A svájci SwissCovid alkalmazás eddigi mutatói azt támasztják alá, hogy a mobil appok nem váltják ki a hagyományos kontaktkutatást, de nagyon eredményesen kiegészíthetik azt.

A hírek szerint svájci SwissCovid volt a legelső olyan alkalmazás, ami a Google és az Apple közös API-ára építettek, és ennek megfelelően már május vége óta elérhető volt. A programot majdnem 1,6 millió ember, vagyis a svájci lakosság közel ötöde használja aktívan. A lényege a felhasználók követése és gyors figyelmeztetése azokban az esetekben, ha megfelelően hosszú időt töltöttek az utóbb pozitív tesztet adó emberek közelében a fertőző stádiumban, egyfajta riasztási láncot indítva a betegek közeli kapcsolatain keresztül.

Az alkalmazást fejlesztő csapat a lausanne-i műszaki egyetemen (EPFL) most újabb adatokat tett közzé a SwissCovid felhasználásáról, előzetes képet festve a technológia eddigi hatékonyságáról. Ennek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy arányaiban ugyanolyan hatékony módszerről van szó, mint a hagyományos kontaktkutatás esetében. Szerintük a rendszer felskálázása egy kifejezetten hatékony másodlagos eszközt jelentene a védekezésben, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy 50 százalék fölötti adaptációs rátát céloznának meg vele.

Ezzel együtt azt is hangsúlyozzák, hogy az alkalmazást mindenképpen egy nagyobb, működő tesztelési rendszer részeként képzelik el, vagyis az fel sem merül, hogy önmagában kiválthatná a manuális kontaktkutatást. Egyszerűen csak megnöveli a klasszikus járványügyi figyelmeztető és reagáló rendszerek hatékonyságát, amennyiben lehetővé teszi az érintettekkel való sokkal gyorsabb kapcsolatfelvételt – ez pedig akkor is nagyon fontos szempont lenne, ha a viták többsége csak a tesztek vagy a kutatások mennyiségéről szól.

Mi nem hiszünk az ilyesmiben

Visszatérve a SwissCovid által a GitHubon közzétett számokra, az EPFL munkatársainak közlése szerint 8.522 igazolt esethez kapcsolódóan 37 további fertőzöttet azonosítottak az alkalmazásnak köszönhetően. Ez nem tűnik soknak, de a fentiek értelmében nem is marad el a hagyományos módszerek eredményességétől; ezen felül a SwissCovid forródróton 874 felhasználó jelentkezett, ami nagyjából megfelelhet a kiküldött riasztások számának.

Mindezt összefüggésbe helyezi, hogy augusztus végéig a hatóságok 1.054 olyan kódot osztottak ki, amivel a pozitív felhasználók aktiválhatják az alkalmazásban a saját magukra vonatkozó riasztást. A statisztikák persze biznyos tekintetben csak tájékoztató jellegűek, hiszen az Apple-Google API Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing (DP3T) protokollja az adatokat nem folyatja keresztül semmilyen központi szerveren, vagyis pontos számok nem állnak rendelkezésre a figyelmeztetések számáról és az érintettek személyéről.

Ahogy azt korábban írtuk, az ITM ugyancsak májusban jelentette be a VírusRadar nevű mobil alkalmazást, a VírusRadart, ami más technológiai alapokra épül. Az Android és iOS mobilplatformon is elérhető app nálunk hamar a jelentéktelenségbe fulladt, amiben nyilván szerepe volt a veszélyhelyzet lazításának is, de az sem elhanyagolható szempont, hogy semmilyen támogatást nem kapott a tájékoztató kampányokban máskor nagyon lelkes kormányzati oldalról.

Közösség & HR

Újabb malware-figyelmeztetés az egészségügyi intézményeknek

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint több hazai egészségügyi intézmény infrastruktúrájának érintettsége is felmerült az Emotet malware-t terjesztő email-kampányokban.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.