Szerzett is mindjárt egy százmilliós piacot. Egy megállapodás nyomán megnyílt előtte többek között az orosz Mail.ru és a MegaFon nevű mobiloperátor ügyfélköre.

Az Alibaba jó esélyt kapott arra, hogy hamarosan megszerezze az orosz e-kereskedelmi piac jelentős részét. Vlagyivosztokban a Keleti Gazdasági Fórumon, melynek célja külföldi befektetések ösztönzése Oroszország keleti felében, megállapodott a Mail.ru internetes csoporttal, a MegaFon nevű mobiloperátorral, valamint az állami Russian Direct Investment Fund (RDIF) befektetési alappal, hogy vegyesvállalatként hozzák létre az AliExpress Russiát.

Állami jóváhagyás is van

A Financial Times szerint az RDIF beszállása egyben azt is jelzi, hogy a kezdeményezést a Kreml is támogatja. (A lap megjegyzi, hogy Jack Ma, az Alibaba hamarosan távozó elnöke (a fenti képen), az utóbbi években többször megfordult Oroszországban, és Vlagyimir Putyinnal is találkozott.)

A vegyesvállalat mindegyik félnek hoz valamit a konyhára. Az Alibaba segítségével hatékonyan tudnák integrálni a legfontosabb orosz e-kereskedelmi platformokat, többek között az oroszok saját online fizetési rendszerét is egy közös platformra. Ez a várakozások szerint elősegíteni majd, hogy ezek az e-kereskedelmi vállalkozások hatékonyabban terjeszkedhessenek külföldön a kínai cég logisztikai hátterére is támaszkodva.

Az Alibaba ellenben hatalmas új piachoz fér hozzá. Az AliExpressnek már most is Oroszország a legnagyobb külföldi piaca, és a Tmall Global e-kereskedelmi platformján keresztül orosz kereskedő cégeknek is biztosít kereskedelmi felületet. (A Tmall.com-ot 2008-ban eredetileg azért hozták létre, hogy kínai és nemzetközi kereskedelmi vállalatok akár saját márkanév alatt is árulhassanak online termékeket a kínai piacon. Olyan vállalatok is használják, mint az Adidas, a Ray-Ban a Dell vagy a Samsung. A vállalat 2014-től lépett nemzetközi piacra Tmall Global néven.)

Az AliExpress fontos támaszpontja lesz a kínai cégeknek is ahhoz, hogy terjeszkedhessenek az orosz piacon. A megállapodás szerint a felek komoly erőforrásokat (tőkét, stratégiai eszközöket, szakértelmet stb.) fektetnek abba, hogy Oroszországban és FÁK tagállamaiban gyorsítsák a digitális gazdaság terjedését.

Kisebbségbe került az Alibaba

A megállapodás érdekessége, hogy közös vállalatban az Alibaba orosz partnerei kerülnek többségbe, a kínai anyavállalatnak pedig csak 48 százaléknyi részesedése lesz. Emellett nem a kínai vállalat fizetési megoldását, hanem az Orosz Központi Bank által létrehozott fizetési rendszert, a Mirt fogják használni. (A rendszer használatát az orosz állam törvényi szabályozással is igyekszik segíteni.)

Úgy tűnik, az Alibabának megéri engedni a pozícióiból. A megállapodás révén nagyon nagy ügyfélbázishoz kap hozzáférést. A Mail.ru ugyanis nem csak Oroszországban, hanem nemzetközi szinten is jelentős – egyesek szerint az ötödik legnagyobb – internetes vállalat. Felhasználóinak száma akár a 100 milliót is elérheti. (A kínai-orosz közeledés amúgy adta magát, mivel az USA és az Európai Unió is gazdasági szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben.)

A Financial Times szerint a megállapodás jelentős lépés a digitális selyemút továbbépítésében, amely az infrastruktúra kiépítésével alapozna meg kínai vállalatok külföldi terjeszkedésének. Ebben a stratégiában az Alibabának eddig is fontos szerepe volt. Az e-kereskedelmi befektetései révén komoly pozíciókat szerzett Dél- és Délkelet-Ázsiában, csatornát biztosítva kínai vállalatok külföldi piacszerzéséhez, de saját fintech startupja, az Ant Bank is mélyen beágyazódott a térségben például mobilfizetési szolgáltatásain keresztül.

Piaci hírek

Szájkosarat raknának a britek a közösségi óriásokra

Hétfőn kemény jelentést tett az asztalra az Egyesült Királyság illetékes bizottsága. A Facebook-alapítót személyesen is felelőssé teszik amiatt, hogy az álhíreknek, a manipulációnak nincs megfelelő gátja, miközben a felhasználói adatokat nem védik megfelelően.
 
Két út közül választhatnak a magánfelhőben gondolkodó vállalatok. Vagy saját maguk alakítják ki a platformot, vagy bérelik azt egy szolgáltatótól. A nagy kérdés: hogyan lehet dönteni a két módszer között?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.