Ezekből továbbra is annyit adnak el a felhőszolgóltatóknak, amennyit nem szégyellnek, de az okostelefonos eladások látványosan zsugorodnak, a nagy piacok megtorpantak, és az inflációs hatások is a pandémia alatt kialakult trendek ellen dolgoznak.

A Samsung Electronics minden bizonnyal az utóbbi évek legjobb április-júniusi időszakán van túl. A Refinitiv SmartEstimate által feldolgozott előrejelzések szerint a világ legnagyobb okostelefon- és memóriacsip-gyártójának működési nyeresége 14,46 billió won (11,2 milliárd dollár) körül volt a szóban forgó időszakban, ami 15 százalékos éves növekedésnek felene meg. Ennek legfőbb oka, hogy a szerveres ügyfelek memóriacsipek iránti kereslete bőven ellensúlyozta mind az inflációs hatásokat, mind az okostelefon-gyártók oldaláról tapasztalható visszaesést.

A csipgyártás a dél-koreai elektronikai multi összes profitjának közel felét adta, miután az üzletág forgalma is majdnem másfélszeresére emelkedett a tavalyihoz képest. A Reuters által idézett iparági elemző pedig abban is biztos, hogy a trend nem most fog megtörni, hiszen a nagy adatközpontokat üzemeltető amerikai szolgáltatók, mint az Amazon, a Microsoft, az Alphabet-Google vagy a Meta, a továbbiakban is jelentős beruházásokkal igyekeznek kielégíteni a felhőszolgáltatásaik iránti, folyamatosan növekvő igényt.

Ezt támasztja alá, hogy a tajvani Foxconn is annyira erős harmadik negyedévre számít, hogy korábban már felfelé módosította a teljes pénzügyi évére vonatkozó előrejelzéseit. Az elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a világjárvány nyomán kialakult csiphiány hatásai már lecsengőben vannak, sőt azt nem várt mértékben befolyásolják az említett inflációs hatások. Ennek egyik első jele lehet, hogy a Micron Technology nemrég éppen hogy lefelé korrigált negyedéves előrejelzésén arra hivatkozva, hogy a piac nagyon rövid idő alatt is jelentősen gyengült.

Visszatérve a Samsungra, a vállalat június végén jelentette be, hogy megkezdte a 3 nanométeres technológiára épülő, úgynevezett Gate-All-Around (GAA) tranzisztorarchitektúrát alkalmazó félvezetők gyártását, sőt már 2025-re beérhetnek azok a fejlesztései, amelyek eredményeként legyárthatja az első 2 nanométeres csipeket is. Hétfőn kiderült, hogy a dél-koreai társaság vezérigazgatója a mexikói külügyminiszterrel való találkozóján újabb 500 millió dolláros beruházásról állapodott meg a közép-amerikai országban, bár ebben az esetben háztartási gépek gyártásáról lesz szó.

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.