Daniel Loeb sem a szavait, sem az eszközöket nem válogatja meg, ha az általa megálmodott irányba kíván terelni egy céget.

A héten nyilvánosságra került információk alapján a Sony részvények egy jelentős részét magáénak tudó Third Point tőkealap komoly nyomásgyakorlásba kezdett, melynek célja a japán vállalat feldarabolása. Az alap mögött álló és az akciót kezdeményező Daniel Loeb nem először próbálja a neki tetsző irányba alakítani a világ egyik legrégebbi technológiai cégét.

Egyszerűen túl bonyolult

A Third Point jelenleg nagyjából 1,5 milliárd dollár értékű részvénypakkot birtokol a Sonyban, így a véleményüket már csak ezért sem lehet figyelmen kívül hagyni a menedzsmentnek. A többi befektetőnek címzett levélből kiderül, hogy Loebék szeretnék elérni, ha a félvezetőgyártás leválasztódna a portfólió szórakoztatóipari elemeiről, és a Sony a továbbiakban csak utóbbiakra koncentrálna. Az átalakítás továbbá érinthetne más, jellemzően pénzügyi, befektetési "csápokat" is.

A tőkealap úgy érvel, hogy a jelenlegi struktúra túlságosan átláthatatlan és bonyolult, ami gátat szab a részvényárak emelkedésének. Szerintük a papírok nem feltétlenül üzleti okok, hanem részben a komplex szervezeti felépítmény miatt alacsonyabbak annál, mint amennyit ténylegesen ér a teljes csomag. Ennek a helyzetnek a felszámolása pedig minden tulajdonos alapvető érdeke.

A több mint 100 oldalas prezentációval alátámasztott kezdeményezés a félvezetőket előállító részleget, amelynek Loeb megfogalmazásában a befektetők többségénél mellékes szerepkör jut, egy Sony Technologies elnevezésű külön cégbe pakolná. A pénzügyi, befektetési részlegek leválasztásával pedig maradna a slankított Sony, amely a világ vezető szórakoztatóipari cégévé válhatna a konzoljának, a film- és sorozatokat előállító divíziójának, illetve a zeneiparban elfoglalt erős pozíciójának köszönhetően.

Alaposan megfontolják

A cégvezetés japános udvariassággal reagált az akcióra. A közlemény szerint a befektetői véleményeket rendkívül komolyan veszik és azon vannak, hogy "konstruktív párbeszédet" folytassanak a részvényesekkel. A konkrét tárgyalásokkal kapcsolatos részleteket azonban nem kívánt nyilvánosságra hozni a vállalat. 

Lapértesülések szerint a Sony a Goldman Sachs szakembereinek segítségét kérte, a Third Pointtal kapcsolatos ügy megoldásában. A felek egyébként úgy hírlik, hogy múlt héten személyes találkozó keretében egyeztettek, ahol Loeb és munkatársai a Third Point prezentációját mutatták be a legfelsőbb vezetésnek, beleértve a Sonyt tavaly év elejétől irányító Josida Kenicsirót is.

Egyelőre nem világos, milyen irányt fog venni a történet, ám a befektetői reakció meglehetősen beszédes: a cég papírjai pénteken 4 százalékot emelkedtek. Érdekesség, hogy amióta áprilisban először lehetett hallani pletykákat Loeb készülődő akciójáról, a Sony részvényei úgy dárgultak 15 százalékot, hogy a japán tőzsde ugyanezen időszak alatt 3 százalékot esett.

Nem mindenki rajong egyébként a feldarabolós ötletért. Egy megszólaltatott tokiói elemző például meglehetősen furcsa gondolatnak tartja a PlayStation-bizniszt is alaposan megtámogató, ráadásul önmagában is nyereséges üzletág kipaterolását.

Nem szereti az állóvizet

Az üggyel kapcsolatban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy Daniel Loeb nem először próbál nyomást gyakorolni a Sony menedzsmentjére. A notóriusan aktív és hangos befektetőként ismert Loeb hat évvel ezelőtt szintén a cég felosztását szerette volna elérni, ám akkor még kicsit más felállást képzelt el ideálisnak. Az akkor "csak" 1 milliárd dollárnyi értékpapírral rendelkező Loebnek ugyan nem sikerült átvernie a tervét, de alapja 20 százalékossal haszonnal hátrálhatott ki a Sonyból. 

Loeb szinte minden területen a gyenge struktúrával, rossz vezetői gondolkodással bíró pécézi ki magának, és igyekszik befektetési alapjával annyi nyomást gyakorolni a cégre, hogy az eredményesebben működve extra hasznot hozzon a Third Pointnak. Egyik legnagyobb húzása a Yahoo! vezérigazgatójának 2012-ben történt eltávolítása volt, miután nyilvánosságra hozta, hogy a korábbi vélelemmel ellentétben Scott Thompson nem rendelkezik számítástudományi diplomával.

Közösség & HR

Villanypóznákon is átmászik a Facebook kábelező robotja

A közösségi behemót jól felfogott érdeke, hogy minél több ember számára legyen elérhető és megfizethető internetszolgáltatás. Ennek támogatására szolgál a frissen bemutatott új projekt is.
 
Hirdetés

Így építhető fel a jövő adatokból

Az elmúlt hónapokban minden korábbinál jobban felértékelődött a vállalatok adatvagyona.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.