Kettős szorításba került a Google, miután nemcsak a hétfőn kirúgott férfi alkalmazott, hanem női munkatársai is pert fontolgatnak ellene. Kit vagy mit diszkriminálnak az amúgy is komoly munkaerőhiánnyal küszködő technológiai iparban?

Egyre csak dagad a botrány az amerikai keresőóriás körül, miután a Google egyik vezető mérnöke, a rendszerbiológiai doktorátussal rendelkező James Damore a hét végén a cég egyik belső fórumán megjelentett egy tízoldalas jegyzetet, amely a szilícium-völgyi vállalkozások nőkkel szembeni pozitív diszkriminációját vitatta.

Konzervatív-liberális vita az üzleti világan

Tudományos érveket igyekezett felhozni arra, hogy a nők aránya azért olyan alacsony a technológiai szektorban, köztük a Google-nál sem, sőt további növelése nem is kívánatos, mert biológiai és genetikai alapon jóval kevésbé alkalmasak az informatikai, programozási feladatok elvégzésére. (Korábban mi is megkérdeztünk hazai szakértőket a témáról, hogy mi kell a jó informatikusnak, genetika és/vagy sok tanulás, az összeállítás itt olvasható.)

Mint Damore írja, a nők túlzottan emocionálisak a racionális hozzáállást követelő kódolási, programozási és hasonló munkához. Vezetői állásra pedig azért alkalmatlanabbak, mert jellemzően sokkal jobban ragaszkodnak a munka és magánélet egyensúlyának a megteremtéséhez, mint a minden áron való karrierépítéshez, ami inkább a férfiakat jellemzi.

A mérnök még azt is hozzátette, hogy a technológiai iparban szerinte nem a nőket, hanem a konzervatív világnézetet diszkriminálják, túlerőltetve a nemi és faji egyenlőséget.  

Ahogy nyilvánosságra kerültek a részletek, mindjárt meg is érkeztek a tudományos cáfolatok, mondván: kisérletekkel egyáltalán nem igazoltak a mérnök biológiai eltérésre mutató érvei, ami pedig a vezetői karrier iránti vágyat illeti, az sokkal inkább neveltetési, környezeti, társadalmi hatás eredménye, mint pusztán genetika.

Más vélemények szerint mindkét nemnek megvannak a maga erősségei a technológiai szektor szempontjából is. A nők érzékenysége például nagyon jól jön az informatikában is hasznosítható kreativitás szempontjából, precizitásuk pedig még a férfiaknál is alkalmasabbá teszi őket, mondjuk a szoftvertesztelésre

Pert perre halmoznak a Google-nél

Ismert tény, hogy jó néhány éve az IT-iparban elindult egyfajta kampány, amelynek célja, hogy a férfi dominanciát élvező technológiai ágazatban egyre jobban megtalálják a helyüket a nők is. A nagy amerikai multiknál a vezetésben is bevezették a női kvótát, amely meghatározta, hogy hány százalékban kell női menedzsereket alkalmaznia adott cégeknek.

A vitába, hogy hány nő dolgozzon az informatikában, még a politika is beszállt. A fenti elveket valló cégeket baloldali, liberális beállítottságúaknak titulálták, a Damore-hoz hasonló elveket vallókat pedig jobboldalinak mondták.

James Damore mindenesetre már nem a Google alkalmazottja, miután hétfőn felmondtak neki a keresőóriásnál. Az ügy kirobbanásakor még külföldön tartózkodó vezérigazgató, Sundar Pichai először levélben reagált az ügyre. Akkorazt írta, hogy amit a mérnök közzétett, az  „nem oké, mert káros nemi sztereotípiákat terjeszt a munkahelyen”. Aztán nyaralását megszakítva visszatért a cég központjába, hogy kezébe vegye a dolgokat.

Damore sem pihent a babérjain, hanem már hétfőn panaszt nyújtott be a szövetségi munkaügyi hatóságnak az elbocsátás miatt, indoklása szerint a Google menedzsmentje egész egyszerűen el akarta őt hallgattatni.

A nők megkülönböztetése miatt amúgy is rájár a rúd a Google-re. Na nem azért, mert pozitívan diszkriminálná őket, sőt. Az amerikai munkaügyi minisztérium már eljárást is indított a cég ellen, amiért komoly jövedelembeli különbségek vannak az alkalmazottai között. A férfiak ugyanazért a munkáért akár 30 százalékkal is magasabb fizetést kapnak, mint a nők. Jelenleg a Google-nál foglalkoztatottak 69 százaléka férfi, a műszaki jellegű munkáknál az arány 80 százalék.

A témában csoportos perre is számíthat a keresőóriás, amit a cég több mint 60 jelenlegi és egykori női alkalmazottja fontolgat az eltérő jövedelmi és karrierépítési lehetőségek miatt, de felmerült a szexuális zaklatás vádja is.

Nem csak a Google van kellemetlen helyzetben

Az ilyen és ehhez hasonló botrányok más technológiai cégek háza táját sem kerülik el. A közelmúltból elég csak az Uberre gondolni, ahol több női alkalmazott is panaszt tett szexuális zaklatás miatt. A taxitársaság ennek nyomán júniusban legalább húsz munkatársától meg is vált. Hírek szerint a cég vezérigazgatójának, Travis Kalanicknak is azért kellett távoznia a posztjáról, mert egyre rosszabb híre lett a cégnek nemcsak a molesztálások, hanem az agresszív és gátlástalan munkahelyi kultúra miatt is.

A Google-tól elbocsátott mérnök egyébként rövid időn belül talált magának mentort, ennek révén pedig állást is. Nem más, mint a Wikileaks alapítója, Julian Assange kínálta meg egy igazgatósági tagsággal a cégében.

Közösség & HR

Stabil patch a súlyos processzorhibákra

Az Intel első nekifutásra elrontotta a Meltdown és Spectre sebezhetőségeket javító frissítéseit, de most itt a tökéletes foltozás.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.