Az Európai Bizottságnak nagyon nem tetszik, hogy a Facebook üzemeltetője előfizetéses modell mögé rakta a felhasználók adatait tiszteletben tartó verzióját.

Úgy tűnik, július beköszöntével sem áll nyári pihenőmódba az Európai Bizottság. A testület tegnap közölte előzetes vizsgálatának eredményét, amely arra jutott, hogy a többek között a Facebookot és az Instagramot üzemeltető Meta Inc. megsérti a digitális piacokat szabályozó keretrendszer, a DMA rendelkezéseit.

Az ügy előzménye, hogy az amerikai vállalat a szigorodó uniós szabályokra reagálva tartózkodik ugyan a felhasználói adatok reklámcélú és egyéb üzleti felhasználásától, de csak abban az esetben, ha a felhasználó hajlandó előfizetői díjat fizetni. A gyakorlatot már márciusban élesen bírálta Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős vezetője, ami után nem sokkal hivatalos vizsgálat indult az ügyben.

Thierry Breton, a EU egységes belső piacáért felelős biztos hétfőn azzal kommentálta a jelentést, hogy a DMA lényege éppen az, hogy a felhasználók kezébe adja a személyes adataikkal kapcsolatos döntést, illetve hogy más vállalatok a technológiai óriásokat megillető azonos jogokkal működhessenek az adatok hozzáférésével kapcsolatban.

A Meta a maga részéről nem lát kivetnivalót a gyakorlatában, szerinte modellje megfelel az uniós szabályozásnak. A vállalat szóvivője azt is leszögezte: "konstruktív megbeszéléseket kívánnak folytatni az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy a vizsgálatot lezárják".

Nem babra megy

Az ügy labdája ezzel immár a Meta oldalán pattog. A közösségi óriásnak legkésőbb jövő márciusig kellene meggyőznie Brüsszelt. Amennyiben ez nem sikerülne, úgy a Meta akár éves globális bevételének 10 százalékával megegyező bírságot is kaphat a régiós szabályozás megsértéséért. A DMA rendelkezéseinek visszaesőként történő kijátszásával ez az összeg a duplájára emlekedhet. Folytatódó jogsértések esetén pedig az Európai Bizottság további lépéseket is tehet, például kötelezheti a vállalatot egy üzletág vagy annak egy részének eladására, vagy megtilthatja a rendszerszintű meg nem feleléshez kapcsolódó szolgáltatások nyújtását.

A Facebook anyavállalata mellett az Európai Bizottság márciusban már vizsgálatot indított az Apple és a Google ellen is, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak. Az Apple esetében pedig alig egy héttel ezelőtt már meg is született az előzetes elmarasztalás, azaz Cupertino ugyanabban a szorult helyzetben van, mint a Facebook gazdája.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.