Fokozatos lassulásnak indult a mobil megoldások piaca, az idei növekedés ütem elmarad a tavalyitól. Jó hír ugyanakkor, hogy a technológia egyre ütemesebben terjed a vállalati szektorban.

Az IDC számítása szerint mobilitásra az idén több mint 1600 milliárd dollárt költenek a világon, ami 3,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A növekedési ütem azonban már elmarad a tavalyi 4,3 százaléktól. Ennek ismeretében sem kell még temetni az iparágat, a három százalék körüli éves növekedési ütem 2021-ig egészen biztosan kitart, akkorra a költések az 1700 milliárd dollárt haladják meg. Két éve viszont az amerikai piackutató már 2019-re legalább 1850 milliárd dolláros piaccal számolt, közép távon pedig akár a 2 ezer milliárdot sem tartotta lehetetlennek. 

Egyre több lesz az AR-, AI-képes készülék

Valóban nincs még mitől nagyon tartani, a mobilitást eddig a lakossági kereslet tartotta lendületben, de erőteljesen terjed a technológia vállalatokon belüli elfogadottsága. A már az érett technológiák között jegyzett mobilitás üzleti koncepciója a kezdet kezdetén meglehetősen egyszerű volt, arra szolgált, hogy az alkalmazottakat kimozdítsa íróasztalhoz kötöttségükből. Ma már azonban cégek sora igyekszik a konzumer piacról megszerzett mobilitási tudást az üzleti életben is kamatoztatni, azt a vállalkozások digitális transzformációjában is hasznosítani.

Jönnek az újabb felhasználási területek, amelyek a piac mindhárom területét – beleértve a készülékeket, a szoftvereket és a rájuk épülő szolgáltatásokat futtatják fel  – állapítja meg az IDC legfrissebb kutatása.

A készülékek egyre jobban fel lesznek vértezve a kiterjesztett valóság (AR) és a mesterséges intelligencia (AI) képességekkel, már itt van a horizonton az újabb hálózati technológiaváltás, az 5G. Ezek ismeretében a technológiaválasztás a céges felhasználók számára is egyértelműen a mobil irányába mutat, ami egyre komplexebb és egyre kritikusabb szerepet tölt majd be az üzleti siker elérésében – állítják az elemzők.

A mobilitási szolgáltatásokra költenek a legtöbbet

A piaci kategóriák közül a 2021-ig terjedő időszakban a továbbiakban is a professzionális szolgáltatások viszik a prímet, az éves költések 60 százaléka jut erre, ami az időszak végén meghaladhatja az ezer milliárd dollárt is. A kategóriát a mobil összeköttetéssel kapcsolatos szolgáltatások uralják, erre fordítják a felhasználók a teljes mobil szolgáltatási költésük több mint 90 százalékát. Ezen belül még különösen nagy, akár évi 15 százalékos növekedési potenciál is van a nagyvállalati mobilitási szolgáltatásokban, amelyek magukban foglalják a tervezést, telepítést, működtetést, karbantartást, applikációkat és a hozzájuk szükséges hardverek beszerzését.  

A második legnagyobb piaci szegmensnek a hardverek számítanak, a mobil eszközök kereskedelme 2021-ben már megközelíti a 675 milliárd dollárt. A beszerzendő új eszközökre fordított összegek háromnegyedét még mindig okostelefonokra költik, mind a konzumer, mind a vállalati piacon. A noteszgépek gyártói évi 1,5 százalékos bővülésre számíthatnak, a tableteknél viszont szűk 2 százalékos csökkenésre lehet éves átlagban számolni.

Annak ellenére, hogy nagyságrendileg a legkisebb kategóriának számít, a mobil szoftverek fejlesztésében érdekelt vállalkozások bizakodhatnak, ötéves átlagban közel 15 százalékos növekedéssel számolhatnak. A szegmensen belül a mobil nagyvállalati alkalmazások alkotják a legnagyobb részt, az erre fordított költések 2021-ben már elérhetik a 7,1 milliárd dollárt. A cégek a fejlesztési tevékenységük élénkítésére egyre inkább a mobil fejlesztői platformok felé fordulnak, így ezen a piacon akár az évi 20 százalék körüli növekedés sem kizárt a következő években. Kétszámjegyű bővülést valószínűsít a piackutató a mobil nagyvállalati biztonsági, a mobilmenedzsment területeken is.

Az USA és Kína jár az élen a mobil megoldások felhasználásában

A konzumer piac adja továbbra is a költések több mint a 70 százalékát, ez a szegmens azonban 2019-től már látványos lassulásba kezd, onnantól az éves növekedési ütem nem éri majd el az 1 százalékot, ötéves átlagban pedig az 1,6 százalékot.
Az üzleti szegmensen belül 2018-ban mobil megoldásokra a legtöbbet, mintegy 45 milliárd dollárt, a professzionális szolgáltatók fordítanak, őket követi a bankszektor 43 milliárddal, dobogós helyezése van még a globális összeszerelő iparnak, ott a költés 38 milliárd dollárra tehető majd, de meghatározó szerepe lesz még a kiskereskedelemnek (32 milliárd dollár) is.

A pénzintézeti szektor és az összeszerelő ipar az idén több mint egy milliárd dollárt invesztál mobil nagyvállalati mobil alkalmazásokba és mobil fejlesztői platformokra. A professzionális szolgáltatók mutatják majd a következő években a leggyorsabb, évi 7 százalékos növekedési ütemet, nem sokkal előzve meg a távközlési és a közműágazatot. Utóbbi kettőben az éves növekedés 6,9 százalék lesz.

Ami a földrajzi megoszlást illeti az USA és Kína költ a legtöbbet mobilitásra: egyenként a teljes piac 20-20 százalékát mondhatják magukénak. Őket követi Nyugat-Európa és az ázsiai térség (Kínát és Japánt kivéve). Egy másik kutatás alapján Magyarországon is trendi a mobilitás, a vállalkozások 57 százaléka a mobilitást nevezte meg legnépszerűbb fejlesztési iránynak.

Az üzleti szektoron belül, ahogy az várható az 500 főnél többet foglalkoztató nagyvállalatok költenek majd idén a legtöbbet, együttvéve közel 190 milliárd dollárt mobil megoldásokra, az összeg 2021-re viszont már elérheti a 230 milliárd dollárt is. A 10 és 100 fő közötti vállalkozások együttes költése sem elhanyagolható, meghaladja majd a a 100 milliárd dollárt, a közepeseké pedig 90 milliárd körül várható 2021-re. Még a mikrovállalkozások is mintegy 78 milliárdot fordítanak korszerű mobil megoldásokra az IDC szerint.

Mobilitás

Itt az ellenzéki összefogás az Amazon úthengerével szemben

A Google új szolgáltatása közvetlenül kapcsolja össze a keresést a vásárlási lehetőséggel, amivel nem csak a felhasználói igényekre reagál, de megpróbálja maga mellé gyűjteni az Amazontől rettegő kereskedelmi láncokat is.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.