Daniel Loeb sem a szavait, sem az eszközöket nem válogatja meg, ha az általa megálmodott irányba kíván terelni egy céget.

A héten nyilvánosságra került információk alapján a Sony részvények egy jelentős részét magáénak tudó Third Point tőkealap komoly nyomásgyakorlásba kezdett, melynek célja a japán vállalat feldarabolása. Az alap mögött álló és az akciót kezdeményező Daniel Loeb nem először próbálja a neki tetsző irányba alakítani a világ egyik legrégebbi technológiai cégét.

Egyszerűen túl bonyolult

A Third Point jelenleg nagyjából 1,5 milliárd dollár értékű részvénypakkot birtokol a Sonyban, így a véleményüket már csak ezért sem lehet figyelmen kívül hagyni a menedzsmentnek. A többi befektetőnek címzett levélből kiderül, hogy Loebék szeretnék elérni, ha a félvezetőgyártás leválasztódna a portfólió szórakoztatóipari elemeiről, és a Sony a továbbiakban csak utóbbiakra koncentrálna. Az átalakítás továbbá érinthetne más, jellemzően pénzügyi, befektetési "csápokat" is.

A tőkealap úgy érvel, hogy a jelenlegi struktúra túlságosan átláthatatlan és bonyolult, ami gátat szab a részvényárak emelkedésének. Szerintük a papírok nem feltétlenül üzleti okok, hanem részben a komplex szervezeti felépítmény miatt alacsonyabbak annál, mint amennyit ténylegesen ér a teljes csomag. Ennek a helyzetnek a felszámolása pedig minden tulajdonos alapvető érdeke.

A több mint 100 oldalas prezentációval alátámasztott kezdeményezés a félvezetőket előállító részleget, amelynek Loeb megfogalmazásában a befektetők többségénél mellékes szerepkör jut, egy Sony Technologies elnevezésű külön cégbe pakolná. A pénzügyi, befektetési részlegek leválasztásával pedig maradna a slankított Sony, amely a világ vezető szórakoztatóipari cégévé válhatna a konzoljának, a film- és sorozatokat előállító divíziójának, illetve a zeneiparban elfoglalt erős pozíciójának köszönhetően.

Alaposan megfontolják

A cégvezetés japános udvariassággal reagált az akcióra. A közlemény szerint a befektetői véleményeket rendkívül komolyan veszik és azon vannak, hogy "konstruktív párbeszédet" folytassanak a részvényesekkel. A konkrét tárgyalásokkal kapcsolatos részleteket azonban nem kívánt nyilvánosságra hozni a vállalat. 

Lapértesülések szerint a Sony a Goldman Sachs szakembereinek segítségét kérte, a Third Pointtal kapcsolatos ügy megoldásában. A felek egyébként úgy hírlik, hogy múlt héten személyes találkozó keretében egyeztettek, ahol Loeb és munkatársai a Third Point prezentációját mutatták be a legfelsőbb vezetésnek, beleértve a Sonyt tavaly év elejétől irányító Josida Kenicsirót is.

Egyelőre nem világos, milyen irányt fog venni a történet, ám a befektetői reakció meglehetősen beszédes: a cég papírjai pénteken 4 százalékot emelkedtek. Érdekesség, hogy amióta áprilisban először lehetett hallani pletykákat Loeb készülődő akciójáról, a Sony részvényei úgy dárgultak 15 százalékot, hogy a japán tőzsde ugyanezen időszak alatt 3 százalékot esett.

Nem mindenki rajong egyébként a feldarabolós ötletért. Egy megszólaltatott tokiói elemző például meglehetősen furcsa gondolatnak tartja a PlayStation-bizniszt is alaposan megtámogató, ráadásul önmagában is nyereséges üzletág kipaterolását.

Nem szereti az állóvizet

Az üggyel kapcsolatban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy Daniel Loeb nem először próbál nyomást gyakorolni a Sony menedzsmentjére. A notóriusan aktív és hangos befektetőként ismert Loeb hat évvel ezelőtt szintén a cég felosztását szerette volna elérni, ám akkor még kicsit más felállást képzelt el ideálisnak. Az akkor "csak" 1 milliárd dollárnyi értékpapírral rendelkező Loebnek ugyan nem sikerült átvernie a tervét, de alapja 20 százalékossal haszonnal hátrálhatott ki a Sonyból. 

Loeb szinte minden területen a gyenge struktúrával, rossz vezetői gondolkodással bíró pécézi ki magának, és igyekszik befektetési alapjával annyi nyomást gyakorolni a cégre, hogy az eredményesebben működve extra hasznot hozzon a Third Pointnak. Egyik legnagyobb húzása a Yahoo! vezérigazgatójának 2012-ben történt eltávolítása volt, miután nyilvánosságra hozta, hogy a korábbi vélelemmel ellentétben Scott Thompson nem rendelkezik számítástudományi diplomával.

Közösség & HR

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.