Pontosabban az irdatlan pénzért futatott reklámok versenyét. A cég olyasmit hirdetett, amivel soha nem fog komoly pénzt keresni, de PR-szempontból telitalálatnak tűnik.
Hirdetés
 

Miközben az amerikaifutball ma hajnali döntőjében a két csapat vért izzadt néhány pont megszerzéséért is, a szünetekben intenzív háború folyt a hirdetők között. A Super Bowl a világ egyik legnézettebb sporteseménye, és mint ilyen, nagyon nem mindegy, mivel villantanak ilyenkor a csillagászati hirdetési árakat megfizetni képes vállalatok. A hagyományosan nagy költségvetésből leforgatott, vicces, kreatív reklámok dömpingjéből nehéz kitűnni, a Microsoftnak viszont mégis sikerült. Ráadásul egy csendes, szerény kisfilmmel, ami egy szűk kisebbségnek fontos témával foglalkozott.

Segítő kezet nyújtanak

Bár Redmondnak biztos nem jönne rosszul, ha egy célzott promóció hatására erősödne az Xbox játékkonzol pozíciója a rivális PlayStation ellenében, vagy éppen megugrana az értékesítése a Surface termékcsaládnak, ám a gyártó ezúttal más utat választott. A reflektorfénybe egy 100 dolláros eszközt állított, amelynek potenciális vásárlóközönsége - szerencsére - meglehetősen szűk.
 


Ahogy a fenti filmből kiderül, a kérdéses termék az Xbox Adaptive Controller, amit kifejezetten testi fogyatékossággal élő embereknek fejlesztettek ki, hogy ők is hasonló élményeket szerezhessenek játék közben, mint egészséges társaik. A gyermekeket és szüleiket megszólaltató alkotást persze könnyű lenne hatásvadásznak bélyegezni. Ám a helyzet az, hogy itt nem csak egy reklámról van szó. Ezt az eszközt jelentős ráfordítással kellett megalkotni a Microsoftnak, miközben az elejétől kezdve világos, hogy egy ilyen döntést üzletileg nagyjából lehetetlen számokkal megindokolni.

Az Xboxon kívül más termékekkel is használható, számos külön speciális beviteli eszközzel kombinálható, igény és lehetőség szerint testre szabható Adaptive Controller megalkotásában a cég egy sor érintett szervezet segítségét kérte és kapta meg. Így biztosítva azt, hogy olyasmi születhessen, ami ténylegesen képes javítani a valamilyen fogyatékossággal élők életminőségén. Hogy mennyire odafigyeltek a részletekre, azt jól mutatja, hogy a termék csomagolása sem megszokott, azt kifejezetten úgy szállítják, hogy könnyen kibontható legyen.

Van min kozmetikázni

Egy biztos, miközben azon aggódik a világ, hogy mikor veszik el a munkát, vagy akár ébrednek öntudatra a robotok, esetleg hogy a héten éppen melyik technológiai óriásnál robbant ki egy újabb adatkezelési mizéria, az Adaptive Controllerhez hasonló kezdeményezések nem csak az adott cég PR-jének tesznek jót, de úgy általában a technológiai fejlődésbe vetett hitet is segíthetnek visszaállítani.

Aki kíváncsi arra, más technológiai vállalatok mivel rukkoltak elő az idei Super Bowl alatt, az szemezgethet köztük például a TechCrunch összeállításában.

Piaci hírek

Japánban is bezárják a kaput a techszektorban

A szigetország kormányzata augusztustól egy sor új szektorban fogja sokkal szigorúbban vizsgálni a külföldi befektetéseket. Az intézkedés bejelentése egybeesik Donald Trump látogatásával.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.