Persze nem mindenkiét, és nem is minden esetben, de egy most bejelentett peren kívüli megegyezés fontos lépés lehet a homályos "privát böngészés" rendbeszedése felé.

Hétfőn megegyezés született annak a csoportos keresetnek az ügyében, amelyet még 2020-ban nyújtottak be Google-felhasználók a Chrome böngésző privát funkciója (népszerű nevén az inkognitó mód) kapcsán. Ebben azzal vádolták a céget, hogy állítása ellenére jogellenes módon nyomon követte az online viselkedésüket, ami egyébként nem volt újdonság a Chrome-mal kapcsolatban: két évvel ezelőtt például Texas és másik három szövetségi állam is egymástól függetlenül eljárásokat indított a Google ellen arra hivatkozva, hogy a vállalat keresőmotorja akkor is adatokat gyűjtöget a felhasználókról, amikor azok a privát böngészési módban meg vannak győződve a névtelenségükről.

Maga a Google akkor is az "így ebben a formában" típusú védekezést választotta: pontatlanságokra és a beállításaira vonatkozó "elavult állításokra" hivatkozott, miközben megfelelőnek minősítette a termékeiben működő adatvédelmi funkciókat, robusztus szabályozást biztosítva mások mellett a lokációs adatok kezeléséhez. Valószínű azonban, hogy sima menetnek a társaság sem tartotta a kereseteket, mivel a mostani, Brown kontra Google ügyben született egyezségben arra kötelezi magát, hogy megsemmisíti vagy azonosítsa alkalmatlanná teszi a 2023 decemberéig inkognitó módban gyűjtött adatokat, korlátozza a jövőbeni adatgyűjtést, és nagyobb átláthatóságot biztosít annak módjáról is.

Visszakoznak, de természetesen nekik van igazuk

Ha az illetékes kaliforniai szövetségi bíróság jóváhagyja, akkor a konkrét megállapodás 136 millió Google-felhasználóra vonatkozhat. A felperesek szerint ez valódi elszámoltathatóságot és transzparencit biztosít a világ legnagyobb adatgyűjtőjére nézve, és fontos lépést jelent az internetes magánélethez való jogok javítása és fenntartása felé. Ügyvédeik egyébként több mint 5 milliárd dollárra (és akár 7,8 milliárd dollárra) értékelték a megegyezést, amelynek értelmében a Google ugyan nem fizeti ki a hatalmas összegű kártérítést, de a felhasználók egyénileg továbbra is perelhetik a céget – a hírek szerint már az eltelt rövid időben is több tucatnyi magánszemély élt ezzel a lehetőséggel.

Az eljárás költségeit a csoportos kereset benyújtói ettől még levernék a Google-n, de a társaság szóvivője kiemelte, hogy a kártérítésként fizetendő összeg így is nulla, emellett biztosított róla, hogy örömmel törölik azokat a "régi műszaki adatokat", amelyeket soha nem társítottak egyénekhez, és soha nem használtak semmilyen profilozásra. A beszámolók közben felidézik, hogy a Google alkalmazottai már 2018-ban arról értekeztek, hogy vissza kellene vonultatni az inkognitó elnevezést és a Spy Guy ikonokat, miután felszínre kerültek a "privát" böngészés hiányosságai, és emiatt olyan maszatolásra van szükség vele kapcsolatban, ami károsabbnak bizonyulhat a funkció feladásánál is.

Közösség & HR

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.