Az Alphabet leányvállalata tavaly még komoly lendülettel készült a kanadai város "jövőbe repítésére". A járvány miatti új helyzetben azonban inkább visszakoznak.
Hirdetés
 

Úgy tűnik, a reklámbevételek csökkenésével kalkuláló Alphabetnél alaposan körülnéznek mostanság, hogy mire akarnak költeni. Pár nappal ezelőtt kiderült, hogy a Torontóba megálmodott, hipermodern új városrészre biztosan nem.

Megváltoztak a körülmények

A Google anyavállalatának közvetlen irányítása alá tartozó, még 2015-ben alapított Sidewalk Labs nagyjából két évet dolgozott azon, hogy a világ egyik legmodernebb városrészét húzza fel a kanadai nagyváros központjának szomszédságában. A városi infrastruktúra fejlődését technológiai megoldásokkal segítő leányvállalat vezetője múlt hét végén jelentette be, hogy a járvány okozta gazdasági bizonytalanság közepette már nem látják megvalósíthatónak a projektet.

A Torontó nem igazán kihasznált vagy éppen vonzó tóparti negyedének benépesítését célzó fejlesztés első fázisában csak néhány hektárnyi terület építettek volna be, de az ambíciózusabb távlati tervek között szerepelt egy egész régió felokosítása. Az önkormányzat képviselőivel folytatott egyeztetések után az eredeti tervek szerint idén júniusban szavaztak volna a megvalósításról. A Sidewalk Labs vezetője által jegyzett levél azonban mindezt okafogyottá teszi.  

Dan Doctoroff ebben a világ minden részére, így Torontó ingatlanpiacára is hatással lévő járványt jelöli meg a visszalépés okaként. Véleménye szerint az új helyzetben már gyakorlatilag lehetetlen úgy véghez vinni a projektet, hogy a megvalósíthatóság oltárán ne kelljen a koncepció lényeges elemeiből visszavenni.

Pedig jó ötletnek tűnt

Az angol Innovative Development and Economic Acceleration után egyszerűen csak IDEA districtnek hívott hipermodern kerület megvalósításához azonban nem csak bőséges befeketetői forrásokra lett volna szükség, de a városvezetés és a lakosság meggyőzésére is, ami korántsem volt borítékolható még most sem.

De mit is ígért a Sidewalk Labs projektje? Egy olyan városi környezetet, amelyet az alapoktól a dolgok internetének maximális kihasználására terveztek és építettek (volna) fel. A házakat, középületeket például úgy tervezték, hogy azok képesek legyenek további hálózathoz köthető fejlesztések kiszolgálására (például beépített "kiállásokkal", amelyekre könnyedén telepíthetők mérők, szenzorok). A mélyben logisztikai alagutakkal tervezték összekötni az épületeket, amelyekben önvezető teherjárművek segítségével könnyedén megoldható lenne a háztól házig szállítás problémája.

Voltak korábban is gondok

A sok pozitívum ellenére nem mondhatni, hogy elsöprő sikert aratott volna helyben a terv. Egyeseknek a gyomra már azt sem veszi be, hogy egy informatikai óriás kezd náluk városfejlesztésbe (kvázi átvéve a feladatot az önkormányzattól). Mások viszont a személyes adatokkal való esetleges visszaélésektől tartanak.

A Sidewalks Labs vezetője sietett leszögezni, hogy direkt beleegyezés nélkül senkiről nem gyűjtenek személyes azonosításra alkalmas információkat, harmadik félnek meg pláne nem akarják eladni az üzemeltetés során összegereblyézett információhegyet. Hogy ez mennyire győzte meg az ellentábort, arról legyen elég annyi, hogy a projekt elmeszelésének hírét a helyi jogvédők győzelemként ünnepelték.

Cloud & big data

Egy szelfiről is megmondja az MI, hogy milyen a személyiségünk

Orosz egyetemi kutatók saját közlésük szerint jó erdményeket értek el egy olyan mesterségesintelligencia-rendszer fejlesztésében, amely fotók alapján értékeli az alanyok személyiségjegyeit.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.