Az IT világ száz legbefolyásosabb vállalatának csúcsán történt némi változás, de azért az igazán nagy nevek továbbra is vezető pozícióban maradtak.

A Thomson Reuters közzétette Top 100 Global Technology Leaders listáját, melyet a Microsoft vezet. Redmondot követi az idei évet nem túl jól kezdő Intel, a harmadik helyen pedig a hálózati bizniszben utazó Cisco Systems található. A top 10-be bekerült még a napjainkban leginkább okostelefonjairól ismert Apple, és a webes keresés nagyágyújának számító Google anyavállalata, az Alphabet. Amerikai részről két további cég is képviselteti magát a csúcsok csúcsán: az IBM mellett a Texas Instruments fért még bele az első tíz vállalat rangsorába.

Egy távol-keleti (a chipgyártással foglalkozó Taiwan Semiconductor Manufacturing, TSMC) és két európai cég azonban kihullott a listáról. Utóbbiak egyike a német szoftveróriás, az SAP, illetve a dublini alapítású Accenture. A további 90 vállalat között már nem állított fel rangsort a Thomson Reuters, de olyan cégek találhatók még benne, mint a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, az Amazon, vagy a közösségi média terét uraló Facebook.

Módszertan

A Reuters hírügynökséget is tulajdonló Thomson Reuters 28 tényezőre alapuló algoritmussal válogatta ki a legjobb száznak tartott vállalatot, mégpedig nyolc viszonyítási alap figyelembe vételével. Utóbbiak között szerepelt a pénzügyi helyzet, a vállalatvezetői kvalitások, a befektetői bizalom, a kockázati- és krízishelyzeteknek való ellenállási képesség, a jogi megfelelőség. Fontos tényező volt az innovációs képesség, az emberekkel való bánásmód, a közösségi aktivitás, az ökológiai hatások és végül a hírnév is.

Az értékelésben nyomon követték a műszaki szabadalmi tevékenységeket, illetve a hírekben és a kiválasztott közösségi médiában való megjelenést, lekövetendő a vállalatok nyilvános elismertségét. Szintén kiválasztási szempont volt, hogy csak azokat az alanyokat vizsgálta a felmérés készítője, melyek minimum 1 milliárd dolláros éves bevétellel rendelkeztek.

A lista nem meglepő módon "Amerika-nehéz"; a 100 legnagyobbnak tartott IT-vállalatból 45 az Amerikai Egyesült Államok területén rendelkezik központtal. A második-harmadik helyet Japán és Tajvan vitte el 13-13 képviselővel, majd India következik 5 vállalattal. Kontinensekre bontva Észak-Amerika vezet 47 vállalattal, amit Ázsia követ 38-cal. Európa alaposan lemarad - közel sem véletlen az EU most bejelentett szuperszámítógépes programja, mely ezt a lemaradást akarja behozni, vagy legalábbis csökkenteni -, összesen 14 nagy IT-cég választotta az öreg kontinens valamelyik országát központjául. Ausztrália sereghajtó egyetlen céggel (Computershare), afrikai vállalkozás pedig egy sem került fel a toplistára.

Egyre hangosabb Ázsia

Mi sem jelzi jobban Ázsia egyre növekvő erejét, hogy a távol-keleti IT-cégek egyre nagyobbra híznak. A Tencent például már belépett az 500 milliárd dollárosok klubjába, vagyis abba a csoportba, ahol azok a vállalatok találhatók, amelyeket legalább ennyire értékelnek a befektetők.

Ezzel a teljesítménnyel egyébként meghaladta a Mark Zuckerberg irányítása alatt álló Facebookot, és Ázsiában is vezető szerepet harcolt ki. A kontinens dobogóján a világszinten is jobban ismert belföldi versenytárs Alibaba (481,5 milliárd) és a dél-koreai Samsung Electronics (364 milliárd) követi őket a cégértékelési rangsorban. Globálisan pedig jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a Tencent a világ ötödik legértékesebb vállalata, amelyet csak a három A (Apple, Alphabet, Amazon) és a Microsoft tud (egyelőre) felülmúlni.

Piaci hírek

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 

Nyakunkon a negyedik ipari forradalom »

Már nem az automatizáció, hanem a tömeges testre szabhatóság a legújabb trend a gyártás területén. Az átállás azonban nem megy zökkenők nélkül.

Hirdetés - hybridIT BLOG »
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.