Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között? (x)

A felhőszolgáltatások a különböző virtualizációs megoldásokkal már messze túlmutatnak a klasszikus hoszting és a fizikai szerverbérlet határain, így ezen a területen is érdemes a korábbiaknál mélyebbre ásni az információkért, pontos ismeretekre alapozva a szolgáltató kiválasztását. A tájékozódás nyilván a virtuális privát szerverek (VPS) költségeivel és a szolgáltatások tartalmával kezdődik: a megfelelő ár továbbra is meghatározó szempont marad, mint ahogy a szolgáltatásszint-szerződések (SLA) is alapvető fontosságúak. A jó döntéshez azonban további szempontokat is mérlegelni kell.

A legjobbaknak nem kell kamuzni

Mindenképpen jó pont, ha a szolgáltatás legfontosabb műszaki és minőségi paraméterei teljesen transzparensek, és már a a szolgáltató weboldalán megjelennek. Ilyen paraméter lehet például a processzorok pontos típusa és órajele, hiszen nem mindegy, hogy az aktuálisan elérhető csúcsról, mondjuk a Servergardennél alkalmazott Intel Xeon Gold CPU-król beszélünk vagy több generációval korábbi, alacsony órajelű modellekről.

Ugyanilyen fontos dolog a kiszolgáló tároló (storage) sebessége is. Ez megépíthető SATA vagy SAS merevlemezekből is valamilyen "standalone" kivitelben, de egészen más a helyzet és más az ügyfélélmény, ha egy redundáns, tisztán NVMe SSD technológiára épülő, 100 Gbit/s adathálózati sebességen kommunikáló, többszörös adatreplikációval működő rendszerekről van szó, mint amilyeneket a Servergarden is használ.

A szolgáltatás vagy az azt kiszolgáló adatközpont rendelkezésre állása szintén egy jó indikátor arra nézve, hogy valójában milyen redundanciával működik egy szolgáltatás. Ma már az is alapvető elvárás, hogy annak bármely paraméterét rugalmasan megváltoztathassuk és aktuális igényeinkhez igazodva testre szabhassuk. Ha van rá mód, akkor egy díjmentes teszt keretein belül győződjünk meg a szolgáltatás minőségéről: a Servergarden esetében erre is megvan a lehetőség, és a megfelelő benchmarkok alapján, tényszerűen hasonlíthatjuk össze a kiválasztott megoldásokat a többi szolgáltató ajánlataival.

Elég gyors, de mennyire stabil?

A folyamatosan növekvő adatmennyiség mellett ma már arra is léteznek professzionális megoldások, hogy a rendszerek esetleges éles meghibásodásakor elkerülhető legyen az adatvesztés, és az adatvisszaállítási infrastruktúra is zökkenőmentesen működjön. Ezek közül mindenképpen jó választás az Acronis Backup, a világ leggyorsabb mentési és helyreállítási megoldása, ami mások mellett a Formula-1-es Williams Racing csapat adatait is biztosítja.

A szolgáltatás több mint 20 platformmal kompatibilis, a Servergarden ráadásul közvetlen mentési lehetőséget is biztosít a az adatközpontjában kialakított magas rendelkezésre állású tárolókörnyezetbe, így az Acronis Backup használatával további idő és pénz takarítható meg. Mivel a katonai szintű biztonságot nyújtó szoftvert kifejezetten a kibertámadásoknak gyakran kitett cégeknek fejlesztették, a Servergardennél havi díjas szolgáltatásként, 0-24 órás hosting operátori támogatással elérhető Acronis garantáltan megfelelő védelmet biztosít minden vállalkozás számára.

Elég stabil, de mennyire biztonságos?

A cloud szolgáltatások biztonsága ma már nem csak üzemeltetési, de üzleti prioritás, ami még jobban előtérbe került az erőltetett ütemű digitalizáció és a távmunka kapcsán. A szaporodó kihívások kezelésére azonban csak kevés szervezet rendelkezik dedikált szakemberekkel, így felmerül a kérdés, hogy léteznek-e felhasználóbarát, "dobozos", de hatékony megoldások erre a problémára.

A Servergardennél megrendelhető BitNinja egy könnyen használható, magas fokú védelmet nyújtó szerverbiztonsági megoldás, mely a legmodernebb technológiákat vonultatja fel. Tulajdonképpen mindenkinek ideális választás, aki virtuális privát szervert, bérelt vagy saját fizikai szervert használ, legyen szó weboldal-fejlesztőkről, digitális ügynökségekről vagy bármely más cégről, ahol saját szervereket üzemeltetnek, és azt biztonságban akarják tudni az interneten.

A BitNinja hatékonyan frissített, mesterséges intelligenciával támogatott IP-reputációs adatbázisa a kártékony forgalom 90 százaléka kiszűrheti, nagyban csökkentve a szerverek terhelését. A fájlrendszerben történő változások minden esetben vizsgálat alá kerülnek, és a felhasználó egy adminisztrációs felületen értesül a lehetséges fertőzésekről. A transzparens működésű webalkalmazás-tűzfal (WAF) ugyancsak központilag, napi szinten frissülő szabályrendszerből dolgozik, így az ismertebb CMS rendszerek esetében kivédhetők a nulladik napi (zero day) sérülékenységek.

Tovább a Servergarden virtuális szerverbérleti konfigurációihoz »

Cloud & big data

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.