Az más kérdés, hogy nem ezen fognak nagyot keresni a Google Compute Engine-ben virtuális gépeket bérlő ügyfelek.

Kedden hivatalos blogján jelentette be a Google, hogy 63 százalékkal csökkenti a Compute Engine virtuális gépekhez (VM) kínált SSD-k árát. Az előtelepített VM-ekhez adott SSD-k ára még nagyobb mértékben, 71 százalékkal csökken. A Google egy VM-hez tavaly február óta maximum 64 terabájt tárhelyet kínál, ennek zömét hagyományos merevelemezes tárhely formájában. A tárhely maximumának emelésekor megduplázta az igénybe vehető lokális SSD méretét is, amely így 3 terabájt lett.

Másfél év alatt közel harmadolódott

A lokális SSD-ket elsősorban azokhoz a feladatokhoz ajánlotta a Google, melyeknél kritikus az alacsony késleltetés és a magas IOPS teljesítményt biztosít. Az SSD-k azáltal biztosítják ezt a teljesítményt, hogy közvetlenül, fizikailag kapcsolódnak a VM-et futtató szerverhez. A szerverekhez 3 terabájt (pontosabban 3000 gigabájt) kapacitást 8 SSD egységből lehet összerakni, mert a lokális SSD-knek sztenderden 375 gigabájtos egységeket használ a Google. Ezekből azonban tetszőleges logikai partíciókat lehet előállítani.

Tavaly februárban, amikor a VM-ekhez használható storage kapacitását megemelte a Google, a lokális SSD havi ára a gigabájtonként közelített a 22 centhez, míg a merevlemezes tartós tárolás 4 centbe került. Mára a lokális SSD-k ára 8 centre csökkent az USA-ban, de még az európai, pontosabban frankfurti ár is 10 cent alatt marad. (Eközben a standard tartós tárolókapacitás maradt ugyanazon az árszínvonalon, USA-ban 4, Európában, a frankfurti központban 4,8 cent)

Olyanok, mint a mobilszolgáltatók

Kétségtelen, hogy a felhő terjedésével már csak a méretgazdaságosság miatt is egyre olcsóbbá lehet tenni a szolgáltatások árát. Az utcáról beeső felhasználónak azonban nagyon észnél kell lennie, ha a legjobb ajánlatot akarja megkeresni. Az egyes sztenderd szolgáltatások között ugyanis mindig van valami eltérés szolgáltatónként, ami nehézzé teszi az összehasonlítást. (A nagy ügyfelek azért vannak más helyzetben, mert egyedi szolgáltatási szerződés keretében állapodnak meg, ahol nekik is van beleszólásuk abba, hogy mit tartalmazzon a csomag.)

Az árcsökkentést azonban általános tendencia. Az Amazon egyébként akkurátusan beírja az árcsökkentést bejelentő közleményeiben, hogy épp hányadik alkalommal csökkentette az Amazon Web Services árait. Július 5-én jutottak el a 62. árcsökkentéshez (az EC2-es Microsoft SQL Standard Edition árát instance-októl függően 30-50 százalékkal), előtte márciusban az EC2 Reserved Instance-ok árát, tavaly novemberben a térhelyek (S3, Glacier) lettek olcsóbbak stb. (Az AWS fontosnak tartja a folyamatos árcsökkentést kommunikálni, külön le lehet gyűjteni az erről szóló közleményeket.)

A Microsoft legutóbb februárban csökkentette a felhős árait. Akkor a windowsos és linuxos VM-ek árát csökkentették átlagosan 35 százalékkal, valamint néhány tárolási szolgáltatást szintén jelentős mértékben, 26-38 százalékkal. Előtte tavaly októberben 1-jével csökkentették a legnépeszrűbb VM-jeik árát.

Ugyanakkor ezek a csökkentések nem feltétlenül érintik mindegyik régiót. A Microsoft például 2015-ben az erős dollár miatt meg is emelte felhős szolgáltatásai árát Európában, valamint Kanadában és Ausztráliában.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.