A Microsoft bejelentette, hogy mostantól a Windows 10 esetében is csak évente egyszer ad ki funkciófrissítéseket tartalmazó update-et.

A héten megkezdődött a Windows 10 November 2021 update telepítése a felhasználók gépére. Egyúttal azonban az is bizonyossá vált, hogy idén fordul elő utoljára, hogy több komoly frissítést kell végigülnünk a monitorok előtt. A Microsoft ugyanis bejelentette, innetől már csak évente egyszer jön majd ilyen jellegű csomag.

A szoftvergyártó oldaláról a lépést azzal magyarázták, hogy így harmonizálódik a két legfrissebb Windows frissítési ütemezése. A nyáron bejelentett és október elején debütált Windows 11 esetében ugyanis már eleve évente egyszeri, úgynevezett feature update-tel számoltak.

Mindenkinek jobb így

A céges kommunikáció természetesen nem említi, de mivel Redmond érthetően igyekszik mindenkit az új operációs rendszer felé terelni, így különösebb érdeke sem fűződik ahhoz, hogy az elkövetkező években a szükségesnél több erőforrást áldozzon a Win10 "tatarozására". A régi rendszer kivezetésének szándéka abban is tetten érhető, hogy a most érkezett upgrade szinte alig tartalmaz említésre méltó új lehetőségeket.

A visszavett tempó egyébként ügyféloldalon sem feltétlenül jelent problémát, hiszen az erőltetett menet nem egyszer okozott technikai malőröket a funkciófrissítéseknél. Arról nem is beszélve, hogy vállalati környezetben ezzel némileg csökkenhet a frissítések miatt általában idegeskedő informatikai csapatokra nehezedő nyomás.

A hivatalos menetrend szerint 2025 őszéig kötelezte el magát a Microsoft a Windows 10 frissítésére. Ez egyben azt is jelenti, hogy összesen három nagyobb update érkezhet még a nyugdíjba készülő operációs rendszerhez. Más kérdés, hogy vélhetően ezek a komolyabbnak tekinthető frissítések sem valószínű, hogy a lehetőségek óriási kiszélesítését hoznák majd.

Sikeresnek ítélt rajt

Kapcsolódó hír, miszerint a Windows 11 sikeres startján felbuzdulva a vállalat felgyorsítja az átállási folyamatot, és a korábban tervezetthez képest több (a szükséges technikai feltételeknek megfelelő) számítógépnek adnak zöld jelzést a telepítésre.

Piaci hírek

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.