Nagyon jól alakult a chipgyártó tavalyi éve az erős GPU-eladásoknak és a Ryzen jó fogadtatásának köszönhetően.

Hosszú évek óta először most igazán lőtt ki az AMD rakétája. A tavalyi utolsó negyedéves eredmények igencsak bizalomgerjesztőre sikerültek.

Uralja az asztali konzolpiacot

2017 utolsó három hónapjában a vállalat közel 1,5 milliárd dolláros bevételt ért el, ami rácáfolt a Wall Street elemzőinek várakozására. Utóbbiak se lőttek annyira mellé, de 70 millió dollárral kevesebbre számítottak. A bevétel így összességében harmadával nőtt, nagyrészt az erős GPU-eladásoknak köszönhetően. Az AMD lapkáit nem csak a PC-s piac szereplői használják előszeretettel, de a PlayStation 4 Pro és az Xbox One X konzolok grafikus alapjait is ezek a chipek biztosítják. Mindemellett nagyon jól alakultak az új processzorcsalád, a Ryzen értékesítési adatai is.

A vállalat Computing and Graphics szegmenséből származó bevétele tolta meg igazán a szekeret: ez a divízió 60 százalékos árbevétel-növekedésről számolhatott be az elmúlt negyedévet illetően. Mindez együtt járt az egy évvel ezelőtti hasonló időszak működési bevételeihez viszonyított jelentős növekedéssel is, közölte Lisa Su, az Advanced Micro Devices vezérigazgatója.

Su fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Ryzen CPU-család fogyasztói piacon való bővüléséhez a Ryzen mobil változatának Radeon Vega grafikus megoldással való ötvözése is hozzájárult. Ezzel a Zen CPU-k és a Vega GPU-k architektúrájának házasságának lehettünk tanúi, amivel az ultravékony noteszgépek számára korábban sosem látott teljesítmény vált elérhetővé.

A fiúk a bányában dolgoznak

Nem is lehetne teljes a beszámoló egy processzor- és GPU-fejlesztő vállalattól, ha abban nem térne ki napjaink legnagyobb hívószavára, a kriptovaluták bányászatára. Az AMD ebből a szempontból is sikeresnek tartja a nemrég lezárt időszakot, azt állítva, hogy a bányászok miatti keresletnövekedés szintén hozzájárult a grafikus vezérlők értékesítésének felpörgéséhez.

"Erős keresletet tapasztaltunk Polaris termékeink iránt mind a játékos, mind a blokkláncpiaci szegmensben. Radeon Vega GPU-ból származó bevételünk több mint megduplázódott a [vizsgált időszakot] megelőző negyedévhez képest, melyet a játszani vágyók és a stratégiai OEM partnereink által támasztott erős kereslet váltott ki" – nyilatkozta a cég CEO-ja.

Az AMD tehát sokat köszönhet 2017-nek, azonban ezt a felívelést minden bizonnyal – még ha átmenetileg is, de – meg fogja akasztani a Spectre. Mint írtuk, a processzorokban hardveresen jelen levő biztonsági rések közül ez utóbbi nem csak az Intelt érinti, hanem az AMD és az ARM lapkáiban is gondot okoz. Su mindazonáltal leszögezte, hogy szerinte a Spectre jelentősége el van túlozva, nem hiszi, hogy valóban fenyegetést jelentene az érintettek (tehát kvázi mindenki, aki az elmúlt pár évben vásárolt számítógépet vagy okostelefont) számára. Ettől függetlenül a következő generációs, Zen 2-nek nevezett architektúrára alapuló AMD processzorok valószínűleg már mentesek lesznek a Spectre-féle fenyegetés(ek)től.

Összességében nem csak az Advanced Micro Devices termékeit kedvelők örülhetnek a vállalat sikerének. Azzal, hogy az AMD ismét valódi, erős konkurenciája lett az Intelnek, felpezsdítette a piacot. Ez pedig a több sebből is vérző (bővebben az Az összes Intel processzor hibás, a Letiltotta a Microsoft a rosszul sikerült Intel patch-et és a Huszonöt év után nem az Intel a félvezetőpiac királya cikkeinkben olvashat a történtekről) riválisát is arra fogja kényszeríteni, hogy az elmúlt évek kvázi egy helyben való topogása helyett meglódítsa az innovációs szekeret és a korábbi modelleknél erősebb, energiahatékonyabb, többet tudó processzorokkal lépjen piacra.

Piaci hírek

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.