A SoftBank csoport egyelőre nem alkot maradandót a 100 milliárd dolláros Vision Fund alappal, bár az ígéretek szerint éppen most fordul meg a korábbi trend.
Hirdetés
 

Újabb negyedéves eredményeket közölt a japán SoftBank csoport 100 milliárd dolláros Vision Fund alapja, amely technológiai startupok hosszabb távú befektetéseivel próbál nagyot szakítani a mesterséges intelligencia, az IoT vagy a robotizáció jövőjét meghatározó platformokon. A tőkealap, amelyben a japán, szaúdi vagy egyesült arab emírségekbeli támogatók mellett technológiai nagyvállalatok is részesedéssel rendelkeznek, bőkezűen szórja az esetenként milliárdos befektetéseket, hogy az ígéretesnek tartott vállalkozások gyorsabban növekedjenek versenytársaiknál, és végül a lehető legmagasabb megtérülést hozzák a korai befektetőiknek.

Ahogy arról az utóbbi időben mi is többször beszámoltunk, a Vision Fund stratégiája mostanában nem tűnik kifejezetten eredményesnek. Bár a SoftBank néhány éve még hatalmasat kaszált az Alibaba felfutásával, ezt azóta még csak megközelíteni sem sikerült más cégekkel. A WeWork co-working szolgáltató például kifejezetten katasztrofális projektnek bizonyult, miután a tőkealap 10 milliárd dollárnál is értékesebb befektetését másik milliárdos tőkeinjekcióval volt kénytelen megvédeni a teljes összeomlástól. Az Uberbe fektetett 7,7 milliárd dollár is csak veszteséget termel, legújabban pedig a kínai befektetésekről (ByteDance, Sensetime stb.) vált világossá, hogy egyelőre nem hozzák az elvárt eredményeket.

Az agresszív stratégia kudarcát jelzi, hogy a Vision Fund szerepvállalásait egyesek már indikátornak tekintik a piac telítődésére, és a Reuters tavaly már arról írt, hogy a Vision Fund kínai tevékenységében jelentősen visszavette a befektetési célpontok értékét, a korábbi 2-300 millió dollár helyett az 50 milliós szinten keresgélve. A SoftBankot és annak vezérigazgatója egyre gyakrabban találják meg a sietősnek tartott, rossz megfontolásokra épített döntések miatt, ami egyebek mellett a második, ugyancsak 100 milliárd dolláros nagyságrendű Vision Fund alap felállítását is hátráltatja a partnerek fokozódó óvatossága miatt.

Szerencsére mindenki a Sprinttel foglalkozik

A SoftBank szerdán tette közzé harmadik negyedéves eredményeit, amelyekkel ismét sikerült alulmúlni a piaci várakozásokat: éves összehasonlításban a csoportszintű működési eredmény 99 százaléka elolvadt, nem utolsósorban a Vision Fund veszteségei miatt. A Reuters összeállítása alapján a tőkealapnak több mint 225 milliárd jenes, vagyis 2 milliárd dollárnak megfelelő mínuszt sikerült összehoznia, szemben az egy évvel korábbi 176 milliárd jenes profittal. A SoftBank így mindössze 2,6 milliárd jen (23 millió dollár) nyereséggel zárta a pénzügyi időszakot, míg tavaly ugyanebben az időszakban 438 milliárd jent mutathattak fel, köszönhetően éppen az Alibaba másodlagos részvénykibocsátásának.

A hírügynökség riportjából kiderül, hogy a Vision Fund december végéig 88 cégbe összesen 74,6 milliárd dollárt invesztált, ennek értékét pedig az év végén 79,8 milliárdra becsülték. Miután a WeWork befektetései önmagában is közel 9 milliárd dolláros veszteséget hoztak augusztus-szeptember környékén, a Vision Fund elkezdte ráncba szedni a portfólióját: annak érdekében, hogy erősítse a benne szereplő üzleti modellek egyáltalán nem nyilvánvaló életképességét, több vállalatnál is költségcsökkentést és elbocsátásokat kezdeményezett.

Hogy a SoftBank papírjai mindennek ellenére erősödni tudtak a szerdai kereskedésben, annak egyrészt az az oka, hogy az amerikai szövetségi bíróság éppen most ejtette a trösztellenes kifogásokat a T-Mobile-Sprint-összeolvadással kapcsolatban. A SoftBank tulajdonában lévő és nehézségekkel küzdő Sprint 2017 óta húzódó ügye ezzel új fejezethez érkezett, és a SoftBank részvényei is hét hónapos rekordot döntöttek; ennek ellenére a konglomerátumban nagyjából 3 milliárd dollárnyi részesedéssel rendelkező Elliott Management például egy 20 milliárd dolláros, saját részvények visszavásárlását célzó programon lobbizik.

A SoftBank ennek ellenére arról beszél, hogy éppen ezekben a pillanatokban fordul meg a szél, és a Vision Fund listázott befektetéseinek értéke az utóbbi időban stabilan növekszik; a Reuters által idézett elemzők (akik a harmadik pénzügyi negyedéves előrejelzésekkel is alaposan mellélőttek) ehhez hozzáteszik, hogy a SoftBank valós teljesítményét éppen azért nagyon nehéz megállapítani, mert a tőkealap belső értékeléseiről nem közölnek információkat.

Piaci hírek

Már javában készülődnünk kellene a kvantumszámítógépes támadásokra

Ebben a pillanatban még nem kell attól tartanunk, hogy kvantumszámítógépek bevetésével pillanatok alatt feltörik a titkosított fájljainkat, később azonban ez lesz a helyzet. Ebből következik, hogy többé nem alapozhatunk a feltörhetetlen titkosításra: a hekkereknek ma már elég megszerezniük az érzékeny adatokat, hogy aztán kivárják, amíg megjelennek a dekódolásra alkalmas eszközök.
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.