Egy friss kutatás megpróbálta feltérképezni, mennyit is keresnek az emberek a megosztáson alapuló gazdasági tevékenységekkel. A számok alapján még az USA-ban is ritka, hogy valaki főállásban dolgozzon ezen a területen.

A PwC egy tavaly készült elemzése szerint a megosztáson alapuló gazdasági tevékenységek éves forgalma 2015 és 2025 között 28-ról 570 milliárd euróra nőhet, ami páratlan lendületet vetít előre. Az Egyesült Államokban egy friss kutatás most azt vizsgálta, hogy ezekből a tevékenységekből konkrétan mennyi kerül a szolgáltatást, terméket nyújtó "kisemberek" zsebébe. Kiderült, megélni azért nem ebből szoktak.

Az Airbnb a király

Az említett amerikai felmérést egy hitelszolgáltató adatbázisának anonimizált számai alapján készítették. Az Earnest ügyfelei között zömében olyanok vannak, akik régebbi diákhitelük visszafizetését igyekeznek egy újabb kölcsönnel meghosszabbítani, ezért a kapott arányok, értékek nyilván nem tekinthetők reprezentatívnak az USA teljes lakosságát illetően, ám a pontos, ügyfelek által megadott összegek elemzése érdekes megállapításokhoz vezet.
 

A havi keresetek átlaga és mediánja a különböző szolgáltatóknál

 

Ahogy a táblázatból szépen kivehető, a legtöbbet a szobák, lakások kiadásával lehet keresni. Az Airbnb parnerei átlagosan nagyjából háromszor annyi pénzt tesznek zsebre, mint amennyit a többi sharing economy cégnél. A szobáztatással átlag bő 900 dollárt kasszíroznak az USA-ban, de természetesen vannak ennél sokkal többet keresők is.

A második a TaskRabbit lett, amely apróbb, jellemzően házkörüli munkák online piactereként üzemel. A TaskRabbitnál összegyűjthető pénzhez képest alig pár dollárral kevesebbet tudnak felmutatni az autómegosztás két nagy cápájánál, a Lyftnél és az Ubernél kocsizók. Azonban mindhárom esetben már csak meglehetősen szerény, 400 dollár alatti átlagokról beszélhetünk.

 

Havi 500 dollárnál kevesebbet keresők aránya

 

Ha összesítjük az eredményeket, az látszik, hogy hatból öt ember nem képes 500 dollárnál többet összeszedni egy hónapban, ám a szolgáltatók és tevékenységek között itt is markáns eltérések mutatkoznak. A saját készítésű ékszerek, festmények és egyéb, jellemzően művészeti termékek eladásában segédkező Etsynél például 95 százalék a kiskeresetűek aránya. Ebben az összevetésben a lista alján az előző táblázat éllovasait találjuk, ami ebben az esetben szintén pozitívum, hiszen az Airbnb közel minden második partnere képes havi 500 dollárnál többet szerezni.

Nem ebből élnek

Ugyan az átlagok elfedik az egyes esetekben fellelhető óriási különbségeket, de általánosságban mindenképpen elmondható, hogy egyelőre az Egyesült Államokban is nagyon kevesen lehetnek olyanok, akik kizárólag a megosztáson alapuló gazdaságban tevékenykedve keresik meg a napi betevőt.

Persze néhány kirívó esetet lehet azért találni. Az Airbnbvel például jó páran képesek voltak havi 10 ezer dollár feletti összeget felmutatni, ami már az ottani béreket figyelembe véve is komoly tétel. Ennek ellenére, ha ennél lényegesen alacsonyabban, 2000 dollárnál húzzuk meg a szintet, mindössze 2,2 százaléknyi embert találunk a vizsgált csoportban, akik legalább ennyit visznek haza havonta.

Közösség & HR

Stabil patch a súlyos processzorhibákra

Az Intel első nekifutásra elrontotta a Meltdown és Spectre sebezhetőségeket javító frissítéseit, de most itt a tökéletes foltozás.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.