Ha szerencsénk van, akkor ez nem egy újabb átverés. A technológiát a Toray Industries dolgozta ki, és a Toshiba gyártja a berendezést.
Hirdetés
 

Olyan berendezést épített a Toshiba, amely valóban forradalmasíthatja a rákszűrést. Az eszköz már-már nevetségesen olcsó – a vállalat szerint csupán 20 ezer jen (kb. 56 ezer forint) lesz, ha piacra kerül –, két óra alatt kiadja az eredményt, írja a The Japan Times. A vizsgálathoz pedig mindössze egy csepp vér kell.

Már csak abban kell reménykednünk, hogy nem egy Theranos-szintű átverésről van szó.

Két patinás japán cég munkája

Az mindenképpen biztató, hogy két patinás japán cég áll mögötte. Magát a technológiát egy  gyógyszerészeti és orvosi termékek gyártásával is foglalkozó vállalat, a más területen Magyarországon is jelenlévő Toray Industries dolgozta ki.

A nyáron bejelentett eljárás egy olyan analitikai csipre épül, amely képes 50 mikroliter vérből nagyon nagy pontossággal jelezni nagyon korai szakaszban is a rákos megbetegedést. A csip ilyen kis mennyiségű vért is képes analizálni, hogy kimutassa azoknak a mikroRNS-eknek a jelenlétét, melyek már a rákos megbetegedés kezdeti szakaszában felhalmozódnak a vérben.

Az a kutatók előtt nem volt ismeretlen, hogy az emberi testben lévő mintegy 2600 különböző típusú mikroRNS-ek (fehérjét nem kódoló ribonukleinsav) alkalmas diagnosztikai célokra. A különböző rákos sejtek ugyanis specifikus mikroRNS-eket termelnek. A módszer azonban meglehetősen pontatlan, hosszadalmas, és eddig legalább 10 milliliter vérminta kellett hozzá.

A Toraynak sikerült azonosítania több ráktípus mikroRNS-ét, és épített egy megfelelő érzékenységű csipet is, amely nagy pontossággal tudja azokat azonosítani.

Évek múlva lesz belőle termék

A módszert a Toshiba fejlesztette tovább a Tokiói Orvosi Egyetem és a japán Nemzeti Rákkutató Központ segítségével. A csipre épített berendezés a gyártó szerint 13 ráktípust képes azonosítani 99 százalékos pontossággal. A japán beszámolók ugynakkor kiemelik, hogy a Toray a technológia bejeletésekor még csak 95 százalékos pontosságról beszélt.

Bár a berendezés egyszerűsége, olcsósága és gyorsasága valóban forradalmasíthatja egyes ráktípusok korai szűrését, ami javítja a betegek gyógyulási esélyeit, még évekbe telhet, amíg kereskedelmi termékké válik. A Toshiba azzal számol, hogy már jövőre megkezdődhetnek a berendezés klinikai vizsgálatai.

Piaci hírek

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.