Igaz, kevesebb gépet is vesznek. De az ár bőven kompenzálja a kereskedőket a kieső volumenért.

Öreg gépeken dolgozik a magyarok többsége. A felhasználók átlagosan 7-8 éves gépeket használnak – hangzott el a Notebook.hu és az Intel közös sajtótájékoztatóján. Bár a vásárlóerő kisebb, mint például Nyugat-Európában, a vevők már figyelnek arra, hogy milyen minőségű gépeket vesznek. A gépek életciklusát növeli az is, hogy egyre kiforrottabb konstrukciók kerülnek piacra. De ha a felhasználó rászánja magát a cserére, általában a korábbinál nagyobb tudású modellt választ.

A gamer gépek fogynak a legjobban

Ez az átlagáron is meglátszik. Négy éve az értékesített gépek átlagára 120-150 ezer forint közé esett, idén viszont a Notebook-hu-nál 223 ezer forint volt a bruttó átlagár, mondta Farkas András, a kereskedő cég ügyvezető igazgatója, aki szerint ez 23 ezer forinttal magasabb a hazai átlagnál. Bár az összes kategóriát nézve az értékesített darabszám csökken, ezt bőven ellensúlyozza az átlagár emelkedése. Ráadásul a volumen csökkenése főleg az olcsóbb gépkategóriáknál figyelhető meg, míg például a valóban drága gamer gépek értékesítése 35 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Farkas szerint saját tapasztalataik többé-kevésbé egybeesnek a GfK picakutató méréseivel. A magyar felhasználó átlagosan ötévente cseréli le számítógépét, és egy tipikus vásárló negyedik vagy ötödik vásárlásánál tart. A gépek 65 százaléka 15-16 hüvelykes képernyőjű, és 70 százalékát vásárolják operációs rendszerrel (Windowszal).

A noteszgépek piaca itthon is zsugorodik – a nemzetközi trendnek megfelelően, bár az IDC adatai épp 2019 közepén enyhe emelkedést regisztrált.  A Gfk szerint azonban – és ez szintén világjelenség – leginkább a belépő szintű és alsó kategóriás (bruttó 200 ezer forint alatti) modelleket érinti.

Az Intel új CPU-generáció is erősíti a trendet

A Notebook.hu-nál egyébként – mondta Farkas – a könnyű és vékony kivitelű, ám nagy teljesítményű hardverrel szerelt hordozható munkaállomások eladásai is emelkedni kezdtek. Ezek jellemzően 300 ezer forintnál drágább modellek, amelyek komolyabb grafikai, videós vagy tervezési feladatokra is alkalmasak. Farkas szerint ez annak köszönhető, hogy a kreatív iparban dolgozók vagy mérnökök mellett a hobbifotósok és -videósok is előszeretettel választanak ilyen gépet.

Ez alapján a Notebook.hu azt várja, hogy a tizedik generációs Intel Core processzorokkal szerelt gépeknél is érvényesül a trend. A 10 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapkákra épülő gépek ára jellemzően a bruttó 300 ezer forintnál kezdődnek. Cserébe viszont az új CPU-család az előző generációhoz képest átlagosan 15 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt, de például egy ötéves modellhez képest a növekmény akár 50 százalékos is lehet – mondta az Intel képviselője, Bécsi-Petermann Arnold.

Konzumer tech

Megvan az év legjobb projektmenedzsere

A Generáli Biztosító szakembere kapta az idén már 19. alkalommal átadott elismerést.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.