Az LG által bemutatott rugalmas OLED kijelző már egészen nagy - a kiállított darab 65 inches - méretben is működik.

A kijelzőtechnika egyik Szent Grálja a rugalmas elemekből álló display, mely nem töréssel reagál az alakváltoztatási hatásokra, hanem igyekszik alkalmazkodni hozzá. Egyszerűbben fogalmazva: meghajlítható és/vagy (össze)tekerhető.

Van azonban egy komoly probléma: a megjelenítés vezérléséhez használt chipek esetében mindmáig nem sikerült olyan gyártási módszert találni, amely az egyéb paraméterek – vezetőképesség, könnyű integrálhatóság stb. – mellett még el is viselné ezeket a fizikai változásokat. Napjaink processzorai szilíciumból készülnek, melyek önmagukban is meglehetősen merevek, és így törékenyek fizikai behatás esetén. Ugyanez elmondható kerámiatokozásukról is.

A helyzet tehát nem könnyű, pedig már sok éve foglalkoznak vele az iparág jelentős szereplői. Egészen mostanáig kellett várni, hogy valaki a bevett sémákat átlépve, más megközelítésből próbáljon választ találni a kihívásra. Ez a valaki lett az LG; a dél-koreai vállalat a 2018-as CES-en mutatta be, hogyan is képzeli el a televíziózás jövőjét.

Átgondolt kialakítás

A mindjárt 65 inches méretben, 4K-s felbontás mellett bemutatott OLED alapokon nyugvó termék érdekessége, hogy maga a display egy készülékházba tekeredik össze, ha nem használják, igény szerint viszont teljes méretben kilóg abból, hogy a lehető legnagyobb látványt produkálhassa a nézők számára. Valahogy így:

Annak köszönhetően, hogy a vezérlőelektronikát nem a kijelzőpanelbe kellett beépíteni, nem csak a fent vázolt problémát lépte át elegánsan az LG, de a megjelenítő vékonysága is egészen extrém szintre csökkenhetett, hiszen egy vastagabb papírlap paramétereivel vetekszik.

Emellett a készülékházat adó doboz minden szükséges elemnek helyet ad. Nem csak a már említett vezérlőelektronika kerülhetett bele, hanem a csatlakozók, a tápegység és a hangszórók is kényelmesen elférnek. Igaz, a készülékház elég bumfordian néz ki - itt még lenne tere némi designfejlődésnek és méretcsökkenésnek.

Teljesen, nagyon, kicsit, semennyire

A teljes képhez hozzátartozik, hogy nem először mutatkozik ezzel a technológiával az LG. Két éve már demózták módszerüket, igaz, akkor mindössze 18 inches képátlónyi tévével tudtak demonstrálni. A 2016-os CES-en debütáló eszköz még felbontásban – 1200x810 képpont – is eléggé elmaradott volt, hiszen még a full HD-t sem érte el a pixelek száma.

Azóta azonban sokat fejlődött a technika. És ezt nem csak felbontásra és méretre kell érteni, hanem az egész rendszert átgondolták. A most bemutatott termékük ugyanis négy különböző állapotot vehet fel. A teljesen kinyitott és összetekert helyzet sok magyarázatot nem igényel, eközé azonban két további fázist is beillesztett a gyártó. A tévé automatikusan képes 21:9-es arányra változtatni képméretét azzal, hogy egy kicsit lejjebb engedi a kijelzőt, így az ultraszélesképernyőre tervezett filmek esetében nem kell szemet bántó fekete felületeket bámulnunk.

Ezen felül képes annyira összetekeredni, hogy csupán pár centiméternyi látszik ki készülékházából. Ez a felület ekkor információs sávként szolgál, ahol például időjárási adatokat, dátum és órainformációkat lehet megjeleníteni.

Mindez remekül hangzik, azonban sajnos egyelőre nem ismert, hogy mikor kerül forgalomba az LG fejlesztése, és annak árát sem lehet tudni. Nyilvánvalóan először a csúcskategóriában jelenik majd meg, ha a vállalat úgy dönt, életképes a modell, ami sok ezer dolláros/eurós árcédulát jelent.

Konzumer tech

Az internetnek nem lenne muszáj ilyennek lennie

Legutóbb az új-zélandon elkövetett rasszista mészárlás világított rá arra, hogy a net milyen nyomorult módon működik abban a formában, ahogy a kétezres években felfutott online vállalatok felépítették.
 
Minek nekünk tartalomkezelő rendszer? – teszi fel a kérdést sok kis- és közepes vállalat vezetője. Pedig egy CMS-sel nem csak a költséghatékonyság javítható, hanem bevételek is növelők.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.