A közösségi hálózat egy moduláris gyártásra specializálódott startupot csatol magához.

A Facebook a felszínen "csak" a világ legnagyobb közösségi hálózatának látszik, ám egy ideje komoly munka folyik, hogy a kézzel fogható dolgok világában is meghatározó tényezővé váljon a cég. Ennek egyik állomása a Nascent Objects felvásárlása.

Villámgyorsan elkeltek

A megvásárolt startup alig több mint egy éve kezdett működni, és igazi aktivitást csak idén tavasszal mutatott, amikor egy közösségi finanszírozós projekttel már valódi ügyfeleket tudtak szerezni. Ennek a kampánynak a sikeressége azonban egyelőre kétséges, mert az Indiegogo oldalán két hónapja nincs friss információ a szállításról. Mindenesetre utóbbi nem akadályozta meg abban a Facebookot, hogy hasznosnak ítélje meg a csapat ötletét, és egy meg nem nevezett összegért magához láncolja őket.

A startup kezdetekor az alapítók közel hatszáz különböző otthoni elektronikai eszközt, berendezést szedtek darabokra a videokameráktól az okos termosztátig. Meglepődve tapasztalták, hogy funkcionalitás tekintetében ezek 80 százalékát újra elő tudják állítani mindössze 15 darab cserélhető komponens használatával.

 

A Nascent Objects variálható moduljai


A Nascent Objects ezen felismerésre építve egy saját platformot fejlesztett, amely a hardveres tervezést a három dimenziós nyomtatással és a moduláris elektronikai alkatrészekkel ötvözi. Ennek köszönhetően az új termékek az ötlet fázisától a kész produktumig nagyon gyorsan eljuthatnak, és némi túlzással bárkiből termékgyártó lehet. Az eredeti elképzelés szerint az életképes megoldásokat egy online piacterén gyűjtötték volna össze, de a felvásárlással ez természetesen most már a Facebook döntése lesz.    

Épül a Building 8

A csapat a Facebook hardveres megoldások fejlesztésére specializálódott Building 8 részlegéhez kerül. A kutatásfejlesztési egységet idén tavasszal hozták létre házon belül, a vezetői székbe pedig az a Google-től átcsábított Regina Dugan került, aki azt megelőzően a DARPA-t, azaz az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlegét irányította. Ő erősítette meg a felvásárlás tényét az alábbi videó posztolásával, amelyhez kommentárként annyit fűzött, hogy reményei szerint hamarosan a fizikai eszközök tervezése, gyártása sem lesz lassabb folyamat a szoftverek elkészítésénél.

 

A Facbook hardveres érdeklődése nem új keletű. Eddigi leglátványosabb ilyen irányú lépésük az Oculus megvásárlása volt még 2014-ben. Ennek köszönhetően most igen jó pozícióban van a cég ahhoz, hogy meghódítsa a virtuális valóság egyre pezsgőbbnek mutatkozó szegmensét.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.