Persze az is lehet, hogy gyorsan betiltják, mielőtt még elszabadulna a piac.

Két fontos hír is érkezett az ICO házatájáról a múlt héten. A kínai állam olyan szabályozást szeretne kialakítani az ICO-k (Initial Coin Offerings) körül, amely nem akadályozná az egyre népszerűbb és innovatív tőkebevonási módban az startupokat, de észszerű keretek között megfelelő védelmet biztosít a befektetőknek. Szintén múlt heti hír, hogy az észt állam sokkal nagyobb léptékben gondolkodik: szeretné továbbfejleszteni a digitális állam kiépítését a fizetőeszköz irányába, és fontolóra vesz egy saját kriptopénz, az ún. estcoin létrehozását.

Kína az amerikai szabályozást követheti

Egy kínai pénzügyi magazin, az angol nyelven is megjelenő Caixin információi alapján írt arról a Reuters, hogy szigorú szabályokkal terelnék mederbe a Kínában is egyre népszerűbb ICO típusú befektetési formákat (az ICO-ról itt írtunk részletesen).

Az ICO annyiban problémás, amennyiben a kriptovaluta az. Egyelőre legjobb esetben is jogi szempontból a szürkezónába sorolható. Ugyanakkor a startupoknak – különösen a Bitcoin és Ethereum típusú rendszerekhez kapcsolódó megoldásokat fejlesztő induló vállalkozásoknak – ez a forma rugalmas tőkebevonási lehetőséget termet anélkül, hogy a szabályzói környezettel különösebben foglalkozniuk kellene.

A Reuters szerint Kínában csak az idén 65 ICO több mint 2,6 milliárd jüant (395 millió dollár) mozgatott meg. Több mint 100 ezren vettek részt ezekben az akciókban. A kínai központi bank (Kínai Népi Bank) és az ottani értékpapír-piacot felügyelő szervezet (China Securities Regulatory Commission) egyelőre azt vizsgálja, hogyan lehetne megoldani a legjobban a szabályozást. Felmerült ugyanakkor az a lehetőség is, hogy mindaddig, amíg nem készül el az átfogó szabályozás, tiltsák meg Kínában ezt a befektetési fomrát.

A kínai lépés nem az első kísérlet az ICO-k szabályozására. Az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC (US Securities and Exchange Commission) már június 25-én kiadott egy állásfoglalást, mely szerint az ICO során értékesítésre felkínált tokenek (lényegében elektronikus kuponok) értékpapírnak minősülnek, és az annak megfelelő szabályozás vonatkozik rájuk.

Észtországban ezt egy mestertervvel megoldanák

A balti ország digitális állampolgársági programjának vezetője, Kaspa Kojrus írt arról, hogy az ország saját kriptovalutát vezetne be estcoin néven.

Ez persze nem klasszikus kriptivaluta lenne, a kibocsátás sokkal inkább hasonlítana egy ICO-ra. Az ICO során bevont tőként egy állami alap kezelné. Kaspa Kojrus szerint ez egy közösségi kockázati befektetési alapként is működhetne, amely forrást biztosítana az digitális állampolgársággal rendelkezőknek innovatív vállalatok indításához. Emellett lenne egy olyan hozadéka is, hogy az innovatív digitális megoldásokat sokkal gyorsabban lehetne adaptálni állami környezetben is.

Az ötletet már több ország is felvetette, de egyelőre Észtország a legesélyesebb arra, hogy meg is tudja valósítani, tekintve, hogy náluk az állami folyamatok digitalizáltsága világviszonylatban is kiemelkedően magas. Ugyanakkor egy ilyen döntés nehezen kiszámítható folyamatokat indíthat el az észt gazdaságban.

Piaci hírek

A biztonsági vezetők többsége szerint képtelenek megvédeni szervezetüket

Egy frissen publikált átfogó felmérésben a megkérdezett informatikai biztonságért felelős vezetők kétharmada ismerte be, hogy rendszerük nincs felkészülve egy célzott kibertámadás kezelésére.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.