Az Egyesült Államokban egyelőre nagyon alacsony az érdeklődés a új fizetési rendszer iránt, miközben már demokrata párti politikusok is a szolgáltatás indításának elnapolását kérik.

Mark Zuckerberg június közepén jelentette be a Facebook saját, Libra nevű kriptovalutáját. A 2020-tól elérhető termék is a blockchain technológiára épül, de annyiban már több lenne egy hagyományos kriptovalutánál, hogy globális pénzügyi infrastruktúra épülne rá, ami nem csak olcsóbbá teszi, de adott esetben egyetlen gombnyomásra vagy Messenger-üzenetre egyszerűsíti a pénzküldést. A Librát ráadsul nem is közvetlenül a Facebook, hanem egy jelenleg is közel harminc tagú nonprofit szervezet kezeli. A Libra Association tagjai között persze a Facebook is ott van, de csak más fizetési szolgáltatók (MasterCard, Visa, PayPal) és a terület mezsgyéjén mozgó digitális üzletek (Spofity, Uber, Vodafone) mellett.

A szervezet a Libra a jövő évi indulásig a taglétszámot százas nagyságrendűre bővítené, hogy minél szélesebb körben lehessen elfogadtatni a rendszert. A siker mégis legelsősorban azonfog múlik, hogy sikerül-e a felhasználók és a szabályozók aggályait egyaránt eloszlatni például az adatbiztonság kérdéseiben – ez önmagában sem lenne egyszerű feladat, de a Facebook botrányokkal terhelt előző két évét és a márka iránti bizalom bezuhanását követően akár nehéznek is nevezhetjük.

Erre utal a Jeffries egyik friss felmérése is, ami az amerikai közösségimédia-felhasználók szokásait vizsgálva nyomasztó eredményeket hozott a Facebook legújabb projektje szempontjából. A kutatás szerint az ottaniak nagyrészt szkeptikusak a Librával kapcsolatban: ötből négyen inkább nem vagy biztosan nem akarják majd kipróbálni az új pénzügyi szolgáltatást annak indulásakor, közülük pedig 45 százalék nevezte meg a Facebookkal szembeni bizalmatlanságot, mint a döntés legfőbb okát.

A felmérés készítői kiemelik, hogy a Libra sikere mindenképpen a széleskörű használaton múlik, mivel a megfelelő szintű hálózati hatás nélkül képtelen lesz belátható időn belül alternatívát nyújtani a jelenleg is létező, készpénzmentes fizetési megoldásoknak. Ezt mutatja az is, hogy a Facebookkal szembeni bizalmi deficit mellett további 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy már most is használ olyan alkalmazásokat – például valamilyen mobil tárcát –, ami egyszerűen értelmetlenné teszi számára a Librát.

Egy ekkora vállalkozás a politika szerint sem magánügy

A kutatás alapján itt merül fel a Librával kapcsolatos másik fő kérdés, vagyis hogy a gyakorlatban milyen problémára nyújt megoldást az új szolgáltatás. A Jeffries úgy látja, hogy a Librának legelsősorban a fejlődő piacokon lehet érdemi haszna, ahol a mobil fizetési megoldások adaptációja alacsonyabb szinten van, és a helyi fizetőeszközök is volatilisabb természetűek. A Facebooknak viszont elemi érdeke lesz az amerikai felhasználók meggyőzése, erre pedig az indulásig rendelkezésére álló hat hónap nem biztos, hogy elég lesz.

A Business Insider eközben arról tudósít, hogy a pénzügyi szolgáltatásokért is felelős amerikai kongresszusi bizottság demokrata képviselői a Libra bevezetésének elhalasztására kérték a Facebookot, hogy a szabályozóknak és a törvényhozásnak is több ideje maradjon az olyan aggályok tisztázására, amelyek az esetleges támadások, az adatok védelme vagy a nemzetközi pénzügyi rendszerek biztonsága kapcsán merülhet fel a szolgáltatással kapcsolatban.

A lap a képviselők közleményét idézi, akik moratóriumot javasolnak a Facebook és a Librát gondozó partnerei számára, vagyis minden további lépés felfüggesztését kérik a Libra kriptovaluta és a hozzá kapcsolódó, Calibra nevű digitális tárca életre hívásában. A levélben komoly adatvédelmi, gazdasági, nemzetbiztonsági és monetáris problémákról írnak, kiemelve, hogy az új szolgáltatás az amerikai dollárnak is közvetlen versenytársat teremtene. Az aláírók közül az egyik képviselő egyébként már a múlt hónapban, a Libra bejelentését követő napon ugyanerre szólította fel a Facebookot, de akkor a társaság annyival intézte el a dolgot, hogy a bevezetési folyamat során szívesen válaszol a törvényhozók kérdéseire. A mostani, még mindig udvaria felszólítás után ez már valószínűleg kevés lesz.

Közösség & HR

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.