A Sony munkatársai egyetemi kutatókkal közösen álltak elő egy olyan algoritmussal, amely képes egymáshoz passzoló összetevőket ajánlani az ötlethiányban szenvedő séfeknek.

A szöuli Korea University kutatóiból és a Sony szakértőiből verbuvált csapat együttes munkájának gyümölcseként megszületett a FlavorGraph. Ahogy neve is mutatja, ez az algoritmus az ízek területén igyekszik automatizált segítséget nyújtani a konyhában.

Behálózott ízlelőbimbók

A témáról megjelent blogbejegyzés szerint a mesterséges intelligenciával támogatott "térképező" alkalmazást arra trenírozták, hogy megjósolja két összetevő párosíthatóságát, azaz az MI kitalálja, melyik íz hogy passzol a másikhoz. Ehhez a különböző összetevőkben található 1561 ízmolekulából származó információkat használja fel, valamint milliónyi receptet, amelyekben egy-egy összetevőpáros megjelenik. Ennek a két fő területnek a párhuzamos vizsgálatából áll össze az a gráf, amelyben már gépi módszerekkel lehet kutatni a korábban esetleg nem próbált, ám a rendszer jóslata szerint összeillő elempárokat, -csoportokat.

 

Az ízek típusa, a kémiai összetevők és az élelmiszerek feltérképezett kapcsolata

 

A kutatók szerint a javasolt párosításokkal új lehetőségek teremtődnek nem csak a konyhában, de az élelmiszer-tudományban általában. A javaslatok többek között felhasználhatók a vegyületek és az élelmiszerek közötti kapcsolatok előrejelzésére, de a remények szerint új és izgalmas receptek megalkotásának is utat nyithatnak.

Elkészült az első fogás a technológiai boszorkánykonyhában

A most bemutatott tudományos munka tulajdonképpen az első kézzelfogható eredménye annak a projektnek, amelynek beindítását tavaly decemberben jelentette be a Sony AI, a japán vállalat mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra specializált szárnya.

Úgy tűnik, a Sonynál a lehetséges felhasználási területek között kiemelten kezelik a gasztronómiát, mivel az említett kezdeményezés igen szerteágazó célokkal rendelkezik. Ezek közül az egyik egy olyan MI-re támaszkodó alkalmazás megalkotása, amely képes új (és remélhetőleg ehető) recepteket előhúzni a kódsorai közül. A másik cél a Japánban hagyományosan erős robotikához kötődik: a projekt keretében egy séfek keze alá dolgozó automatát fejlesztenek. Végül mindez kiegészül egy embereket bevonó, közös alkotást serkentő közösségi platformmal, ahol megoszthatók majd például a gép által javasolt ételekkel kapcsolatos élmények is.

Cloud & big data

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.