Ahogy nyáron ígérték, az Ignit konferencián bejelentették a végleges operációs rendszert. Natív Docker motor is van benne.

Atlantában, az Ignite konferencián talán az egyik legfontosabb bejelentés az volt, amiről egyébként a Microsoft az elmúlt időszakban szinte mindent elmondott: kiadták a végleges Widows Server 2016-ot. Sok újdonságról nem lehet beszámolni, hiszen az öt hónapja kiadott úgynevezett technical preview már másfél millió gépen fut.

Az öt hónap azonban nem telt tétlenül, hiszen a felhasználók visszajelzése alapján a fejlesztők egy sor dolgot próbáltak finomhangolni a rendszerben.

Cloud-ready operációs rendszer

A Microsoft az új operációs rendszert "cloud-readynek" hívja, amellyel azt kívánja hangsúlyozni, hogy olyan technológiákat biztosít a használóinak, melyek megkönnyítik a felhős átmenetet. Egyfelől kielégíti a hagyományos alkalmazásfuttatással és adatközponti infrastruktúrával kapcsolatos igényeket, másfelől egy agilis felhős modellt is biztosít ahhoz, hogy az ügyfelek az átmeneti terheléseket rugalmasan és biztonságosan vegyék igénybe a felhőből.

A vállalat három pontba sűrítette az újdonságokat. Először is fejlett, több rétegű biztonságot kínál. Van benne többek között támadásdetektáló és -megelőző védelem, privilegizált felhasználókat monitorozó funkció, és védelem a virtuális gépekhez (Shielded Virtual Machine). Egy szoftveresen meghatározott hálózati képességekkel felvértezett elosztott tűzfalmegoldást használ arra, hogy ellenőrzés alatt tartsa a virtuális gépek belső és külső forgalmát. A futó alkalmazások biztonságát pedig izolációval teszi biztonságosabbá.

A másik fontos terület, melyen újat hoz az új operációs rendszer, a szoftveresen meghatározott adatközpont (software-defined datacenter). Ez a hálózati vezérlő réteget átviszi a hardverről a szoftverbe, így sokkal rugalmasabb architektúrát biztosít a mindenkori teljesítményigényekhez. A megoldás szoftveresen definiált tárolókapacitást is biztosít. A megoldásokat egyébként az Azure már használja, azaz a Microsoft értelmezésében azok a szervezetek, melyek váltanak az új hálózati oprendszerre, lényegében az Azure mögött álló adatközpontok hatékonysághoz jutnak.

A harmadik elem pedig a cloud-kész alkalmazásplatform. Ez egyrészről korszerű DevOps környezetet biztosít, másrészt a konténertechnológia révén biztosítja, hogy a konténerizált alkalmazások a kód módosítása nélkül bárhol futhassanak: on-premise, a felhőben vagy akár hibrid modellben. A konténertechnológia kombinálható a Nano Server, a folyamatosan elérhető, skálázható elosztott alkalmazások fejlesztését és üzemeltetését biztosító Azure Service Fabric és a Widows Server előnyei a natív felhős appok fejlesztéséhez. A Nano Server az operációs rendszer alaposan lecsupaszított változata: nincs felhasználói felülete, és nagyon gazdaságosan bánik a hellyel is, így ideális a konténeres és felhős alkalmazásokhoz.

Beépült a Docker

A Windows Server 2016 végeleges változatának bejelentésére időzítette a Docker a hírt, hogy az új operációs rendszer használói további költségek nélkül jutnak hozzá egy kereskedelmileg támogatott natív Docker motorhoz. A két cég 2014 októberében állapodott meg, hogy a nyílt forrású alkalmazásvirtualizációs technológiát beleépíti a Windows Serverbe. Az Azure-ban már korábban megjelent a Docker, bár ott akkor még csak linuxos VM-eken lehetett alkalmazásokat futtatni.
 



Így foglalta össze egy ábrán a Docker, hogy mit hoz a windowsos natív Docker engine

A konténertechnológiához, amely úgy biztosítja az alkalmazások szabad mozgatását, hogy az alkalmazást a futtatási környezettel együtt kezeli, a Microsoft hozzátette a Hyper-V konténerek készítésének lehetőségét, valamint a GUI nélküli, zsírtalanított Server Nanot.

Együttműködés az Adobe-val

Az Ignite másik érdekes bejelentése az Adobe és a Microsoft stratégiai partnersége. Az Adobe felhős szolgáltatásinak (Marketing Cloud, Creative Cloud, Document Cloud) a preferált felhős platformja a jövőben az Azure lesz. Ennél azonban nagyobb jelentősége van annak, hogy közelebb hozzák egymáshoz az Adobe Marketing Cloudot és a Microsoft Dynamics 365-öt.

A döntéssel a Microsoft közvetve olyan területre tör be, amelyen az egyik legerősebb szereplő a Marketo nevű marketingautomatizációs eszközzel felvértezett Salesforce.com. A megállapodás értelmében Microsoft a Dynamics 365 Enterprise kiadásához az Adobe felhős marketingplatformáját kínálja majd. A Marketing Cloudhoz emellett erős adatplatformot, gépi tanulási és kognitív számítástechnikai képességeket is biztosít a Microsoft Cortana Intelligence Suite és az SQL Server révén.

A cél az lenne, hogy egy a CRM-mel összekapcsolt, erős marketingeszközt tudjanak adni a vállalatoknak. A két cég távlati terve az, hogy a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és a prediktív analitika lehetőségeit kiaknázandó közösen fejlesztenek sztenderdizált adatmodelleket az alkalmazásaikhoz. Így az ügyfeleik adatvezérelt értékesítési és marketingstartégiákat tudnak kialakítani.

Az együttműködés a Salesforce.com–Marketo páros sikerét látva logikus lépés a két cégtől.

Cloud & big data

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.