Két évvel a Windows 10 megjelenése után sem hajlandó kipusztulni a népszerű operációs rendszer.

Hiába a Windows 10 a legújabb redmondi operációs rendszer, már két éves múltra (és számos kisebb-nagyobb update-re) tekint vissza a platform. A Net Applications adatai szerint azonban a régebbi Microsoft OS-ek tábora nagyon lassan fogyatkozik.

Egyre kevésbé tényező a Windows XP

Nyakunkon az őszi frissítés
Elismerte a Microsoft, hogy október 17-én érkezik a Windows 10 Fall Creators Update, vagyis a következő nagy funkcióbővítő csomag. Általa elérhető lesz a Kevert Valóság (Windows Mixed Reality), a PDF-ekbe rajzolást lehetővé tevő Windows Inking, a OneDrive Files OnDemand mentési funkció és egy új fénykép- és videokezelő alkalmazás.

Jobb játékmódot is ígér a frissítés, illetve továbbfejlesztett Windows Defendert és egy "forradalmi" szemkövető technológiát. Utóbbi a mozgásukban korlátozott emberek számára teszi lehetővé az operációs rendszer használatát.

Az aktuális állapot szerint a Windowsok részesedése a desktopok esetében 90 százalék felett van, ami jó hír a Microsoftnak. Szintén örvendetes, hogy két év alatt elfogyott a Windows XP-felhasználók fele: a 2015 nyári értékhez képest immár csak bő 6 százalék a jelenléte. Ez a szám azonban még mindig nagyon sok, hiszen egy 2001-ben megjelent platformról beszélünk, ami több mint 15 éves.

Szinte hajszálra pontosan megegyezik a Windows XP eredményével a Windows 8 részesedése, ami szintén jó hír, hiszen ez a platform is visszaszorulóban van. Ami viszont egyáltalán nem örvendetes, az a Windows 7 teljesítménye (legalábbis Redmondból nézve). Ez az operációs rendszer túlságosan jól sikerült, és a felhasználók jelentős része semmi hajlandóságot nem mutat arra, hogy elhagyja a jól bevált környezetét. Emiatt állhat még mindig közel 50 százalékon (48,43) a szoftver felhasználói táborának részesedése.

Ebből következően a Windows 10 csupán a második lehet a sorban. Noha Redmond a megjelenéskor még azt ígérte, hogy két év alatt kétmilliárd példányt fognak belőle telepíteni a felhasználók, ennél jóval kevesebb jött csupán össze. Augusztus végén a Netmarketshare adatai alapján 27,99 százalékon áll a W10 piaci részesedése, hiába léptek közben képbe az IoT és az Xbox eszközök.

Belassult a Windows 10 bővülése

A Windows 10 megjelenésekor 0,39 százalékos részaránnyal bírt, köszönhetően a korai alkalmazók (early adopters) érdeklődését kiszolgáló programnak. Egy évvel később, amikor az ingyenes upgrade időszaka lejárt, már majdnem 23 százalékon állt az operációs rendszer - innen tudott 5 százalékot erősödni egy egész év alatt. Ha pedig ez a trend folytatódik, akkor kínkeserves lesz az adoptálás felpörgetésének feladata.

A jelenség hátterében a már említett Windows 7, pontosabban azok felhasználói, még pontosabban a platform üzleti felhasználói állnak. Egyébként is nehezebben mozdul a (nagy)vállalati környezet a speciális igények (egyedi szoftverek, patch-menedzsment stb.) miatt, a W7 ráadásul egy kifejezetten jól sikerült operációs rendszer lett, melynek működésével általánosan elégedett ez a szegmens.

Természetesen vesztett két évvel ezelőtti részesedéséből: az akkori közel 61 százalék 48,43 százalékra esett. Ez azonban mégsem örvendetes fejlemény, mert egy éve még 47,25 százalékon állt a platform. Vagyis a mögöttünk álló 12 hónap alatt erősödött(!) a Windows 7. Megismétlődni látszik tehát a Windows XP esete, amikor egy évtizedes rendszer a felhasználói ellenállás miatt nem tud eltűnni az IT-történelemkönyvek süllyesztőjében.

Akárhogy is alakuljon, ez lehet az utolsó ilyen jellegű problémája a Microsoftnak. Redmond ugyanis következetesen kijelentette, hogy a Windows 10 az utolsó OS, amit kiad, utána már – az Apple Mac OS-éhez hasonlóan – már csak ez kap folyamatos frissítést, amivel funkcionalitása is bővül. A Windows 7 felhasználók nehéz meggyőzhetősége viszont még sokáig fog gondot okozni Bill Gates cégének.

Piaci hírek

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.