A nehézsúlyú CRM-szolgáltató történetének legnagyobb üzletét közötte, 15,7 milliárd dollárért szerezte meg a Tableau-t.
Hirdetés
 

A Google a múlt hét közepén jelentette be egy jól menő analitikai startup, a Looker 2,6 milliárd dolláros felvásárlását, amelynek révén egy end-to-end analitikai platform létrehozatalát vázolta a meghatározó cloud szolgáltatásokon, az on-premise adatbázisokon és a független gyártóktól százmazó alkalmazásokon keresztül, a heterogén környezetekben is biztosítva az összekapcsolt adatok begyűjtését, elemzését és vizualizációját.

Hétfőn aztán a Salesforce is hasonló irányú akvizícióról számolt be: a vállalat közleménye szerint egy 15,7 milliárd dollár értékű tranzakció keretében a szoftvercég felvásárolja az interaktív adatvizualizációban, általában pedig az egyre nyomasztóbb adattömeg értelmezésében utazó Tableau-t. A megállapodás a két társaság részvényeinek cseréjén alapul, a Salesforce papírjainak múlt pénteki árfolyamát alapul véve; maga a Tableau ugyanekkor 10,8 milliárd dolláros cégértékkel rendelkezett.

A már több mint 15 éves Tableau eredetileg egy fejlett megjelenítési képességekkel rendelkező analitikai platform, amely 2013-ban 3 milliárd dolláros értékelássel jelent meg a tőzsdén. A vállalat fejlesztéseinek fókuszában a felhasználóbarát szoftverek állnak, amelyek elvileg bármilyen informatikai előképzettséggel használhatók, vagyis nem kifejezetten az adattudósok számára készülnek. Ennek eredményeképpen a Tableau ma már majdnem 90 ezer céges ügyféllel rendelkezik, köztük olyan márkákkal, mint a Verizon, a Schneider Electric vagy a Netflix.

Még több betekintés az adatokba

Az asztali disztribúció, on-premise megoldások vagy a publikus felhőben hosztolt szoftverszolgáltatások formájában is elérhető eszközökben az év elején már a gépi tanulás is megjelent. Az Ask Data nevű funkció révén természetes nyelvi formában lehet lekérdezéseket indítani az adatkészleteken, ami ugyancsak egy felvásárlás, a Tableau és a ClearGraph 2017-es megállapodásának eredménye. A Salesforce a maga részéről ugyancsak az első olyan szolgáltatók egyike volt, amely gépi tanuló technológiákat (Salesforce Einstein) alkalmazott a CRM-ben.

A kommentárok szerint a Salesforce már évek óta mérlegelte a Tableau felvásárlását, amiben most a végső lökést egyesek szerint éppen a Google és a Looker üzlete adhatta meg. A Salesforce állítólag már több jelentős akvizíciós célpontról lemaradt (ezek között említik például a LinkedIn-t), a frissen bejelentett akvizíció viszont egyértelmű előrelépés lesz a vállalat portfóliójának CRM-en túli szétágaztatásában, újabb réteget adva analitikai képességeihez is.

A szinergia abban a tekintetben kézenfekvőnek látszik, hogy a Salesforce alaptevékenységéből fakadóan elborzasztó mennyiségű adatot termel, ami nyilván új lehetőségeket tartogat a Customer 360 és más termékek adatvizualizációs képességeinek szükségszerű fejlesztésével. A Salesforce elnöke és társ-vezérigazgatója, Marc Benioff első nyilatkozatában a világ vezető CRM-platformjának és a világ #1 analitikai platformjának egyesüléséről beszélt, ami egyaránt lehetővé teszi majd az adatok és az ügyfelek elérését és megértését. A Tableau egyébként jelen állás szerint nem csak saját brandjét, de vezetőit és Seattle-i központját is megtartja.

A Salesforce már túl van egy nagy csomó cégfelvásárlások, eddig azonban jellemzően kisebb vállalatokat kebelezett be. Látványos kivétel volt a tavaly márciusban 6,5 milliárd dollárért megszerzett, API-integrációval foglalkozó MuleSoft integrációja, ami ugyancsak azt célozta, hogy a Salesforce termékeibe könnyebben lehet adatokat importálni cloudos vagy telepített környezetekben egyaránt. A mostani 15,7 milliárdos üzlet a Tableau részvényárfolyamát több mint harmadával húzta felfelé a kereskedés felfüggesztésééig, a Salesforce papírjai azonban egyből 5 százalékot gyengültek – az elemzők szerint a bejelentés kérdéseket vet fel a társaság organikus növekedési képességeivel kapcsolatban, így a piaci logika alapján a befektetők is válaszokat várnak az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.