Az Amazon bemutatta felhős robotikai alkalmazásfejlesztő platformjukat, az AWS RoboMakert, jövőre pedig érkezik a Google Cloud Robotics.
Hirdetés
 

Szolgáltatásként is kamatoztatja az Amazon a robotok alkalmazása és fejlesztése (a Vesta projekt) terén szerzett tapasztalatait: bemutatta robotikai alkalmazásfejlesztő platformját. Az AWS Cloud9-en futó RoboMakerrel felhős környezetben lehet fejleszteni, tesztelni és futtatni robotikai appokat. A platform a nyílt forráskódú keretrendszerre, a ROS-ra (Robot Operating System) épül. Az Amazon saját kínálatából nyújt hozzá gépi tanulási, monitorozási és analitikai szolgáltatásokat, valamint egy integrált fejlesztői környezetet is.

A gyorsító eszközök

Az Amazon azzal harangozta be az új AWS-szolgáltatást, amely első körben az USA-ban és az európai régióban érhető el, hogy nagymértékben felgyorsítja a fejlesztést.

A gyorsítás magyarázatával azonban túlmegy a vállalat a szokásos marketing bullshiten. A Las Vegas-i Re:Inventen bemutatott rendszer például azzal tudja gyorsítani a fejlesztési folyamatot, hogy egy sor terhet levesz a fejlesztők válláról. Roger Barga, az AWS RoboMakerért felelős vezetője azt mondta, hogy amikor a platformot kialakították, az ügyfeleiktől hallott leggyakoribb problémákra koncentráltak. Például arra, hogy rengeteg időt visz el az infrastruktúra felépítése és a fejlesztés egyes szakaszait segítő programok elkészítése.

A RobotMaker ezzen azzal segít, hogy a teszteléshez például előre elkészített virtuális környezeteket ad (szobák, kiskereskedelmi terek stb.). A fejlesztők ezekben a virtuális környezetekben akár párhuzamosan is futtathatnak szimulációkat.

A gépi tanulási modellek létrehozásához az Amazon SageMakert használhatják a fejlesztők. Az élesített alkalmazásoknál a flottakezelést az AWS Greengrass integrációja segíti. Az igénybe vehető szolgáltatáscsomag révén összetett alkalmazásokat lehet készítnei. Ilyen például az Amazon Lex (beszédfelismerés), az Amazon Polly (beszédgenerálás) és az Amazon Rekognition (kép- és videoanalitika).

A korai partnerek már élesben használják

A szolgáltatást a vállalt több korai partnere is teszteli éles környezetben. Többek között a NASA Jet Propulsion Labnál (JPL) és a Stanley Black & Deckernél is futnak fejlesztések. A NASA és a Black & Decker is önjáró eszközöket és drónokat fejlesztett a platform segítségével. Utóbbi például olyan drónokat készített, melyekkel építési területeket lehet feltérképezni, és a begyűjtött képi adatokból 3D-s modellt készíteni. A NASA pedig önvezető roverek (mint amilyen a Marson használt Curiosity is volt) fejlesztéséhez használja.

A Google hasonló megoldásban gondolkodik. Bár a Cloud Robitocs szolgáltatást egy bő hónappal korábban bejelentette, mint az AWS a saját platformját, egyelőre kevés konkrétumot lehet tudni róla. A Google szintén biztosít alapvető infrastruktúrát, nyílt interfészeket, fejlesztőeszközöket (fejlesztés, tesztelés, telepítés), analitikai és egyéb, például gépi tanulási eszközöket stb.

Az Amazon az AWS Robomaker ROS-hoz készített felhős kiegészítők forráskódját és dokumentációját megnyitja a fejlesztő közösség előtt Apache 2.0 licenc alatt, de a Google is nyílt rendszerben gondolkodik.

Cloud & big data

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.