Egy szuperszámítógépes szimulációban már lejátszották a tornát, ami abban egy utolsó percekig izgalmas, 3-2-es Csehország-Dánia mérkőzéssel ért véget.

Egy szuperszámítógépes szimuláció eredményeként a Cseh Köztársaság 1-0-s eredménnyel lép át Portugálián az elődöntőben, majd 3–2-re győzi le Dániát az idei Európa-bajnokság döntőjében. Legalábbis a Sportradar állítólagos szuperszámítógépes szimulációjának értelmében, amelyben a svájci adatelemző cég Simulated Reality megoldása előre végigjátszotta az eredetileg tavaly rendezendő, de a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott kontinenstornát a csoportmérkőzésektől egészen a fináléig.

A Sportradar közleménye szerint az analitika a csapatok elmúlt 20 évben mutatott teljesítményét vizsgálta, és a mesterséges intelligenciára épülő algoritmus sok milliónyi adatpont alkalmazásával próbálta megjósolni a hivatalosan holnap kezdődő Eb várható végeredményét. A szimulált futballmérkőzések ennek alapján tükrözik az egyes csapatok aktuális formáját és a mérkőzések várható körülményeit, felhasználva az elmúlt több mint egy évtizedben összegyűlt historikus és statisztikai adatokat.

Az MI még a sárga lapokat is kiszámolja

A Sportradar szerint a szimulált valóság ma már érdemi lehetőséget ad rá, hogy olyan módon modellezzék a mérkőzések alakulását, ahogy azok a valóságban, a valódi stadionokban is történnének, figyelembe véve még magukat a szurkolókat is. Bár azt a cég is kiemeli, hogy a futball egyik legfontosabb jellemzője és vonzereje a kiszámíthatatlanság, a mesterséges intelligencia jóslata azért különösen érdekes, mert a cseh-dán döntőre valószínűleg kevesen fogadtak volna, így érdekes lesz az előrejelzések valóságpróbája.
 

forrás: sportradar.com


A program szerint egyébként a csehek még a csoportmérkőzések során kikapnak majd Angliától, de aztán megverik majd a spanyolokat és a kieséses szakaszban a németeket is, hogy aztán a portugálokon és a dánokon keresztül elhódítsák az Eb-címet. Az esélyesnek tartott franciákat az angolok búcsúztatják, akik a lengyeleket is legyőzik, hogy aztán az elődöntőben a dánok állítsák meg őket. A magyar válogatott a mesterséges intelligencia szerint sajnos nem most lesz első ízben Európa-bajnok.

Hogy az MI jóslatai mennyivel lesznek pontosabbak, mint a hagyományos, papír-ceruzás elemezgetés, az nemsokára kiderül, bár egy ennyire bizonytalan kimenetelű eseményen nem feltétlenül jó ötlet nagyobb téteket tenni a gépi előrejelzésre sem. A focival amúgy sincs mindig szerencséje a gépi intelligenciának: tavaly például mi is beszámoltunk róla, hogy egy skót másodosztályú meccsen a közvetítést irányító rendszer összekeverte a közelebbi partjelző kopasz fejét a labdával, és újra meg újra visszatért rá, hogy a labda helyett hosszabb-rövidebb ideig azt kövesse a kamerával.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.