Az indirekt hozzáférések körüli vitás helyzetek miatt a SAP elindította az úgynevezett DAAP programot, amivel igyekszik az ügyfeleit az új digitális licencmodell felé irányítani. Hédai Gábor (IPR-Insights) írása.

Az SAP 2019 májusában bejelentette a digitális hozzáférés elfogadási programját (Digital Access Adoption Program – DAAP). Erre az SAP-hozzáférésekkel foglalkozó sorozatunk első részében jelzett vitás helyzetek sarkallták a vállalatot, hogy megkönnyítse ügyfelei átállását az indirektről a digitális hozzáférési modellre. Az ügyfelek két lehetőség közül választhatnak: vagy a licenc konverziót (Option 2: License Conversion), vagy a szerződéskonverziót (Option 3: Contract Conversion), és mindkét esetben kétlépcsős lesz az átállás.

Licenckonverzió: ez segít megtartani a korábbi beszerzésekből rendelkezésre álló örökös licenceket az áttéréskor. A DAAP program garantálja, hogy az SAP-ügyfélnek ne kelljen visszamenőleges karbantartási költségeket, adott esetben büntetést fizetnie. Ha az ügyfél úgy dönt, hogy áttér az eredményalapú modellre, először meg kell határoznia a már nem használt licencek körét (kreditek), amivel a költségeit is csökkenti. Ezt a lehetőséget azok választhatják, akik közvetett hozzáféréssel rendelkeznek, és maradnának is annál a szerződésnél, de szeretnék javítani az átláthatóságát. Ez a megközelítés is előrelépést jelentene az S4/HANA felé.

A meglévő megállapodás kiegészítéseként licenccserét biztosítanának a dokumentumalapú licencelés elemének hozzáadásához. Az SAP példája szerint ha az ügyfél lecseréli az order licencet (Sales & Service Orders vagy Purchase Orders) és a felhasználói licencek egy részét, arra "akár 100% -os jóváírást" is kaphat az SAP-tól, de a kapcsolódó karbantartási költségek változatlanok maradnak.

Szerződéskonverzió: ezt csak az S/4HANA-ra történő átállással lehet választani. Ez új megállapodás, új szerződés, viszont az SAP azt ígéri, hogy a régi szerződésben foglalt licenceket akár 100 százalékban jóváírja az ügyfélnek. A szerződéskonverzió lehetőséget ad a jelenlegi licenc portfólió egyszerűsítésére, továbbá lehetővé teszi a meglévő környezet újrakonfigurálását a jövőbeni tervek alapján. Az SAP szerint a szerződéskonverzió választása esetén a meglévő karbantartási díjak változatlanok maradnak, mivel a szerződés értékében nem keletkezik eltérés.

A kétlépcsős megközelítés

Mint említettük, mindkét esetben kétlépcsős az átállás.

1. lépés. A jelenlegi működés során létrehozott digitális bizonylatok megszámlálása.

Erre kétféle lehetőség van.Az ügyfél az SAP Global License Audit and Compliance (GLAC) csapattal együttműködve megbecsüli a jelenlegi használat során létrehozott dokumentumok számát. Itt azt érdemes szem előtt tartani, hogy ez az SAP által alkalmazott mérési módszertan alapján történik.

A másik lehetőség az SAP Passportot tartalmazó támogatási csomagok telepítése, majd a jelenlegi használat során létrehozott bizonylatok számának (becsült volumen) meghatározása az SAP támogatásával. Az SAP Passport az ECC legújabb verzióján érhető el, és a bizonylatszámlálás a telepítéskor kezdődik.

2. lépés. Választás a két pénzügyi ösztönzési lehetőség közül.

Ha megvan a jelenlegi bizonylatszám, meg kell becsülni, hogy mennyi lesz a digitális hozzáférési licencdíj. Az SAP jelenlegi ügyfeleinek két pénzügyi ösztönzési lehetőséget kínál:

15 százalékos növekedési módszer, amikor az ügyfél a jelenlegi becsült bizonylatszám (legalább) 115 százalékát licenceli:

• az SAP csak a növekedési mértéket fogja térítés ellenében licencbe adni;
• de az ügyfél csak a sztenderd mennyiségi kedvezményt veheti igénybe.

90 százalékos kedvezmény módszer, amikor az ügyfél a jelenlegi becsült bizonylatszám (legalább) 100% -át licenceli:

• az SAP a teljes bizonylatszám alapján licencdíjat számít fel;
• és arra egyszeri, 90 százalékos kedvezményt biztosít.

A 15 százalékos növekedési módszer drágább, és ha csökken a meghatározott bizonylatok száma, akkor az ügyfél nem tudja csökkenteni a karbantartási díjkötelezettségét. Ugyanakkor érdemes végiggondolni, hogy az automatizáció és az intelligens rendszerek térhódításával a vállalatok által generált digitális bizonylatok száma jellemzően növekszik.

Azt az ügyfélnek kell eldöntenie, hogy a becsült digitális bizonylatszám és a pénzügyi lehetőség alapján melyik forgatókönyv illeszkedik jobban a vállalat terveihez. Figyelem! A programban kínált kedvezmények az egyszeri licencdíjra vonatkoznak, a karbantartási díjra nem!

Az SAP 2018. áprilisában vezette be a digitális hozzáférési árképzést, de az váltás felgyorsítása kitalált pénzügyi ösztönzőket  legkésőbb 2021. végéig átálló ügyfelek vehetik igénybe.

A modellváltás kockázatai

2019 májusa óta egyre több SAP-ügyfél vette fontolóra a dokumentumlicencelésre való átállást. A váltásnak azonban komoly kockázata, hogy ha helytelenül alkalmazák esetenként kettős licencelést is eredményezhet.

Ha például egy felhasználó a felhasználói fiókon keresztül felhasználónév és jelszó használatával direkt, továbbá egy harmadik féltől származó megoldáson keresztül indirekt módon is hozzáfér az SAP-hoz, akkor a dokumentumlicenc szerint fizetni kell mind a direkt, mind az indirekt hozzáférést. Ugyanez igaz más esetekben is, különös tekintettel az EDI hozzáférésre. SAP digitális hozzáférésnek minősíti a nem emberi felhasználást, az RPA-t is (Robotic Process Automation). Ez meglehetősen vitatható, mert meg kell különböztetni az emberi közreműködéssel, illetve az anélkül keletkezett üzleti bizonylatokat!

Ám az SAP pénzügyileg annyira vonzóvá tette ügyfelei számára a váltást, hogy sokan figyelmen kívül hagyják a vártnál magasabb költségek kockázatát.

Bár a DAAP program egyértelművé teszi, hogy a két pénzügyi ösztönzőn kívül nincs más kedvezmény, a további lehetséges kockázatok csökkentése érdekében erősen javasolt az átállásról tárgyalni az SAP-val.

Ennek során el kell érni, hogy (1) az SAP a jövőben ne adjon hozzá új dokumentumkategóriákat; valamint  (2) térítse meg az összes digitális hozzáférési licenc ellenértékét, ha a Voice által indított és a német bíróságokon zajló monopólium-ellenes jogi eljárás részeként az SAP kénytelen lenn teljesen elhagyni a digitális hozzáférési modelljét.

Hogy Magyarországon milyen kézzel fogható kockázatok és költségcsökkentő megoldások állnak az SAP jelenlegi és új ügyfelei rendelkezésére, az a sorozat következő részében mutatom be.

 A szerző az IPR-Insights licencelési tanácsadója.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.