Az eNET kutatása szerint a digitális készségek iránti nyitottság a legfontosabb ahhoz, hogy valaki sikeres legyen.

Bár a siker meglehetősen képlékeny fogalom – legalább annyira, mint a tehetség –, rendre felmerül kutatásokban, hogy mit tartanak a siker kulcsának. Az eNET – Telekom Jelentés az internetgazdaságról kutatássorozatának októberi témája a digitális készségek és a siker kapcsolatának vizsgálata volt.

A netezők szerint is pesszimisták vagyunk

A felnőtt (18 évnél idősebb) netezők többségében is az a kép él, hogy a magyarok elsősorban pesszimisták, passzívak és halogatóak tartja, de a válaszadók 89 százaléka szerint magyarként is lehet sikeresnek lenni, és ennek legfontosabb kulcsa a digitalizáció.

A kutatásban részt vevő válaszadók meglehetősen magas arányban (61-71 százalék) jelöltek meg olyan sztereotípiákat igaznak, hogy hajlamosak vagyunk a dolgok rossz oldalát nézni, nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy elérjük céljainkat, nem hiszünk eléggé önmagunkban. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – tízből nyolc netezőt mindig vagy általában büszke arra, ha magyarok kimagasló teljesítményéről hall. Szinte mindenki egyetért abban, hogy vannak ma is olyan magyar emberek, akik bebizonyították, hogy magyarként is lehet sikeresnek lenni. Bár a többségnek elsősorban a sportsikerek jutnak eszébe elsőként, de legalább az említések között szerepelt informatikai startup és orvos-biológus is.

Ehhez képest igencsak meglepő, hogy hogyan rangsorolták a válaszadók a siker lehetséges kulcsait.  Bár a kutatás egy korábban már ismertetett része azt mutatja, hogy Magyarországon jelenleg az internetezők aránya az európai átlagnak megfelelő, de a digitális készségeket tekintve elmarad attól, egyértelműen kiderült, hogy a felnőtt netezők többsége érzi ennek a kompetenciának a fontosságát.

 
eNET – Telekom Jelentés az internetgazdaságról, 2018 október
Infogram


Tízből hét válaszadó fontosnak tartja, hogy a magyarok élen járjanak a digitális világ nyújtotta lehetőségek kihasználásában, kétharmaduk pedig azt is, hogy mindenki a digitális világ részesévé váljon. Ehhez pedig a legfontosabb a digitális készségek elsajátítása iránti nyitottság: fontosabbnak az olyan, egyébként szintén nagyra értékelt személyiségjegyeknél, mint a magabiztosság, a bátorság vagy az intuíció, de a folyamatos tanulás is hátrébb sorolódott.

Sokan láttak erre jó példát

A netezők harmada (34 százalék) látott már olyan példát maga körül, amikor valaki digitális eszközök, megoldások segítségével látványos változást tudott elérni az életvitelében, életminőségében.

A digitális eszközök, megoldások használata elsősorban új, jobb munkalehetőséget teremt (58 százalék), általában egy kényelmesebb életet biztosít (51 százalék). A digitális világban való részvétel további életminőség-javító eredménye a kapcsolati háló bővülése, illetve a meglévő társas és munkakapcsolatok ápolása (42 százalék).

Közösség & HR

30 milliárd dollár egyetlen nap alatt

Ismét bevételi rekordot döntött az Alibaba akciós napja, bár az előző évek növekedését ezúttal nem tudta megismételni.
 
A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

Hirdetés

Felgyorsult számlázás felhőből

Még mindig rengeteg kis- és középvállalkozás állítja ki számláit papíralapon, pedig a digitalizáció révén nem csupán a tárolás egyszerűbb és biztonságosabb, hanem a jogszabályoknak való megfelelés is automatikussá válhat.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.