Az eredeti terv az volt, hogy már januártól kizárólag ezen a csatornán lehet bonyolítani a közbeszerzéseket.

Elfogadta az Országgyűlés Lázár János miniszternek és Kósa Lajos frakcióvezetőnek (Fidesz) azt a módosító javaslatát, melyet november 7-én nyújtottak be az elektronikus közbeszerzést szabályzó törvényhez (2015. évi CXLIII. törvény): január 1-je helyett 2018. április 15-étől válik kötelezővé az elektronikus közbeszerzési rendszer használata. Az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) bevezetésével a magyar törvényhozás egy uniós előírásnak tesz eleget: az EU irányelve szerint legkésőbb 2018. október 18-ig minden tagállamnak biztosítania kell az elektronikus úton történő kommunikációt valamennyi közbeszerzési eljárásban.

Fokozatos lesz az átállás

Az EU-s irányelv három alapvető követelményt fogalmaz meg. Biztosítani kell (1) a hirdetmények elektronikus formában történő feladását; (2) a közbeszerzési dokumentumok elektronikus formában való rendelkezésre bocsátását, valamint (3) az eljárás menetében a teljes körű elektronikus kommunikációt. A teljeskörűség azt jelenti – fogalmaz a Lázárék jegyezte javaslat –, hogy az eljárás valamennyi szakaszában (ajánlat benyújtása, hiánypótlás, az eredmények közlése stb.) elektronikus úton kell folytatni a kommunikációt.

Magyarország az irányelv szellemében hozta létre a központi, egységes, állami, elektronikus közbeszerzési rendszert, az EKR-t, amely elkészült, jelenleg is folyik a tesztelése. A jövő áprilisi határidőig önkéntes alapon használható, de az eljárást el kell indítani párhuzamosan papír alapú dokumentumokkal is. Az eredeti határidő annyiban viszont megmarad, hogy – szintén önkéntes alapon – 2018. január 1-től már úgy lehet használni az EKR-t, hogy nem kell mellette papíralapú eljárást is indítani.

Ahogy a módosító indoklásában is megfogalmazzák, a rendszer bevezetésétől a kormány azt várja, hogy egyszerűbbek, átláthatóbbak és gyorsabbak lesznek a közbeszerzési eljárások, valamint csökkennek az eljárásokkal kapcsolatos adminisztrációs terhek. Az EKR emellett a közbeszerzési eljárások ellenőrzését is támogatja.

A módosítót egyébként Lázárék a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérésére nyújtották be. A kamara szerint hosszabb átállási időt kell hagyni az átállásra, mert a közbeszerzési eljárások jelenleg teljes mértékben papíralapúak, így az érdekelteknek idő kell ahhoz, hogy az új rendszerhez akklimatizálódjanak.

Kockázatok az EKR-ben?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter november 6-án kelt rendeletében a NEKSZT Kft.-t (teljes nevén: NEKSZT Nemzeti Elektronikus Közbeszerzési Szolgáltató és Tanácsadó Kft.) jelölte ki az EKR egyedüli működtetőjének. A NEKSZ jogelődje az Electool Közbeszerzési Szolgáltató Kft., melyet a nyáron vásárolt meg az állam félmilliárd forintért. Mint akkor megírtuk, az állam lényegében egy idén májusban alapított céget vásárolt meg.

Arról viszont már a HVG írt, hogy a novemberi miniszteri rendelettel lényegében egy kézbe került a közbeszerzési eljárások technikai lebonyolítása, amit a lap már önmagában is aggályosnak tartott a monopolhelyzet miatt.

Ennél sokkal nagyobb probléma azonban a lap szerint, hogy az NKESZ élére Csányi Istvánt nevezték ki, aki tavaly nyár óta tölti be a közbeszerzéseket felügyelő helyettes államtitkári pozíciót Lázár János minisztériumában. A helyettes államtitkár korábban annak az Ész-Ker Kft.-nek a szakmai irányítója volt (a cég közbeszerzési tanácsokat adott többek között önkormányzatoknak), melynek meghatározó tulajdonosa több ponton kapcsolódik Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez.

Csányi egyébként szakmai életrajza szerint tapasztalt közbeszerzési szakember. 1993-tól többször is dolgozott ilyen területen. 1993-tól a Belügyminisztérium Központi Beszerzési irodájának témamenedzsere volt, 1996-tól közbeszerzési döntőbiztos a Közbeszerzések Tanácsánál, 2014-ben pedig az ORFK közbeszerzésekért is felelős Központi Gazdasági Ellátó Igazgatóságának csoportvezetője.

Piaci hírek

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.