A kínai vállalat március végén zárult pénzügyi éve egészen a célegyenesig kiválónak tűnt. Aztán a koronavírus kicsit megkavarta a dolgokat.
Hirdetés
 

A körülményeket figyelembe véve meglehetősen elégedett a Lenovo vezetősége a frissen publikált éves eredményekkel. Igaz ugyan, hogy több szegmensben visszaesett a bevétel, de a profitabilitás javult, és a szakértők sem vártak a tényszámoknál többet.

Vírusos végjáték

Az idei első negyedév egyben a gyártó 2020-as pénzügyi évének záró periódusa is volt. Ebből a szempontból nem jött jól, hogy az elmúlt három hónapban, nem kis részben a koronavírus következményei miatt, jelentősen visszaesett a forgalma. Az összbevétel nem érte el a 10,6 milliárdot, ami a tavaly ilyenkori 11,7-hez képest jelentős, nagyjából 10 százalékos mínuszt jelent. A nettó profit mindössze 43 millióra jött ki, ami 64 százalékkal kevesebb éves alapon. Igaz, a szakértői konszenzus ennél is rosszabbra, alig 7,5 millióra számított.

Ehhez képest a teljes év így is egészen vállalható maradt. Az összforgalom 50,7 milliárd dollár lett, ami csak egy hajszállal marad el az előző üzleti év 51 milliárdos teljesítményétől. Ugyanakkor az árfolyamhatás kiszűrésével a bevételek ennyivel sem csökkentek, sőt 2 százalékos erősödést mutatnak.

A társaság közleménye természetesen a legjobban mutató sort emeli ki, ami az adózás előtti bevétel. Ez 19 százalékos éves növekedéssel meghaladta az 1 milliárd dollárt, ami történelmi mennyiséget jelent. A nettó profit szintén sokat, 12 százalékot erősödött és 665 millióra kerekedett ki.

Gondok és lehetőségek

Ami az üzletágakat illeti, azok mind időben, mind egymáshoz képest hullámzóan teljesítettek. A PC-s és okoseszközös részleg például közel 40 milliárdnyi forgalmat bonyolított, amivel 4 százalékkal megfejelte egy évvel korábbi bevételeit. Mindeközben a profitabilitás ráadásul 20 százalékkal javult és már 5,9 százalékponton áll, ami a globálisan nem túl jó bőrben lévő PC-s szegmenst tekintve egészen kiváló eredmény.

A Lenovo legfőbb bevételi forrását jelentő személyi számítógépes divíziónál ugyanakkor komoly problémát jelentettek a járvány miatti gyárbezárások és az ebből adódó ellátási nehézségek. Emiatt a távmunka és az otthoni tanulás miatt feltámadó keresletet sem lehetett zökkenőmentesen kiszolgálni.

Ugyanakkor a közeljövőt tekintve a vállalatvezetés kifejezetten optimista ezen a területen. Ezt arra alapozzák, hogy a cég üzemei immár teljes kapacitással működhetnek, így már nem lesz akadálya annak, hogy a válsághelyzetben a digitalizáció előnyeit felismerni kényszerülő vállalatokat és otthoni felhasználókat egyaránt ki tudják szolgálni. 

Gyengélkedő családtagok

A két kisebbik üzletágnál sokkal nehezebb pozitív elemeket találni. A Motorola öt évvel ezelőtt felvásárolt divíziójára támaszkodó mobilos részlegnek pedig majdnem összejött az áttörésként aposztrofált üzleti év, ám a fránya utolsó periódus teljesen tönkrevágta az eredményeket. Az 5,2 milliárd dolláros forgalom majdnem 20 százalékos csökkenésnek felel meg. Az egység még adózás előtt sem tud profitot felmutatni. Némi pozitívum viszont, hogy az itt kimutatott 43 milliós veszteség majdnem 100 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az adatközpontos divízió szintén jelentős, 9 százalékos forgalomcsökkenést volt kénytelen elszenvedni. A gyenge eredményeket a menedzsment elsősorban a hiperkonvergens rendszereknél tapasztalt "piaci kihívásokkal" magyarázta. A tárolóknál viszont kétszámjegyű növekedést sikerült elérni. Ez utóbbi sem volt elég azonban ahhoz, hogy az üzletág profitábilis legyen. Az adózás előtti 226 millió dolláros mínusz nagyjából ugyanannyi, mint 2019-ben.

Összességében a befektetők viszont pozitívan értékelték a Lenovo elmúlt egyéves teljesítményét. Ennek jeleként a cég papírjai a pénzügyi eredmények nyilvánosságra kerülését követően jelentősen, 5 százalék körüli mértékben emelkedtek.

Piaci hírek

Milliárdos felvásárlást ütöttek nyélbe úgy, hogy a felek nem találkoztak személyesen

Megvan az első olyan milliárdos nagyságrendű akvizíció, amit teljes egészében online zavartak le. A Cisco vette meg így a ThousandEyes nevű startupot.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.