedelmével kezdte, de mára már bőven több, mint egy hatalmas webshop. Az adatközponti szolgáltatásoktól az intelligens otthoni assziszensen át a fizikai bolthálózatig terjed a paletta, és nem úgy tűnik, hogy meg kívánnának itt állni. Az sem véletlen, hogy éppen most keresik a helyét a csekély 5 milliárd dollárból építendő új főhadiszállásnak. A terjeszkedést pedig mind több és több iparágban, szegmensben figyelik aggódva a korábban vetélytársnak egyáltalán nem nevezhető cégek.

Hogy milyen erős hatása van annak, ha egy ilyen kaliberű játékos új területre lép, vagy akár ennek csak az előjele mutatkozik, arról friss, fájdalmas példával szolgál a Blue Apron esete. Az öt évvel ezelőtt alapított startup előre csomagolt alapanyagokat és kész recepteket szállít házhoz, így a vásárlónak csak ki kell bontania a dobozt, elolvasni a teendőket és már készítheti is a vacsorát. Az üzlet annyira jól ment, hogy idén nyáron tőzsdére is lépett a cég, ám nagyjából azzal egy időben jelent meg a hír, miszerint az Amazon a témával kapcsolatos szabadalmat akar bejegyeztetni. A Blue Apron papírjai azonnal meredek esésbe kezdtek, ami mostanáig is tart. A cég részvényárfolyama a kibocsátás után közvetlenül elért 11 dollárról 5 dollárra estek.

Piaci hírek

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.