Kötelezően betartandó biztonsági minimumot terveznek, amit minden, a dolgok internetéhez csatlakozó eszköznek be kell tartania.

Az Internet of Things, pontosabban a közeget alkotó eszközök áldásos tevékenységük mellett több új és néhány jól ismert régi veszélyt hoztak magukkal. A legújabb támadási formák egyértelműen bebizonyították, hogy a gépek kibervédelmét komolyan kell venni. A dolgok internete nem csupán megtámadható célpontokat jelent, hanem akár elosztott fegyverként is felhasználható.

Mindinkább felismerik ezt a kiberbűnözők is: 2010 és 2015 között ugrásszerűen, 2400 százalékkal (!) nőtt az IoT-t valamilyen szempontból érintő támadások száma. Ugyanezen időszak alatt duplázódott a csatlakozott eszközök mennyisége, ez a trend ráadásul továbbra sem csitul. Az évtized közepére már több mint 15 milliárd IoT készülék lógott a hálózatokon, számuk 2020 végére meg fogja haladni a 30 milliárdot. Az igazi felfutás azonban csak ezután következik; 2025-re több mint tízszer annyi eszköz csatlakozik majd az internetre, mint ahány ember a Földön él.

Állami szintű beavatkozást sürgettek

Nem csoda, hogy az USA-ban már tavaly felmerült a döntéshozó szervek beavatkozásának szükségessége. A washingtoni Critical Infrastructure Technology kutatói decemberben állami szintű beavatkozást sürgettek az IoT eszközök fejlesztését illetően. Elismerték, hogy a szabályozás megnehezítheti az IoT innováció kiteljesedését, de az ebből származó kockázatot sokszorosan felülmúlják a reguláció pozitív, biztonságot fokozó hatásai.

A kutatók tisztában vannak azzal, hogy az IoT eszközök amerikai szabályozása hatással lesz a terület globális trendjeire és gazdaságára, mivel a dolgok internetében érdekelt felek jelentős része vagy az Egyesült Államokban tevékenykedik, vagy közvetlenül amerikai gyártókkal áll kapcsolatban, vagy az amerikai gazdasági döntésektől függ. Ezért várnak megkönnyebbülést a szabályozástól, hiszen az amerikai infrastruktúrára Kína jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a külföldi fejlesztésű IoT eszközök mögött álló országok közül. 2020-ra jövendölt 50 milliárd IoT eszköz közel mindegyike „ellenséges” országokban kerül fejlesztésre és/vagy gyártásra, kongatták meg a vészharangot a kutatók.

Isten malmai lassan őrölnek, de úgy tűnik, az amerikai honatyák végül észbe kaptak. Szenátori szintű szabályozás van készülőben az IoT kapcsán: várhatóan ezen a héten mutatkozik be az a törvénytervezet, ami ki akarja kényszeríteni az eszközök biztonságosságának magasabb szintre emelését. Többek között olyan kérdéseket rendeznek benne, mint a készülékek patch-elhetősége és az ipari biztonsági szabványoknak való megfelelőség.
 


 

A probléma súlyát jelzi, hogy a demokrata (Mark Warner és Ron Wyden szenátorok révén) és a republikánus (Steve Daines és Cory Gardner szenátorok közreműködésével) oldalról is támogatásra lelt a téma. Ugyanakkor arról szó sincs, hogy véres fejszével vágnának rendet a gyártók termékei között; amint azt Warner megjegyezte a Reuters-nek, a lehető legkisebb hatást próbálják gyakorolni a szegmensre. Ez itthoni szemmel talán meglepő lehet, de a szabad piac egyik elkötelezett támogatójának számító USA-ban még hisznek abban, hogy az államnak minimális mértékben kell csupán beavatkoznia.

„Nyilvánvaló piaci hibák”

Warner rávilágított: aprólékos szabályozás helyett inkább a „nyilvánvaló piaci hibákat” akarják eltüntetni. Tulajdonképpen arról van szó, hogy rákényszerítsék a gyártókat az alapvető biztonsági protokollok betartására eszközeik tervezése, fejlesztése és gyártása során. Jelenleg sajnos gyakran tapasztalt jelenség, hogy az IoT-eszközök egészen triviális problémáktól szenvednek.

Az ezeket fejlesztő mérnökök nem rendelkeznek azzal a biztonsági tapasztalattal, amit elvárunk a fő számítógép- és okostelefon-gyártóktól. Egyszerűen azért nem, mert a piac – még – nem hajlandó megfizetni azt a többletköltséget, amit a megfelelő szaktudás alkalmazása jelentene. A dolgok internetét alkotó eszközök többsége nem kap olyan biztonsági frissítéseket, mint amilyenekben a drágább készülékek (PC-k, laptopok, telefonok) időről-időre részesülnek.

Ráadásul, szemben a telefonokkal és a tabletekkel, ezek az olcsó, körülöttünk szinte észrevétlenül elszaporodó IoT készülékek nem cserélődnek évről évre. Alacsony igényeik és a tőlük elvárt funkcionalitás hosszú távon való biztosítása miatt évekig teljesítenek szolgálatot, ha tehát egyszer telepítették őket, akkor igen hosszan kihasználhatók lesznek az általuk hordozott biztonsági hiányosságok. Az egyetlen megoldás – csakúgy, mint a környezetszennyezés esetében – a szabályozás, írta Schneier.

Zöld út a fehér kalapnak

A fent említett törvénytervezet az Atlantic Council és a Harvard Egyetem szakértőinek közreműködésével jött létre. Nem csak a készülékek biztonsági funkcionalitását igyekszik javítani, hanem a sebezhetőségeket kereső biztonsági kutatók hackertevékenységét is igyekszik védeni, nem csupán megengedve, hanem kifejezetten bátorítva az ilyen jellegű hibakeresést.

Furcsa húzás is lenne, ha az IoT biztonságán dolgozók támogatása helyett inkább a helyi rendőri erők bevetését szorgalmazná az amerikai kormányzat, mint ahogyan azt egyes diktatúraszerű országok teszik, hozzáértésük hiányáról teljes bizonyságot adva...

Biztonság

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.