Az újabb víz alatti kábel az USA, az Egyesült Királyság és Spanyolország között fut majd, és a tervek szerint 2022-ben helyezik üzembe.
Hirdetés
 

A Google kedden jelentette be, hogy egy újabb transzatlanti víz alatti kábel fektetését tervezi New York és a brit Bude, illetve a spanyolországi Bilbao között. A számítástudomány egyik úttörője, Grace Hopper után elnevezett installációval a Google már több mint egy tucat magánkézben lévő tenger alatti kábel beruházásában vesz vagy vett részt, amelyek közül ez lesz a harmadik Amerikát és Európát összekötő kapcsolat. Az új rendszer a mostani elképzelések szerint 2022-ben áll működésbe, a kivitelezést pedig ugyanarra a SubComra bízzák, amely a Google legutóbbi hasonló projektjeit is megvalósította.

Ezek közül az egyik a Nemzetközi Vöröskereszt alapítójáról és az első Nobel-békedíjasról, Jean Henri Dunant-ról elnevezett kábel, amely az egyik legforgalmasabb internetes útvonalon támogatja a Google Cloud szolgáltatásait Virginia Beach és a francia atlanti part (a belga cloud régió) között. A Dunant volt a legelső olyan transzatlati kábel, amely nem egy távközlési szolgáltatókat is magában foglaló konzorcium tulajdonában van, a Grace Hopperrel együt pedig a Google már négy tenger alatti kábelnek (Curie, Dunant, Equiano) lesz az egyedüli tulajdonosa.
 

forrás: cloud.google.com


A Grace Hopperrel együtt a vállalatnak összesen tizenöt tenger alatti vezetékben lesz részesedése a különféle társulásokon keresztül, nem számítva azokat a meg nem erősített információkat, hogy befektetőként beszállna az Indiát és Olaszországot Izraelen keresztül összekapcsoló Blue-Raman kábel lefektetésébe is. Mivel a Google Madridban hoz létre egy újabb cloud régiót, tulajdonképpen azok a tervek sem okoznak meglepetést, amelyek révén kiépíti az első Spanyoroszágba vezető kapcsolatát, egyben pedig az első, teljesen a saját kezében lévő összeköttetést az Egyesült Királysággal.

Nagyobb kapacitás stabilabb működéssel

A Google Cloud blog friss bejegyzése szerint a globális internetes forgalom 98 százaléka érinti a tenger alatti kábeleket. A Grace Hopper 16 szálpárat (vagyis összesen 32 optikai szálat) foglal majd magában, és jelentős kapacitásokat biztosít majd a társaság olyan szolgáltatásainak igénybevételéhez, mint amilyen a Meet, a Gmail vagy általában a Google Cloud, gyorsabb és biztonságosabb forgalmat ígérve a publikus internet nem determinisztikus teljesítményéhez vagy más cloud hálózatokhoz képest.

Ahogy a Durant kiépítése kapcsán is írtuk, a Google infrastruktúrája már két évvel ezelőtt is a globális internetes forgalom negyedét szolgálta ki valamilyen formában. A mostani bejelentés értelmében a Grace Hopperrel egyébként egy új switching technológia is bemutatkozik, ami megbízhatóbbá tenné a globális kommunikációt, hatékonyabb átirányításokat téve lehetővé a szolgáltatás-kimaradások esetében. Ennek megvalósításán a Google and SubCom mérnökei közösen dolgoznak, és a jövőben más rendszerekben is telepteni akarják az így fejlesztett megoldásokat.


 

Piaci hírek

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.