A vállalat bemutatott egy összehajtható, androidos telefont, ami a Surface márkanév alatt jövőre jelenhet meg egy két képernyős és szintén összecsukható táblagéppel együtt.
Hirdetés
 

A Microsoft tegnap, New Yorkban mutatta be a Surface márkanév alatt futó új eszközeit, az érintőképernyős számítógépekből és prezentációs táblákból álló termékcsalád újításait részletesen bemutatja a vállalat hivatalos blogja is. Ezek között csúcslaptopot (Surface Laptop 3), tableteket (Surface Pro 7,  Surface Pro X) vagy vezeték nélküli fülhallgatót (Surface Earbuds) és más kiegészítőket is felsorakoztattak, de a legnagyobb visszhangot ezúttal a "one more thing" bejelentések, a Surface Neo és a Surface Duo nevű eszközök kapták.

A kettő közül a Surface Neo okozta a kisebb meglepetést: itt egy két képernyős, 9 hüvelykes képátlójú, összecsukható táblagépről van szó, amely Windows 10-et futtat, és első ránázésre sokan hasonlítják a Lenovo Yoga Bookhoz. Beugorhat vele kapcsolatban a tizenegy évvel ezelőtt beharangozott, Courier nevű dupla képernyős táblagép is, de a szintén noteszként használható, ki-be csukható és stylusszal is felszerelt készülékből végül semmi sem lett: az első zuhanyhíradókban 2008-ban bukkant fel, és a Microsoft 2010-re már el is kaszálta a projektet.

Elsőre tényleg jónak tűnik

A Surface Pro viszont egészen más történet: maga a Microsoft is a legelső zsebre tehető Surface eszközként hivatkozik rá, és telefonnak ugyan nem nevezi, de azért telefonálni is lehet majd vele. A gép a Surface Neo kicsinyített, 5,6 hüvelykes változata, amennyiben nem követi azt a receptet, amit a Samsung vagy a Lenovo erőltet a hajtogatható telefon-tabletek között, így becsukott állapotban a kijelzője sem látszik. Ebben a tekintetben egy kettéhajtható, kinyitva 8,3 hüvelykes képátlójú hibrid táblagépről van szó, ami ebben az állapotában már érdemi munkavégzésre is alkalmas lehet.
 


A legfontosabb azonban az lesz, hogy a Surface Duo Android operációs rendszert futtat, ami a Microsoft szerint a Surface hardver és az androidos alkalmazások optimalizálásával ideális produktivitásnövelő UX lenne egy praktikus, mindig a felhasználónál lévő eszközbe sűrítve. A Duo a fenti videó tanulsága szerint különféle módokban futhat a 360 fokban hajtogatható képernyőkön, hogy alkalmazkodjon az egyes applikációkhoz; maga a felhasználói felület az ugyancsak most bejelentett Windows 10X-et idézi, de ettől még Androidról beszélünk, teljes hozzáféréssel a Play alkalmazásáruházhoz.

A másik oldalról támadnak

A Microsoft több mint két évtizeddel ezelőtt lépett be a speciálisan mobil eszközökre fejlesztett szoftverek területére, hogy aztán az operációs rendszerek versengésében totális vereséget szenvedjen az Apple-től és a Google-től. A társaság majdnem pontosan két éve ilyenkor dobta be a törölközőt a mobil Windowszal, hogy aztán ezen a téren is stratégiát váltson, mint a nyílt forrás, a böngészők vagy a felhő esetében.

A Microsoft elfogadta, hogy nem uralhatja a mobil eszközök minden aspektusát, de azzal, hogy beálla a világszerte már 2,5 milliárd mobil készüléken futó Android és a hozzá tartozó ökoszisztéma mögé, lehetőséget teremt magának arra, hogy ugyanennyi felhasználóhoz eljuttassa az Office-t és más szolgáltatásait. Összehasonlításképpen: ez kétszer akkora elérést jelent, mint amivel a Windows 10 rendelkezik, de még az összes Windows-kiadás 1,5 milliárdosra becsült táboránál is jóval szélesebb.
 

Középen a Surface Neo és a Surcafe Duo (forrás: blogs.windows.com)


A Surface Duo bejelentése pesze egy olyan időszakra esik, amikor meredeken zuhan a kereslet a drága csúcsmobilok iránt: már az az új iPhone 11 is 50 dollárral olcsóbban jött ki, mint tavaly az iPhone XR, és a Samsung is a megfizethetőbb Galaxy A szériát erőlteti világszerte. Bár az csak később derül ki, hogy a Surface márka és a microsoftos üzleti alkalmazások mennyire lesznek képesek magukhoz csábítani a vásárlókat, de a vállalat már most világossá tette, hogy tulajdonképpen nem érdekli, hány darabot sikerül majd eladnia az új hibrid eszközökből. A Surface Duóval (illetve a Surface Neóval) ugyanis egy új kategóriát, a dupla képernyős felhasználást próbálja meghonosítani, amit az innováció következő irányának tart.

A Surface Duo a mostani tervek szerint a jövő év végén lesz megvásárolható, egyelőre meg nem határozott – bár a Microsoft szerint igen versenyképes – áron. A vállalat egyébként már jó ideje megtesz mindent, hogy szolgáltatásai simán működjenek az androidos eszközökön, sőt a Your Phone alkalmazással valamennyire össze is kapcsolja az androidos és windowsos gépeket. A mostani bemutatón a Duo termékfelelőse hangsúlyozta: a Google-lal együttműködve azon dolgoznak, hogy az új eszközökön a lehető legmagasabb szintű androidos felhasználói élményt biztosítsák, és olyan technológiákat fejlesszenek, amelyek a teljes iparágat előremozdíthatják.

Mobilitás

Ami etikus hekkeléssel sikerül, az a kiberbűnözőknek is működhet

Kémappokkal fertőzték meg Google Assistantot és az Alexát. A két cég javította a kihasznált hibát, de...
 
Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.