A bevételek növekedése az Intelnél nem újdonság. Ez jobbára mindig így volt a cégnél. Most viszont dupla a haszon, mert költségcsökkentéssel is párosult.

Pénzügyi szempontból remek negyedévet zárt az Intel. Az, hogy a bevételek emelkedtek, a chigyártónál nem újdonság, még a PC-piac folyamatos zsugorodás sem jelent számára akadályt. Most azonban annyi újdonság mégis van, hogy a tavalyi évben meghirdetett – és kisebb-nagyobb kanyarokkal azóta is tartó – átalakítás a számokban is mutatja a hatását. A cég nettó bevétele éves összevetésben – azzal együtt is, hogy közben értékesítette a McAfee, pontosabban akkor még Intel Security Group 51 százalékát a tavalyi 13,5 milliárd dollárról 14,8 milliárdra nőtt, ami 9,6 százalékos bővülés. A cég azt írja jelentésében, hogy a McAfee értékesítésének hatását kiszűrve a növekedés 14 százalék volt. A profit azonban több mint duplájára ugrott: 1,3 milliárdról 2,8 milliárd dollárra! (A Security üzletág kb. félmilliárdos tétel negyedévente a cég teljes bevételében.)

Még mindig sokat keresnek a végfelhasználókon

A közel 15 milliárdos bevétel több mint felét, 8,2 miliárdot a Client Computing Group (azaz a végfelhasználói eszközökbe szállított chipek) termelte. Ráadásul a CCG bevétele 12 százalékkal bővült. A növekedés két tényezőből: a szállított darabszám és az ár növekedéséből jött össze. Abban persze érződik a PC-piac hatása: a desktop chipek piaca rendületlenül zsugorodik, de a notebooklapkák iránt jelentősen (14 százalékkal) nőtt a kereslet. Ez is hozzájárult a részleg üzemi eredményének 50 százalékot meghaladó javulásához, a tavalyi 1,9 milliárddal szemben idén meghaladta a 3 milliárd dollárt.

A Data Center Group (DCG) eredménye felemás: miközben a bevétele 10 százalékkal bővölt (4 milliárdról 4,4 miliárd dollárra), az általános költségcsökkentés itt kevésbé éreztette a hatását, az üzemi eredmény ugyanis csökkent. Tavaly 1,77 milliárd volt, idén viszont csak 1,67 milliárd dollár. Pedig ebben a szegmensben is emelkedett az értékesített darabszám és a chipek átlagos eladási ára is. Az Intel magyarázata szerint ez nem tudta ellensúlyozni az új generációs lapkák magasabb előállítási költségét, valamint az új technológiákba, például a mesterséges intelligenciába történő befektetéseket.

A számok egyébként jól mutatják a DCG felvevőpiacának látványos átalakulását. Az üzletág bevételének 60 százalékát a felhőszolgáltatók és telekommunikációs szolgáltatók adják, ebben a két ágazatban sorrendben 35 (!), illetve 17 százalékkal nőttek az Intel bevételei, míg a hagyományos vállalati és kormányzati megrendelésekből 11 százalékkal kevesebbet keresett a chipgyártó.

 
Intel bevételek 2017 Q2
Infogram


Van még három kisebb bevételű terület is. Az IoT Group 26 százalékkal bővült (572 millióról 720 millióra), még nagyobbat nőtt az NSG üzletág (Non-Volatile Memory Solutions Group), amely a tavalyi 554 milliós bevételt 58 százalékkal tudta felülmúlni. Az üzletág azonban az 874 millió dollár bevétellel is egyelőre az üzemi eredmény szintjén csak 110 millió dolláros mínusz tud felmutatni. A PSG üzletág (Programmable Solutions Group), növekedés helyett 5 százalékos zsugorodás és 440 milliós bevétel keletkezett.

Látszik az elbocsátások ereménye?

Az Intel tavaly minden szinten drasztikus költségcsökkentésbe kezdett. Tavaly, pár nappal azután, amikor a mobil fejlesztések leállításával párhuzamosan kijelölték a vállalat új stratégiai irányait, a vállalat brutális fogyókúrát is bejelentett. Bár a leépítéseknek (melynek többek között a magyar képviselet is áldozatul esett) tavaly 1,2 milliárdos költsége volt, a vállalat úgy számolt, hogy idén már nyerőbe fordul a dolog: éves szinten 1,4 milliárdos megtakarítással számolnak.

 
Intel Revenue 2010-2016
Infogram


De ez csak a költségcsökkentés leglátványosabb része volt. Idén bejelentették, hogy nem lesz több IDF (Intel Developer Forum), pedig a rendezvény költsége kerekítési hiba lehet az évi 60 milliárd dollár körüli bevétellel rendelkező vállalat kiadásaiban. De vannak súlyosabb vágások is: folyamatosan nyesik vissza például a K+F kiadásokat (erre az Intel hagyoömányosan sokat költött) és az adminisztrációs költségeket is.

Piaci hírek

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.