A magyar leányvállalat indította Magyarországon az első vállalati akcelerátor programot. Nem a pénz a lényeg.

Mintha elirigyelte volna a Deutsche Telekom startup-programjának sikereit a Telenor Magyarország. Csakhogy míg a német távközlési cég elsősorban versenyeket szervez, majd a győzteseket marketingtámogatással segíti, illetve lehetőség szerint becsatornázza őket a szolgáltatásaiba, addig a Telenor klasszikusabb befektetői utat követ.

A tegnap bejelentett Telenor Accelerate programban ugyanis a kiválasztott startupoknak indít akcelerátor programot. A kiválasztott induló cégek nem csak pénzügyi forráshoz jutnak, hanem szakértő mentorokat is kapnak maguk mellé. Az már csak hab a tortán, hogy emellett persze hozzáférnek a Telenor Csoport nemzetközi ügyfélköréhez és partnerhálózatához is.

Öt céget választanak ki

A Telenor Accelerate szeptemberben indul, kezdetben öt céggel, melyeket egy zsűri választ ki. A startupok először részt vesznek egy három hónapos, workshopokból és mentoring-foglalkozásokból álló fejlesztői programban, melynek során már a Telenor infrastruktúráján tesztelhetik elképzeléseiket, és kiaknázhatja a Telenor ügyfélkörében rejlő marketinglehetőségeket.

A vállalat öt, a magyar startupok világát jól ismerő mentort kért fel a programjához: Pistyur Veronikát, Varga Zoltánt, Oszkó Pétert, Várkonyi Balázst és Vinnai Balázst – ők tartják a három hónapos intenzív képzést.

Részesedést is vesz

A program része az is, hogy a Telenor részesedést vásárol a kiválasztott startupokban, akik maximum 10 millió forintot kaphatnak jellemzően 5-10 százalékos részesedésért. A támogatás teljes keretösszege egyébként 150 millió forint.

A nyertesek hozzáférés kapnak a Telenor Csoport ügyfélköréhez és partnerhálózatához tesztelési és marketing céllal. (Ez globálisan mintegy 200 millió egyéni és egymillió nagyvállalati ügyfelet jelent). A mentorálás, a workshopok és tréningek mellett kapnak infrastrukturális szolgáltatásokat is (irodák, teszteszközök, internet, felhős szolgáltatások).

A vállalat csereprogramokat is szervez a kezdő vállalkozóknak a Telenor ázsiai akcelerátor kezdeményezéseinek résztvevőivel.

A végső cél, hogy a startupokat a megfelelő mértékű növekedés után újabb befektetésekhez (angyal tőke, kockázati tőke) juttassák.

Kezdőket keresnek meghatározott témakörökben

A programba olyan, a fejlődés korai szakaszában járó startup csapatokat várnak, melyek pénzügy-technológia, mobil egészségügyi, oktatási, szórakoztatóipari, elektronikus és mobilkereskedelemi, kommunikációs, játékfejlesztési, IoT-s, m2m, felhős, mobilalkalmazás- vagy hardverfejlesztési projekten dolgoznak. Feltétel, hogy legyen az internetre csatlakozó termékükből prototípus.

A programra csak magyar vagy magyarországi székhelyű csapatok jelentkezhetnek. Ez utóbbi kitétel azt jelenti, hogy bármely európai startup jelentkezhet, ha megfelel a fenti feltételeknek, valamint ha már van Magyarországon bejegyzett cége, vagy vállalják, hogy létrehoznak magyarországi céget. A jelentkezőknek azt is vállalniuk kell, hogy az akceleráció idejére Budapestre költöznek. A csapatoknak ugyanis szeptembertől decemberig idejük túlnyomó részét termékfejlesztésre, valamint a Budapesten és Törökbálinton zajló akcelerációs foglalkozásokon való részvételre kell szánniuk.

Mobilitás

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.