Élesítette a Mozilla a szigorúbb követés elleni védelmet. Tegnap megjelent a Firefox böngésző 63-as kiadása.
Hirdetés
 

Már letölthető a Firefox 63-as kiadása, amelynek legfőbb újdonsága, hogy a Mozilla ígéretének megfelelően már belekerült a fejlett követés elleni védelem. Ez egyelőre nem alapértelmezett funkció, de a távlati terv az, hogy a felhasználónak ne be, hanem ki kelljen kapcsolnia, ha telepíti a böngészőt.

Néhány egyéb apróság

Először azonban nézzük azokat az apróbb javításokat és újdonságokat, melyeket az új kiadás hozott. Mint minden kiadás, a 63-as Firefox is azt ígéri, hogy javul a teljesítménye. Emellett a Firefox-témákat hozzá lehet igazítani a Windows sötét (éjszakai) és világos (nappali) módjához.

A böngészőt MacOS-en használók is kaptak néhány finomítást. Javítottak a böngésző reaktivitásán, valamint a lapváltást is gyorsították. A böngésző használhatóságát javítja az is, hogy a több GPU-t tartalmazó rendszerekben a nem teljesítménykritikus alkalmazások és a kisalkalmazások (applet) kérhetik az alacsonyabb teljesítményű GPU-alrendszert maguknak, meghagyva a nagyobb teljesítményigényűeknek az erősebb GPU-t.

Általános újdonság, hogy mostantól a Chrome-hoz hasonlóan a Firefox is figyelmeztet a főmenüben történő kilépéskor, ha több ablak és fül van nyitva.

A lényeg: árnyalt követéstiltás

Az új generációs webes nyomkövetés elleni védelem, az Enhanced Tracking Protection (ETP)  menetrend szerint érkezett a szeptemberi tesztidőszak után, ahogy azt a Mozilla ígérte. Bár annyiban változtatattak a bevezetés ütemezésén, hogy még nem alapértelmezett a funkció, így azt a felhasználónak kell bekapcsolnia.
 

A követéstiltás beállítása (kattintson a képre a nagyobb mérethez)


A Firefox Nightlyba már belekerült az a követésblokkoló, amely kiiktatta az oldalt lassító trackerelemeket. A most általánosan elérhetővé vált szolgáltatás ennél sokkal többet tud. Legfontosabb képessége az, hogy harmadik feleknek – például egy weboldalon hirdetést megjelenítő partnernek – korlátozza a hozzáférését a cookie-könyvtárhoz. Emellett a Disconnect szolgáltatását is segítségül hívja, pontosabban az ingyenesen igénybe vehető Basic csomagját. A szolgáltatás listája alapján szűri követésre specializálódott oldalakat. Bár ez URL alapján szűr, kellően intelligensen teszi, tehát ha egy ilyen követésre szakosodott oldalt akarunk meglátogatni, és begépeljük annak a címét, annak elérését már engedélyezi.

Ez sokkal árnyaltabb védelmet tesz lehetővé, mint a cookie-k teljes tiltása, ami miatt sok esetben az adott weboldal funkcionalitása is csökkent. A követő funkciók kiiktatásával lehetnek problémák, ilyen oldalaknál azonban kiiktatható.

A jövő év folyamán a szolgáltatás alapértelmezetté válik. Emellett érkezhet többek között a felhasználói viselkedés megfigyelését és a hardverkonfiguráció lekérdezésén alapuló fingerprinting megoldásokat kiszűrő védelem is.

Piaci hírek

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.