A közösségi hálózat egy moduláris gyártásra specializálódott startupot csatol magához.

A Facebook a felszínen "csak" a világ legnagyobb közösségi hálózatának látszik, ám egy ideje komoly munka folyik, hogy a kézzel fogható dolgok világában is meghatározó tényezővé váljon a cég. Ennek egyik állomása a Nascent Objects felvásárlása.

Villámgyorsan elkeltek

A megvásárolt startup alig több mint egy éve kezdett működni, és igazi aktivitást csak idén tavasszal mutatott, amikor egy közösségi finanszírozós projekttel már valódi ügyfeleket tudtak szerezni. Ennek a kampánynak a sikeressége azonban egyelőre kétséges, mert az Indiegogo oldalán két hónapja nincs friss információ a szállításról. Mindenesetre utóbbi nem akadályozta meg abban a Facebookot, hogy hasznosnak ítélje meg a csapat ötletét, és egy meg nem nevezett összegért magához láncolja őket.

A startup kezdetekor az alapítók közel hatszáz különböző otthoni elektronikai eszközt, berendezést szedtek darabokra a videokameráktól az okos termosztátig. Meglepődve tapasztalták, hogy funkcionalitás tekintetében ezek 80 százalékát újra elő tudják állítani mindössze 15 darab cserélhető komponens használatával.

 

A Nascent Objects variálható moduljai


A Nascent Objects ezen felismerésre építve egy saját platformot fejlesztett, amely a hardveres tervezést a három dimenziós nyomtatással és a moduláris elektronikai alkatrészekkel ötvözi. Ennek köszönhetően az új termékek az ötlet fázisától a kész produktumig nagyon gyorsan eljuthatnak, és némi túlzással bárkiből termékgyártó lehet. Az eredeti elképzelés szerint az életképes megoldásokat egy online piacterén gyűjtötték volna össze, de a felvásárlással ez természetesen most már a Facebook döntése lesz.    

Épül a Building 8

A csapat a Facebook hardveres megoldások fejlesztésére specializálódott Building 8 részlegéhez kerül. A kutatásfejlesztési egységet idén tavasszal hozták létre házon belül, a vezetői székbe pedig az a Google-től átcsábított Regina Dugan került, aki azt megelőzően a DARPA-t, azaz az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlegét irányította. Ő erősítette meg a felvásárlás tényét az alábbi videó posztolásával, amelyhez kommentárként annyit fűzött, hogy reményei szerint hamarosan a fizikai eszközök tervezése, gyártása sem lesz lassabb folyamat a szoftverek elkészítésénél.

 

A Facbook hardveres érdeklődése nem új keletű. Eddigi leglátványosabb ilyen irányú lépésük az Oculus megvásárlása volt még 2014-ben. Ennek köszönhetően most igen jó pozícióban van a cég ahhoz, hogy meghódítsa a virtuális valóság egyre pezsgőbbnek mutatkozó szegmensét.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.