Fokozatos lassulásnak indult a mobil megoldások piaca, az idei növekedés ütem elmarad a tavalyitól. Jó hír ugyanakkor, hogy a technológia egyre ütemesebben terjed a vállalati szektorban.

Az IDC számítása szerint mobilitásra az idén több mint 1600 milliárd dollárt költenek a világon, ami 3,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A növekedési ütem azonban már elmarad a tavalyi 4,3 százaléktól. Ennek ismeretében sem kell még temetni az iparágat, a három százalék körüli éves növekedési ütem 2021-ig egészen biztosan kitart, akkorra a költések az 1700 milliárd dollárt haladják meg. Két éve viszont az amerikai piackutató már 2019-re legalább 1850 milliárd dolláros piaccal számolt, közép távon pedig akár a 2 ezer milliárdot sem tartotta lehetetlennek. 

Egyre több lesz az AR-, AI-képes készülék

Valóban nincs még mitől nagyon tartani, a mobilitást eddig a lakossági kereslet tartotta lendületben, de erőteljesen terjed a technológia vállalatokon belüli elfogadottsága. A már az érett technológiák között jegyzett mobilitás üzleti koncepciója a kezdet kezdetén meglehetősen egyszerű volt, arra szolgált, hogy az alkalmazottakat kimozdítsa íróasztalhoz kötöttségükből. Ma már azonban cégek sora igyekszik a konzumer piacról megszerzett mobilitási tudást az üzleti életben is kamatoztatni, azt a vállalkozások digitális transzformációjában is hasznosítani.

Jönnek az újabb felhasználási területek, amelyek a piac mindhárom területét – beleértve a készülékeket, a szoftvereket és a rájuk épülő szolgáltatásokat futtatják fel  – állapítja meg az IDC legfrissebb kutatása.

A készülékek egyre jobban fel lesznek vértezve a kiterjesztett valóság (AR) és a mesterséges intelligencia (AI) képességekkel, már itt van a horizonton az újabb hálózati technológiaváltás, az 5G. Ezek ismeretében a technológiaválasztás a céges felhasználók számára is egyértelműen a mobil irányába mutat, ami egyre komplexebb és egyre kritikusabb szerepet tölt majd be az üzleti siker elérésében – állítják az elemzők.

A mobilitási szolgáltatásokra költenek a legtöbbet

A piaci kategóriák közül a 2021-ig terjedő időszakban a továbbiakban is a professzionális szolgáltatások viszik a prímet, az éves költések 60 százaléka jut erre, ami az időszak végén meghaladhatja az ezer milliárd dollárt is. A kategóriát a mobil összeköttetéssel kapcsolatos szolgáltatások uralják, erre fordítják a felhasználók a teljes mobil szolgáltatási költésük több mint 90 százalékát. Ezen belül még különösen nagy, akár évi 15 százalékos növekedési potenciál is van a nagyvállalati mobilitási szolgáltatásokban, amelyek magukban foglalják a tervezést, telepítést, működtetést, karbantartást, applikációkat és a hozzájuk szükséges hardverek beszerzését.  

A második legnagyobb piaci szegmensnek a hardverek számítanak, a mobil eszközök kereskedelme 2021-ben már megközelíti a 675 milliárd dollárt. A beszerzendő új eszközökre fordított összegek háromnegyedét még mindig okostelefonokra költik, mind a konzumer, mind a vállalati piacon. A noteszgépek gyártói évi 1,5 százalékos bővülésre számíthatnak, a tableteknél viszont szűk 2 százalékos csökkenésre lehet éves átlagban számolni.

Annak ellenére, hogy nagyságrendileg a legkisebb kategóriának számít, a mobil szoftverek fejlesztésében érdekelt vállalkozások bizakodhatnak, ötéves átlagban közel 15 százalékos növekedéssel számolhatnak. A szegmensen belül a mobil nagyvállalati alkalmazások alkotják a legnagyobb részt, az erre fordított költések 2021-ben már elérhetik a 7,1 milliárd dollárt. A cégek a fejlesztési tevékenységük élénkítésére egyre inkább a mobil fejlesztői platformok felé fordulnak, így ezen a piacon akár az évi 20 százalék körüli növekedés sem kizárt a következő években. Kétszámjegyű bővülést valószínűsít a piackutató a mobil nagyvállalati biztonsági, a mobilmenedzsment területeken is.

Az USA és Kína jár az élen a mobil megoldások felhasználásában

A konzumer piac adja továbbra is a költések több mint a 70 százalékát, ez a szegmens azonban 2019-től már látványos lassulásba kezd, onnantól az éves növekedési ütem nem éri majd el az 1 százalékot, ötéves átlagban pedig az 1,6 százalékot.
Az üzleti szegmensen belül 2018-ban mobil megoldásokra a legtöbbet, mintegy 45 milliárd dollárt, a professzionális szolgáltatók fordítanak, őket követi a bankszektor 43 milliárddal, dobogós helyezése van még a globális összeszerelő iparnak, ott a költés 38 milliárd dollárra tehető majd, de meghatározó szerepe lesz még a kiskereskedelemnek (32 milliárd dollár) is.

A pénzintézeti szektor és az összeszerelő ipar az idén több mint egy milliárd dollárt invesztál mobil nagyvállalati mobil alkalmazásokba és mobil fejlesztői platformokra. A professzionális szolgáltatók mutatják majd a következő években a leggyorsabb, évi 7 százalékos növekedési ütemet, nem sokkal előzve meg a távközlési és a közműágazatot. Utóbbi kettőben az éves növekedés 6,9 százalék lesz.

Ami a földrajzi megoszlást illeti az USA és Kína költ a legtöbbet mobilitásra: egyenként a teljes piac 20-20 százalékát mondhatják magukénak. Őket követi Nyugat-Európa és az ázsiai térség (Kínát és Japánt kivéve). Egy másik kutatás alapján Magyarországon is trendi a mobilitás, a vállalkozások 57 százaléka a mobilitást nevezte meg legnépszerűbb fejlesztési iránynak.

Az üzleti szektoron belül, ahogy az várható az 500 főnél többet foglalkoztató nagyvállalatok költenek majd idén a legtöbbet, együttvéve közel 190 milliárd dollárt mobil megoldásokra, az összeg 2021-re viszont már elérheti a 230 milliárd dollárt is. A 10 és 100 fő közötti vállalkozások együttes költése sem elhanyagolható, meghaladja majd a a 100 milliárd dollárt, a közepeseké pedig 90 milliárd körül várható 2021-re. Még a mikrovállalkozások is mintegy 78 milliárdot fordítanak korszerű mobil megoldásokra az IDC szerint.

Mobilitás

CAPTCHA? Gotcha!

A gépi kutakodás ellen beépített, népszerű biztonsági lépcső már egy ideje nem tekinthető betonvédelemnek, de egy új kutatási projekt a korábbiaknál is hatékonyabban tudja kijátszani a szöveges CAPTCHA-t.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.