A mesterséges intelligencia már egy olyan játékban is elverte az emberiség legjobbjait, amely a hiányos információra épülő döntésekről szól.

A Pittsburgh-i Rivers Casinóban rendezett, 20 napon át zajló pókerversenyen egy mesterséges intelligencia diadalmaskodott, négy versenyzőt is maga mögé utasítva a világ legmagasabban jegyzett pókerjátékosai közül. A Carnegie Mellon University kutatói által fejlesztett, Libratus nevű AI-programot a no-limit heads-up Texas hold'em póker megfelelő variánsára készítették fel. A győzelem jelentőségét a kutatást vezető Tuomas Sandholm szerint az adja, hogy a póker bizonyos szempontból a játékok legvégső határának számít: az AI-k már a sakkban, a góban vagy a Jeopardy kvízben is eredményes, a póker azonban átugorhatatlan akadálynak számított.

Taktikáznak és stratégiáznak

Az ember legyőzhetetlenségének mítosza már Gari Kaszparov 1997-es vereségével szertefoszlott, amikor a valaha élt legnagyobb sakkjátékosok egyike a legendás New York-i páros mérkőzésen a létező legkisebb különbséggel, de kikapott az IBM Deep Blue számítógépétől. Az eredmény ugyan pontot tett az emberek és a gépek képességeiről szóló elméleti vita végére, de a programozói bravúrral együtt sem jelentett igazi áttörést a AI-kutatások szempontjából, mivel a gép sikere legfőképpen a brutális számítási kapacitásnak és a rendelkezésére álló óriási adatbázisnak volt köszönhető.

Tavaly a mesterséges intelligencia egy sokkal nagyobb trófeát is szerzett, amikor a Google által fejlesztett AlphaGo AI legyőzte az egyik legerősebb profi gójátékost. A sakk megfejthető játék, amelyben a gondolkodási idő függvényében a gép egyszerűen több lehetséges változatot elemez végig, és erőből lenyomja a legnagyobb elméket is. Ezzel szemben a góban mintafelismerésre vagy intuícióra is szükség van. A korábbi góprogramok még a jobb amatőr játékosokat sem voltak képesek megszorongatni, most azonban a gép a taktikai elemzés mellett már a stratégiai gondolkodásban is jobbnak bizonyult.

Blöffölnek és alkalmazkodnak

A póker kihívása mindezekhez képest abban áll, hogy a játékosoknak hiányos információra épülő döntéseket ell hozniuk. Szemben a sakkal vagy a góval, itt már rejtett lapok is vannak, amelyekre a matematikai szükségszerűségeken túl a látható lapok és az ellenfelek viselkedése alapján következtetnek, ráadásul a végső sikerhez nincs rá szükség, hogy valaki minden egyes leosztást megnyerjen. Ez korábban túl nagy falat volt a mesterséges intelligencia számára: a Libratus előző változata más AI-kat legyőzött ugyan a pókerben, egy hasonló 2015-ös versenyen viszont kikapott az emberektől.

A program, melynek latin neve a kiegyensúlyozottságra utal, a vesztes profi pókeresek szerint tényleg otthon volt a játék minden elemében: blöfföl, jó lapokkal alacsonyan hív, vagy éppen agresszív emelésekkel ejti ki az ellenfelet, és olyan összetett módon licitál, ami teljesen zavarba hozza a többi játékost. A partnerek utólag demoralizálónak nevezték, ahogy az AI napról napra jobban kiismerte őket, és ha fel is fedeztek egy-egy gyengébb pontot a játékában, a mesterséges intelligencia hamarosan megtanulta, hogyan korrigálja azt.

Legkevésbé a pókerről szól

Bár a Libratus működésének részleteit a kutatók csak a következő hónapokban publikálják, azt ők is hangsúlyozzák, hogy az algoritmusok felhasználása közel sem korlátozódik a pókerre. Bár az AI-t ezúttal kifejezetten erre a játékra készítették fel, a hiányos információ alapján kidolgozott legjobb forgatókönyveknek mindenütt jó hasznát lehet venni a politikai tárgyalásoktól kezdve a pénzügyi döntéseken át az egészségügyi terápiák felállításáig vagy a kiberbiztonsági folyamatokig. Képes interpretálni a szabályokat és az adott szituációkra jellemző kényszereket, anélkül alkotva nyerő stratégiát, hogy tisztában lenne mindazzal, amit a másik oldal is tud.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a Libratus sikere mindenkinek jó hír, kivéve az online szerencsejátékos oldalakat. A legnagyobb globális platform, a PokerStars szóvivője mégis kincstári optimizmussa nyilatkozott: a cég hivatalos álláspontja alapján a heads-up specialista AI-k nem jelentenek különösebb veszélyt az iparágra. Ugyanakkor a robotok hagyományosan az online szerencsejáték-szolgáltatók első számú közellenségei, és sok felhasználó aggódik amiatt, hogy hamarosan ellehetetlenítik a valódi pénzben játszott online játékokat. Ezt Tuomas Sandholm szintén lehetségesnek tartja, de a Carnegie Mellon University professzora szerint ez már nem a kutatók problémája.

Cloud & big data

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.