Tíz felnőtt netezőből hétnek konkrét elképzelési is vannak arról, hogy mire használná, miközben csak 14 százalékuk tudja azt, hogy pontosan mit is takar a kifejezés.

Nincsenek még kész szabványok, a rá épülő üzleti modellek még kialakulóban vannak, ennek ellenére a szolgáltatók gőzerővel dolgoznak azon, hogy amikor eljön a megfelelő piallanat, azonnal belépjenek az 5G-korszakba. Az eNET – Telekom Jelentés az internetgazdaságról kutatássorozata a nyáron azt is megnézte, hogy a magyar felhasználók mit kezdenének az új technológiával, azaz milyen a hazai fogadókészség.

Az összkép egyfelől nagyon is reménykeltő a szolgáltatók szempontjából, másfelől a várható nehézségek is látszanak, amikkel majd meg kell küzdeni a technológiai elfogadtatásához.

Nem a sebesség a vonzó

Bár az 5G sokkal gyorsabb lesz, mint a jelenlegi hálózatok, nem ez a legfőbb előnye, hanem az, hogy az 5G-s hálózatra több eszköz tud egyszerre csatlakozni, az átvitelben pedig kisebb lesz a késleltetés. Mindez sok új alkalmazási területet nyit meg. A technológiai biztosította előnyök ugyanis kulcsfontosságúak például az intelligens közlekedési rendszereknél, az okosotthonokban és okosvárosokban vagy akár a robotizált távműtéteknél és távorvoslásnál.

A hazai nezetőknél van némi ellentmondás a technológia ismertsége és az elfogadása között. A válaszadók több mint fele hallott róla, de csak 14 százalékuk tudja azt, hogy pontosan mit is takar a kifejezés. Eközben közel 80 százalékukat érdekli, 71 százalékuk pedig igénybe is venne 5G technológiát használó eszközöket, megoldásokat, több mint felük szerint pedig az 5G által megvalósuló lehetőségek elsöprő nagyságrendű változásokat fognak hozni életünkbe. Úgy tűnik, az 5G pozitív megítélése mögött az a régebbi tapasztalatokból táplálkozó elvárás áll, hogy az újabb mobiltechnológiának jobbnak is kell lennie.

Vannak elképzelések, hogy mire használnák

A felmérés arra is kiterjedt, hogy a felhasználók milyen alkalmazásokat preferálnának. Az egyes alkalmazási területeket 1-5-ös skálán kellett értékelni. Az okos forgalomirányításnak lett a legmagasabb a tetszési indexe, 4,4. (Itt olyan rendszerre gondoltak a kutatók, amely szenzorokkal érzékeli a forgalom nagyságát, és annak megfelelően vezérli a közlekedési lámpákat, hogy minimalizálja a várakozási időt, és a szabad parkolóhelyekről is tájékoztatást ad.)

A második helyen az 5G-alapú személy- és vagyonvédelem – beleértve a betegek otthoni megfigyelését és a gyerekek felügyeletét – végzett (4,1). A harmadik legnépszerűbb terület az okos városok (4,0). Mellettük az egészségügyi megoldások (távdiagnosztika, robotizált távműtétek stb.) és az önvezető autók fértek be még az első ötbe (mindkét terület 3,9-es értékelést kapott).

Érdekes, hogy a válaszadók közel háromnegyedének (78 százalék) az is eszébe jutott, hogy az adatvédelmi előírásokat is hozzá kell igazítani az új technológiához.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.