Az újabb víz alatti kábel az USA, az Egyesült Királyság és Spanyolország között fut majd, és a tervek szerint 2022-ben helyezik üzembe.

A Google kedden jelentette be, hogy egy újabb transzatlanti víz alatti kábel fektetését tervezi New York és a brit Bude, illetve a spanyolországi Bilbao között. A számítástudomány egyik úttörője, Grace Hopper után elnevezett installációval a Google már több mint egy tucat magánkézben lévő tenger alatti kábel beruházásában vesz vagy vett részt, amelyek közül ez lesz a harmadik Amerikát és Európát összekötő kapcsolat. Az új rendszer a mostani elképzelések szerint 2022-ben áll működésbe, a kivitelezést pedig ugyanarra a SubComra bízzák, amely a Google legutóbbi hasonló projektjeit is megvalósította.

Ezek közül az egyik a Nemzetközi Vöröskereszt alapítójáról és az első Nobel-békedíjasról, Jean Henri Dunant-ról elnevezett kábel, amely az egyik legforgalmasabb internetes útvonalon támogatja a Google Cloud szolgáltatásait Virginia Beach és a francia atlanti part (a belga cloud régió) között. A Dunant volt a legelső olyan transzatlati kábel, amely nem egy távközlési szolgáltatókat is magában foglaló konzorcium tulajdonában van, a Grace Hopperrel együt pedig a Google már négy tenger alatti kábelnek (Curie, Dunant, Equiano) lesz az egyedüli tulajdonosa.
 

forrás: cloud.google.com


A Grace Hopperrel együtt a vállalatnak összesen tizenöt tenger alatti vezetékben lesz részesedése a különféle társulásokon keresztül, nem számítva azokat a meg nem erősített információkat, hogy befektetőként beszállna az Indiát és Olaszországot Izraelen keresztül összekapcsoló Blue-Raman kábel lefektetésébe is. Mivel a Google Madridban hoz létre egy újabb cloud régiót, tulajdonképpen azok a tervek sem okoznak meglepetést, amelyek révén kiépíti az első Spanyoroszágba vezető kapcsolatát, egyben pedig az első, teljesen a saját kezében lévő összeköttetést az Egyesült Királysággal.

Nagyobb kapacitás stabilabb működéssel

A Google Cloud blog friss bejegyzése szerint a globális internetes forgalom 98 százaléka érinti a tenger alatti kábeleket. A Grace Hopper 16 szálpárat (vagyis összesen 32 optikai szálat) foglal majd magában, és jelentős kapacitásokat biztosít majd a társaság olyan szolgáltatásainak igénybevételéhez, mint amilyen a Meet, a Gmail vagy általában a Google Cloud, gyorsabb és biztonságosabb forgalmat ígérve a publikus internet nem determinisztikus teljesítményéhez vagy más cloud hálózatokhoz képest.

Ahogy a Durant kiépítése kapcsán is írtuk, a Google infrastruktúrája már két évvel ezelőtt is a globális internetes forgalom negyedét szolgálta ki valamilyen formában. A mostani bejelentés értelmében a Grace Hopperrel egyébként egy új switching technológia is bemutatkozik, ami megbízhatóbbá tenné a globális kommunikációt, hatékonyabb átirányításokat téve lehetővé a szolgáltatás-kimaradások esetében. Ennek megvalósításán a Google and SubCom mérnökei közösen dolgoznak, és a jövőben más rendszerekben is telepteni akarják az így fejlesztett megoldásokat.


 

Piaci hírek

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.