A piacok beszakadása az elemzők szerint olyan folyamatokat gyorsíthat fel, amelyek nyomán jelentéktelenné válna a mesterségesen felpumpált projektek.

Nem a mostani a legelső első eset, hogy a kriptovaluta-piacok látványos mélyrepülést produkálnak: hasonlót generált a bitcoin kereskedelmének és bányászatának betiltása Kínában, vagy kisebb mértékben Elon Musk és a Tesla ügyeskedése, amikor a cég elfogadta, majd mégsem fogadta el a bitcoint fizetési célokra. A tét azonban sokkal nagyobb a korábbiaknál, hiszen mára minden eddiginél több tőkét fektettek az ágazatba. Az összeomlás eddig is több száz milliárd dollárral csökkentette a befektetések értékét, mindez pedig általában is olyan bizonytalan gazdasági kilátásokhoz társul, hogy a befektetők közül sokan már a legrosszabbra igyekeznek felkészülni.

Ráadásul lufiból sem csak egy van, a kriptobiznisz kiteljesedését ugyanis már web3-ként emlegetik, ami a blokklánc-alapú, decentralizált, újabban már a metaverzumot is felvonultató üzleti-technológia rendszert jelentene. A kifejezés korábban még a szemantikus webre utalt, újabban azonban már web3-ként hivatkoznak a formálisan a fejlesztők és felhasználók tulajdonában lévő, elosztott működésű, tokenekre épülő internetről. A várakozásokat pedig jól mutatja, hogy a Crunchbase adatai szerint az előző évben már majdnem 18 milliárd dollárt pumpáltak azokba az induló vállalkozásokba, amelyek arra fogadtak, hogy a blokklánc technológiára épül majd az új, decentralizált digitális jövő.

Elválik a szürke a fakótól

A Business Insider friss elemzése alapján most az látszik valószínűnek, hogy az eddeig megállíthatatlannak tűnő kriptobiznisz visszaesése a web3-as startupok széles körű konszolidációjához vezet. A lap által idézett befektetési szakemberek szerint a privát web3-piacok csak most kezdenek korrigálni, a dolog vége pedig az lesz, hogy különválnak egymástól a hosszú távra tervezett termékek, a közösségeket és gazdasági rendszereket építő vállalatok mindazoktól a projektektől, amelyek a gyors pénzkeresetről szólnak. A változások nyerteseinek stratégiai konszolidációjára is pont ugyanúgy kerül majd sor középtávon, mint bármely más technológiai területen.

A szakértők úgy látják, hogy erre elsősorban az alaphálózatokon (bitcoin, ethereum stb.) működő startupok körében kell számítani, és 5-10 olyan meghatározó játékos marad a piacon, amelyik nem csak a felhasználókat vonzza, de új értéket is termel az ökoszisztémájában. Ebbe az irányba mutat a felhasználók bizalmának csökkenése is, így a piac jelenlegi hanyatlása valójában nem a kiváltó ok, hanem csak felgyorsítja a konszolidációs folyamatot. Szerintük így azok a projektek kerülnek a figyelem középpontjába, amelyek valódi ügyfelekkel és valódi bevételekkel működnek, azok pedig jelentéktelenné válnak, akik ösztönzőkkel vásároltak maguknak felhasználókat.

Piaci hírek

Robot hajókból álló hadosztályt tesztel az amerikai haditengerészet

A Csendes-óceánon vasárnap kezdődött az a nemzetközi haditengerészeti gyakorlat, amelynek során a legénység nélküli hajók alkalmazásáról is értékes tapasztalatokat gyűjtenének.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.