Olcsóbb lesz a Teams Rooms, hogy a kkv-k számára is vonzóbb legyen. A fapados kivitele 25 licencig lesz ingyenes. De van egy csavar is az árcsökkentésben.

Idén több szó esett arról, hogy megemelte szolgáltatásai árát a Microsoft. Most kiderült, hogy itt-ott árat is tud csökkenteni, már ha akar. Mint a The Register észrevette, kikerült egy poszt a Microsoft partneroldalára a Teams Rooms árának közeljövőben várható csökkentéséről. A később eltávolított tájékoztató szerint a fullos csomag olcsóbb lesz, de a kis szervezetek ingyen is kaphatnak egy alapváltozatot, korlátozott felhasználói számmal. Mint a végén kiderül, az egészben lehet egy kis csavar.

A Teams Rooms a Teams dedikált kollaborációs hardverekhez kínált változata. (Többek között a Bose, a Lenovo és a Logitech is gyárt ilyen speciális, beépített mikrofonnal, hangszóróval, képernyővel, kamerával felszerelt asztali "telefont", de ilyen eszközöknek tekinthetők a magyar LSK Hungária meeting szettjei is.) A szolgáltatás ára két tételből tevődik össze: fizetni kell a Teams-licencekért, valamint kollaborációs szobák üzemeltetéséért is.

Jelenleg két csomagot kínál a Microsoft, és mindkettő fizetős. A Teams Premium havi 50, míg a Standard 15 dollár felhasználónként. A Microsoft-partnereknek szóló tájékoztatás szerint a Premiumot egy 40 dolláros Pro csomag váltja, amely továbbfejlesztett meetingélményt nyújt (intelligens hang vagy videó, jelentsen ez bármit is, többképernyős támogatás stb.). Ezt a csomagot a nagyobb számú termet használó és összetettebb igényekkel bíró szervezeteknek szánja a vállalat. A Pro csomaghoz menedzselt szolgáltatások formájában mesterségesintelligencia-alapú megoldásokat is kínálnak. A következő hónapokban élesítenek például egy intelligens eszközkezelési dashboardot.

A Teams Rooms Pro csomag ingyenesen kipróbálható lesz. Kormányzati, oktatási és jótékonysági szervezetek 60 napig használhatják, mielőtt végleg döntenek. Minden más érdeklődő 30 nap próbaidőt kap.

A Standard csomag megszűnik, helyette egy ún. "Microsoft Teams Rooms Basic" csomagot választhatnak az ügyfelek. Ez külön költség nélkül biztosítja az alapszolgáltatásokat a Microsoft Teams Rooms tanúsítással rendelkező eszközökhöz. A Microsoft állítólag ezzel a Teams Rooms hardverek piacának pörgését segítené, illetve javítana a dedikált hardverek kihasználtságán. (Amiken keresztül persze a Teams is mélyebben beépül majd a vállalatok folyamataiba.) A Microsoft ügyfelei legfeljebb 25 Basic licencet szerezhetnek, ha van megfelelő hardverük.

És a vezércsel: meglévő ügyfeleknek is kötelező váltani

A bejegyzés szerint a két új csomagot szeptember 6-án jelentik be a nyilvánosan, de szeptember elsejétől már működőképesek lesznek, azaz a Microsoft-partnerek már a hivatalos bejelentés előtt megkezdhetik az értékesítésüket.

A Teams Rooms-előfizetőknek kötelező lesz váltani az új csomagokra. A Microsoft erősen szorgalmazza, hogy a partnerek a Teams Roomsot használó ügyfeleiket mihamarabb állítsák át az új Pro csomagokra. A The Register által ismertetett bejegyzés szerint ez év október elsejével elindul a Teams Roomshoz a SaaS eszközkezelési szolgáltatás is, és onnantól a Microsoft munkatársai nem működnek közre az incidenskezelési munkafolyamatokban. Ez utóbbi így értelemszerűen a partnerekre hárul majd.

És ez a kötelező váltás lehet a Microsoft vezércsele: bár mindeddig árcsökkentésről beszéltünk, a kényszerű váltást nem minden ügyfél fogja így megélni. Akik ugyanis eddig Basic csomagot használták (havi 15 dollárért), csak akkor tudnak az ingyenes előfizetés felé mozdulni, ha maximum 25 előfizetésük van. Mindenki más kénytelen lesz előfizetni a 40 dolláros csomagra, ha csak nem akarja kivezetni a Teams Roomsot. De ha egy cégnek megvannak a dedikált hardverei, nem biztos, hogy szívesen kikukázza azokat a teljes értékcsökkenésük előtt, csak mert a hozzájuk vásárolt szolgáltatás drágább lett.

Mint a The Register írja, a Microsoft később törölte a cikk alapjául szolgáló bejegyzését. Ugyanakkor nem kért helyreigazítást, és arra sem kérte a lapot, hogy vonja vissza a cikkét. Ebből a lap arra következtet, hogy az információk helytállóak. Legfeljebb a tervezettnél korábban kerültek fel a Microsoft partneroldalára.

Cloud & big data

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.