A vállalat újabb fejlesztéseket jelentett be logisztikai központjaiban, és lassan araszol az automatizálás újabb szintje felé.

Alig két hete számoltunk be róla, hogy az Amazon Robotics igazgatója szerint egy évtizeden belül még lehetőség sem nagyon lesz az online rendelések feldolgozásának teljes automatizálására, vagyis az emberek által végzett összes feladat robotokkal való kiváltására. Az Amazon saját kiszolgáló robotikai rendszereit fejlesztő leányvállatánál úgy látják, hogy a technológia egyelőre nyilvánvaló korlátokba ütközik, és bizonyos munkafolyamatok gépesítése még nem tűnik megoldhatónak.

A Reuters akkor egy Baltimore-i létesítmény-bejárásról tudósított, ahol az Amazon ottani fulfillment központjában mutatták be élőben is a vállalat automatizációs fejlesztéseit. A riportból kiderül, hogy az árucikkek a raktárakon belül való mozgatásában pélául már komoly eredményeket értek el a robotokkal, de az egyre gyorsabb kiszállítás nem a raktárak magasabb szintű automatizálásán fog múlni – a rendeléstől számított négy órán belül már így is minden termék elhagyja a raktárat.

Csomagolók helyett technikusra lesz szükség

A fejlesztésekkel együtt is tény, hogy az Amazon terjeszkedésével párhuzamosan a társaság alkalmazottainak létszáma emelkedik (ma már az Egyesült Államok legnagyobb munkaadójaként működik), sőt a saját értelmezési tartományukon belül még komoly béremelésre is kényszerültek, hogy fenntartható módon vihessék tovább a folyamatos toborzást az egyre szükösebb munkaerőpiacon. A hírügynökség amazonos forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a cél ennek ellenére az állomány karcsúsítása, amit hosszabb távon az egyes feladatok és az azokat végző emberek lemorzsolásával érnének el.

Az áru átcsomagolása például olyan tevékenység, amit idővel mindenképpen automatizálnának. Itt a dolgozóknak a vállalat követelményei szerint percenként több megrendelést kell dobozba pakolniuk 10 órás műszakokban, ami egészen embertelen munka. Ezen a fronton valósulnak meg a legújabb fejlesztések is az olasz CMC CartonWrap nevű gépeinek telepítésével, amelyek óránként 6-700 darab kartondobozt képes meghajtogatni különböző méretekben.
 


Ez utóbbi egy emberi alkalmazott átlagos teljesítményének négy ötszöröse, ráadásul a robot konzisztens módon teljest, szemben a végletekig kizsigrelt dolgozókkal. Ugyan gép működtetéséhez szükség van valakire, aki a megrendelt árut adagolja, és valakire, aki újratölti a papírt és a ragasztót, sőt egy technikusnak is készenlétben kell állnia, hogy gyorsan elhárítsa a felmerülő problémákat – ezzel együtt a produktibitás növekedése minden helyszínen teljesen nyilvánvaló lesz, ami időben nem feltétlenül, de a hatékonyság és a megtakarításoktekintetében minden helyszínen jelentkezni fog.

A csomagolási feladatokat ezzel vagy a korábban már bevezetett SmartPac gépekkel együtt már csak kisebb részben fogják emberek végezni. Az Amazon által összekapcsolt technológiák ezzel lehetővé teszik, hogy az egyes létesítményekben minden öt csomagolósort kettővel váltsanak ki, két CMC robot és egy SmartPac borítékológép bevonásával. A vállalatnál mindezt a dolgozók "egyéb célra történő alkalmazásának" nevezik, ami annyiban igaz, hogy egyeseket valóban technikai(bb) jellegű feladatokhoz irányítanak.

Nem kell sietniük, de azért jól haladnak

A beszámolók természetesen azt sem felejtik el megemlíteni, hogy az Amazon sok helyszínen rendkívül előnyös feltételek mellett alkalmazza az emberi munkaerőt. Amikor tavaly Alabamában 1500 új munkahely létrehozásáról állapodtak meg, akkor az állam a következő tíz évre évente közel 50 millió dolláros támogatást vállalt magára. Így valóban nem annyira sürgős a teljes automatizálás, főleg, hogy a robotok beszállítói sem rendelkeznek végtelen gyártókapacitással, az érdeklődés pedig igen nagy az új gépek iránt: a CMC megrendelői között ott van például a JD.com, a Shutterfly vagy a Walmart is.

A technológia ezen felül nem nevezhető hibátlannak: a dobozokat hajtogató gépek mellett folyamatosan készenlétben áll egy technikus, hogy gyorsan megoldja a forró ragasztó lerakódását követő elakadásokat, ez pedig nyilvánvalóan olyasmi, amire az Amazonnak nem igazán van szüksége. A gépek ennek ellenére bizonyítottan hatékonyak, ezt pedig jelzi, hogy az Amazon a legforgalmasabb központokban már üzembe állította őket. Így az amerikai Seattle mellett Európában ilyen robotok működnek a társaság frankfurti, milánói, amszterdami vagy manchesteri létesítményeiben is.

A mostani fejlesztések kapcsán a fulfillment központokban helyszínenként 24 munkahely kiváltásáról beszélnek, de az automatizáció a Reuters forrásai szerint ennél jóval több munkehelyet szüntet majd meg az e-kereskedelmi óriásvállalatnál. Igaz, hogy az Amazon tervei között majdnem két tucat új amerikai raktár és fulfillment központ felállítása szerepel, ezek azonban nem specializált, kis méretű árucikkek elosztását végzik majd, ami éppen hogy ideális környezetnek számít a robotok telepítésére. A hosszú távú cél pedig kimondatlanul is a "lights out" raktárak kifejlesztése, vagyis az automatizáció olyan fokának elérése, amikor egyes helyszíneken már sem emberekre, sem az emberi szükségletek kielégítésére nem igazán lesz szükség.

Cloud & big data

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.