A tavaly élesített Anthos nevű szolgáltatás kapott új, fontos funkciót. A Google újabb vállalati ügyfeleket remél ettől.
Hirdetés
 

Mostantól általánosan elérhetők az AWS-sel és a Microsoft Azure-ral is együttműködő multi-cloud-funkciók a Google tavaly élesített Anthos nevű szolgáltatásában. Mint a Google hivatalos blogjában a Google Cloud termékmenedzsmentért felelős alelnöke, Jennifer Lin írta, az Anthos platform most már képes támogatni a multi-cloudos munkaterhelést. Az Amazon Web Services esetében teljes körűen használható, a Microsoft Azure-on egyelőre preview állapotban van a fejlesztés.

Az AWS elsőbbségét állítólag az biztosította, hogy azt a Google több fontos ügyfele is kérte.

Kritikus területeken segít

A platform eredetileg a hibrid felhős alkalmazások fejlesztését és menedzsmentjét támogatta, de már a tavalyi élesítésekor utaltak arra, hogy tervezik a többfelhős munkaterhelések kezelését is. A szolgáltatás alapja a Google Kubernetes Engine. Ez teremti meg a lehetőségét a publikus és a privát környezet közös menedzselésének. Az alkalmazások így a Google ígérete szerint egyszerűen, rugalmasan és biztonságosan futtathatók a saját környezetekben vagy a publikus felhőben.

Az Anthos platformhoz van egy migrációt támogató eszköz, a Migrate for Anthos. Ezzel automatizálhatók a migrációs folyamatok – az alkalmazások először Kubernetes Engine konténerekbe kerülnek, amiket szabadon lehet pakolgatni a helyben telepített rendszerek és a különböző felhők között.

A Google azt állítja, hogy az Anthos a hagyományos munkaterhelések két legbonyolultabb problémájára is megoldást ad. A házirend- (policy) és a konfigurációkezelést például programozott és deklaratív módon lehet megoldani. Ez – elvileg – csökkenti a kézi beavatkozásból eredő konfigurációs hibák valószínűségét, valamint gyorsítja az alkalmazások leszállítását.

A másik kulcsterület a szolgáltatások kezelése heterogén telepítéseknél. Ehhez lehet használni az Anthos Service Mesh-t, amely a bonyolult mikroszolgáltatás-architektúra teljes menedzselt támogatását biztosítja. Abban segít például, hogy következetesen lehessen alkalmazni minden környezetben (on-premise, bármelyik felhő) a házirendet és a biztonsági szabályokat. Ennek egyébként szintén várható egy frissítése, hogy a virtuális gépeken futó alkalmazásokat is kezelhetők legyenek vele.

Erősíteni kell a vállalati piacon

A fejlesztés újabb kísérlet arra, hogy a Google versenybe szálljon a vállalati piacon az Amazonnal és a Microsofttal. A többfelhős környezetek támogatásától például azt remélheti a vállalat, hogy újabb ügyfeleket tud megnyerni a felhőjének. Ebben az Anthosnak a Google Cloud vezetője, az Oracle-től 2018 őszén igazolt Thomas Kurian is központi szerepet szán. Megfogalmazása szerint az Anthos egyfajta digitális átalakító motor, amely sokféle iparágban használható a vállalati alkalmazások korszerűsítéséhez.

Cloud & big data

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.